Categories
Bakken Lunch Ontbijt Recept

Zuurdesem crackers van starter discard

Deze zuurdesem crackers zijn de ideale oplossing voor het discard (of overschot) van je zuurdesemstarter! Ik houd zelf echt niet van voedselverspilling dus dit is een mooie oplossing. Als je veel zuurdesembrood bakt voer je dagelijks je starter. Hierdoor heb je echter ook vaak snel overschot van je starter. Zelf ververs ik mijn starter iedere week. Daarbij houdt ik dus behoorlijk wat over. In mijn geval 200 tot 300 gram zuurdesemstarter per week. Dit overschot van de starter wordt discard genoemd. Maar met deze discard kan je eigenlijk nog heel veel lekkere dingen maken. Bijvoorbeeld pannenkoeken of wafels. Maar ook deze heerlijke zuurdesem crackers.

Oneindig variëren

Dit recept voor zuurdesem crackers is de basis. Maar in principe kan je eindeloos variëren. Ik doe hier oregano door het mengsel. Maar je zou er ook tijm, rozemarijn of ieder ander kruid dat je lekker lijkt doorheen kunnen doen. In plaats van roomboter kan je ook olijfolie gebruiken of sesamolie. En voor de topping kunnen ook nog allerlei andere kruiden, zaden of pitten worden gebruikt. Ik gebruik nu sesamzaad en maanzaad. Maar je zou bijvoorbeeld ook pompoenpitten, haver, pijnboompitten of nigellazaad kunnen gebruiken. Dit zijn maar een paar voorbeelden want volgens mij zijn de mogelijkheden eindeloos! 😁

Zuurdesem crackers van starter discard
Zuurdesem crackers van starter discard

Lees snel hoe je zuurdesem crackers kan maken!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Zuurdesem crackers van starter discard

Zuurdesem crackers van starter discard

4 from 12 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

5

minutes
Kooktijd

50

minutes
Totaal

55

minutes

Wat heb ik nodig om zuurdesem crackers te maken?

 • 200 gram discard van je zuurdesem starter

 • 30 gram roomboter

 • 2 gram zout

 • 2 gram oregano

 • maanzaad

 • sesamzaad

 • chili vlokken

 • grof zeezout

Bereiding

 • Schenk de discard van je zuurdesem starter in een kom. Smelt ondertussen de roomboter in een pannetje. Meng de discard goed met de roomboter, het zout en de oregano.zuurdesem crackers mengen met roomboter, oregano en zout
 • Stort het mengsel uit over een bakplaat met bakpapier. Smeer uit met een spatel tot een dikte van ongeveer 2 tot 5 millimeter. zuurdesem crackers op bakplaat
 • Strooi wat van het maanzaad, sesamzaad, de zoutvlokken en chili vlokken over het mengsel. Gebruik je liever andere kruiden of zaden? Geen probleem doe die er dan nu op. Met deze crackers kan je oneindig variëren. Plaats de crackers in de oven op 160 graden voor 10 minuten.
 • Haal de crackers na 10 minuten even uit de oven en snijd alvast de vorm van de crackers uit. Langs deze lijnen kan je later makkelijk de crackers afbreken. Zelf gebruik ik hiervoor een pizzasnijder. Plaats de crackers terug in de oven voor nog eens 40 minuten op 160 graden.
 • Haal de crackers uit de oven. Laat ze even afkoelen Breek de crackers af langs de lijnen die je eerder hebt gesneden. Bewaar in een goed afgesloten pot. Eet smakelijk.zuurdesem crackers op bord

One reply on “Zuurdesem crackers van starter discard”

Hey,
In dit recept voor de cracker schrijf je dat je de desem uitsmeert tot een dikte van 2 centimeter. Klopt dit? De crackers die ik laatst heb gemaakt (een totaal ander recept) waren eerder 2 mm dik.
Ik begin net met het maken van de desem. Deze crackers lijken me lekker om het overschot te verwerken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.