Categories
Indonesisch Recept Smaakmakers

Zelf sambal badjak maken

Zelf sambal badjak maken? Jazeker dat is hartstikke leuk én lekker. Ik maak zelf een paar keer per jaar een nieuwe voorraad. Voordeel is dat deze sambal ook nog eens ontzettend lang houdbaar is. Van oorsprong werd sambal badjak ook wel zeerovers sambal genoemd. Omdat de sambal aan wal werd gemaakt. Door zijn lange houdbaarheid was deze uitstekend geschikt om mee te nemen op de boot.

Mijn vader verbouwd ieder jaar een indrukwekkende hoeveelheid rode pepers. 🌶️ Dus heb ik altijd de vriezer vol. Hiermee kan je dus perfect sambal badjak maken. Je kan het natuurlijk eten met allerlei gerechten. Maar stiekem ben ik verslaafd aan het eten van deze sambal op een cracker met roomboter en kaas. Simpel maar heel heerlijk.

Het is een van oorsprong Indonesische sambal. Eigenlijk betekent badjak gewoon “gebakken”. Gebakken sambal dus!

Geniet er van!

Zelf sambal badjak maken
Zelf sambal badjak maken

Lees snel hoe je zelf sambal badjak kan maken!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Zelf sambal badjak maken

Zelf sambal badjak maken

3 from 5 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totaal

1

hour 

Wat heb ik nodig om sambal badjak te maken?

 • 250 gram rode pepers

 • 5 teentjes knoflook

 • 3 sjalotjes

 • 3 el plantaardige olie

 • 1 stengel citroengras

 • 2.5 el bruine basterdsuiker

 • 0.5 citroen

 • 2 limoenblaadjes

 • 4 el ketjap manis

 • 0.5 tl trassi

Bereiding

 • Snijd de pepers in grove stukken en verwijder de topjes. Zelf snijd ik altijd voor een deel de zaadlijsten er uit. Hoe meer zaadlijsten je er in laat zitten hoe pittiger de sambal wordt. Dat is dus ook even een kwestie van ervaring. Je kan ook even een peper proeven om te schatten hoe heet deze is. Snijd ook de sjalot in stukjes.
 • Doe de rode pepers in een keukenmachine en hak fijn. Zet ondertussen een pan met olie zachtjes op het vuur. Bak hierin zachtjes de sjalotjes aan. Doe dit lekker langzaam zodat ze goed kunnen karamelliseren. Zelf liet ik het ongeveer 20 minuutjes opstaan tot de sjalotjes licht bruin kleuren. Zorg in ieder geval dat de sjalotjes niet verbanden. Dat is natuurlijk niet lekker! Voeg als de sjalotjes voldoende zijn gekaramelliseerd de uitgeperste knoflook toe. Kruimel ook de trassi uit boven de pan en bak nog een minuutje mee. Doe nu de rode pepers er bij en bak nog even.zelf sambal badjak maken pepers in keukenmachinezelf sambal badjak maken pepers in keukenmachine fijn gemalenzelf sambal badjak maken sjalotjes fruiten
 • Kneus de stengel citroengras en voeg samen met de limoenblaadjes toe. Voeg ook het sap van een halve citroen, de ketjap manis en bruine basterd suiker toe. Roer door en voeg ook het water toe. Kook dit rustig door en laat het vocht weer uit de sambal verdampen. De sambal zal na enige tijd donkerder en steeds dikker worden. Het inkoken duurt ca. 20 minuten . Maar kijk zelf even wanneer je vindt dat de sambal de juiste dikte heeft bereikt. zelf sambal badjak maken alle ingrediënten in de pan
 • Verwijder als de sambal voldoende is ingekookt de limoen blaadjes en citroengras. Deze hebben hun smaak afgegeven. Schep de sambal badjak in één of meerdere schone weckpotten. Eet smakelijk!

One reply on “Zelf sambal badjak maken”

Leave a Reply

Your email address will not be published.