Categories
Tips

Sushi rijst koken? Perfecte sushi rijst koken doe je zo!

Hoe kan je de perfecte sushi rijst koken? Goed nieuws sushi rijst koken is niet zo ingewikkeld! In deze post beschrijf ik precies hoe je sushi rijst moet koken in 10 eenvoudige stappen. Wat je nodig hebt is sushirijst (bijvoorbeeld deze heerlijke bio variant), water, sake, kombu, suiker, rijstazijn en zout. Dit is de Japanse bereidingswijze voor sushi rijst. Eventueel kan je natuurlijk de sake en kombu weglaten. Of werken met vooraf gemixte sushi azijn (suiker, zout en rijstazijn zijn dan al gemengd). De sushi rijst zal vast lekker smaken. Maar wil de je ultieme sushi rijst? Dan adviseer ik je deze ingrediënten toch toe te voegen.

Okay, wat heb ik dan nodig om sushi rijst te koken?

Onderstaande hoeveelheden zijn geschikt voor om ongeveer 25 tot 30 stukjes sushi te maken. Heb je meer of minder nodig? Vermenigvuldig of verminder dan gewoon alles. Let er wel op dat je de juiste verhoudingen aanhoudt. Dit komt niet op een paar gram of milliliter. Maar als je teveel afwijkt gaat het mis.

  • 220 gram sushi rijst
  • 310 milliliter water
  • 2 eetlepels sake
  • 1 stukje kombu
  • 35 mililiter rijstazijn
  • 1,5 theelepel suiker
  • 1/4e theelepel zout

Naast deze ingrediënten heb je een vergiet, pollepel, beker water, pan en theedoek nodig. Wil je serieus aan de slag met het maken van sushi? Dan is een sushi set met een bamboe matje heel handig! Of een los bamboe matje kan natuurlijk ook.

Wat is kombu?

In dit recept gebruik ik uiteraard ook weer diverse Japanse ingrediënten. Bijvoorbeeld kombu. Maar ook sake. Deze ingrediënten zullen niet iedereen bekend voorkomen. Maar de meeste zijn eenvoudig te verkrijgen bij de Aziatische toko. Kombu kan je ook hier bestellen.

Kombu is Japans gedroogd zeewier. Nog iets specifieker bruinwier. Kombu is samen met katsuobushi het basisingrediënt voor dashi. Oftewel Japanse bouillon. Dashi is ontzettend lekker. Omdat het gerecht hierdoor de vijfde smaak umami krijgt. Umami is Japans voor “heerlijke smaak”. En dit klopt ook!

Wat is sake?

Sake is een Japanse alcoholische drank die wordt gemaakt van rijst. Daarom wordt sake ook wel rijstwijn genoemd. Sake wordt gemaakt door rijst in water te fermenteren door middel van ‘koji’. Dit is een speciaal soort gestoomde rijst waarop een schimmel is gekweekt. Het zetmeel van de rijst wordt door de enzymen van de koji omgezet in suikers. Die suikers worden vervolgens met behulp van gist omgezet in alcohol.

Sake combineert goed met bijvoorbeeld sojasaus. Je zou sommige van deze ingrediënten kunnen weglaten. Ik ben er van overtuigd dat je dan nog altijd lekkere sushi rijst krijgt. Maar wil je echt de traditionele Japanse smaken naar voren laten komen? Wil je echt indruk maken met je sushi? Dan adviseer ik je toch een bezoek aan de Aziatische toko. Sowieso handig om een aantal ingrediënten op voorraad te hebben. Dan kan je vaker Japans koken. Win-win. 👌

De stappen om sushi rijst te koken zijn als volgt

1. Weeg (220 gram) sushi rijst af en was deze in een vergiet.

Sushi rijst koken
Stap 1: sushi rijst wassen in vergiet

2. Doe de sushi rijst samen met (310 ml) water in een pan.

Sushi rijst koken 2
Stap 2: sushi rijst samen met water in de pan

3. Voeg het stukje kombu en (2 el) sake toe aan het water.

Veeg de kombu met keukenpapier eerst schoon. Eventuele witte uitslag op de kombu laten zitten. Dit zorgt mede voor de smaak.

Sushi rijst koken 3 kombu
Stap 3.1: voeg kombu toe aan het water
Sushi rijst koken sake
Stap 3.2: voeg sake toe aan het water

4. Doe de deksel op de pan. Zet het vuur hoog en wacht tot het water bijna kookt.

Haal de kombu net voor het kookpunt uit de pan. De kombu heeft zijn smaak afgegeven.

Sushi rijst koken. 4 kombu eruit
Stap 4: breng aan de kook en haal de kombu er uit

5. Doe de deksel weer op de pan. Breng volledig aan de kook.

Zet als het water helemaal kookt het vuur op de laagste stand. Laat 15 minuten zo zachtjes koken.

Sushi rijst koken 5
Stap 5: deksel op de pan en de sushi rijst zachtjes koken

6. Na 15 minuten ziet de sushi rijst er ongeveer zo uit.

Sushi rijst koken 6
Stap 6: de sushi rijst moet er nu ongeveer zo uitzien.

7. Zet het vuur uit. Doet een theedoek tussen de deksel en de pan.

Laat dit zo weer 15 minuten staan. Het resterende vocht trekt zo in de theedoek.

Sushi rijst koken 7 theedoek
Stap 7: laat het vocht in een theedoek trekken met het vuur uit.

8. Na weer 15 minuten ziet je sushi rijst er zo uit.

Sushi rijst koken 8
Stap 8: sushi rijst na weer 15 minuten

9. Meng nu in een bakje de (35ml) rijstazijn, (1,5 tl) suiker en (1/4e tl) zout goed door. Voeg toe aan de sushi rijst en roer door.

Zorg dat je een beker met water en pollepel bij de hand hebt. Doe de pollepel in het water voor je gaat roeren. Anders kleeft alle sushi rijst meteen vast aan je pollepel. Doe dit iedere keer als je gaat roeren. Zelfde geldt trouwens als je later sushi wil snijden. Maak je mes eerst nat.

Sushi rijst koken 9
Stap 9.1: rijstazijn, suiker en zou toevoegen aan sushi rijst
Sushi rijst koken 10
Stap 9.2: roer door met een natte pollepel

10. Heerlijk, sushi rijst bereid op Japanse wijze is klaar!

Maak er mooie sushi mee en geniet!

Sushi rijst koken 11
Stap 10: genieten van sushi rijst bereid op Japanse wijze

Zelf maakte ik onderstaande sushi me de rijst.

Sushi gemaakt met sushi rijst 2
Sushi

Meer lekkere recepten en inspiratie?

Volg me op instagram of facebook en schrijf je hieronder snel in voor mijn nieuwsbrief! Ik deel hierin iedere week een weekmenu en één of meerdere heerlijke recepten van deze website.

Leave a Reply

Your email address will not be published.