Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Risotto met truffeltapenade

Aantal

2 personen

Voorbereiden

10 minuten

Kooktijd

20 minuten

Risotto met truffeltapenade

Truffel is oh zoooo lekker! Veel verschillende ingrediƫnten heb ik al geprobeerd. Dit om de echte truffelsmaak in mijn gerechten te krijgen. Truffelolie, truffelpasta en verse zomertruffel bijvoorbeeld. Met wisselend success. Truffelolie vind ik het gerecht vaak wat te vet maken. En voegt bovendien weinig truffelsmaak toe. Verse zomertruffel werkt natuurlijk wel. Maar is ontzettend duur. Op instagram kreeg ik de tip van the parttime chef om truffeltapenade te gerbuiken. Specifiek deze truffel paddestoel tapenade van Urbani. Verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Vandaar dat ik vandaag deze risotto met truffeltapenade maakte. De truffelrisotto aten we met, verse doperwten, groene asperges en krokante pancetta. Om nom nom.

Verse dopewten!

Ja, het is weer het seizoen van de verse doperwten. Deze zijn nu volop verkrijgbaar. Net als tuinbonen, capucijners en peultjes. Helaas zijn ze vers maar kort beschikbaar. Maar des te meer reden om ze in deze truffelrisotto te gebruiken. Als ik onderstaande weer zie wordt ik altijd zo blij. šŸ„°

Doperwten seizoen
Doperwten seizoen!

Krokante pancetta

De toevoeging van krokante pancetta is heerlijk in dit gerecht. Zorg dat je hem goed uitbakt en laat uitlekken op keukenpapier, Het geeft een lekkere crunch aan het gerecht. Dat samen met de zachte risotto, zorgt voor een heerlijk mondgevoel. Een belangrijk onderdeel van de smaakbeleving wat mij betreft.

Risotto met truffeltapenade
Risotto met truffeltapenade

Wat heb ik nodig om risotto met truffeltapenade te maken?

Ingrediƫnten

 • 150 gram risottorijst

 • 10 groene asperges

 • 100 gran (verse) dopewten

 • 40 gram pancetta

 • 2 sjalotjes

 • 2 teentjes knoflook

 • 3 el truffeltapenade

 • Truffelolie

 • 100 ml witte wijn

 • 800 ml kippenbouillon

 • Een paar draadjes saffraan

 • 2 el roomboter

Bereiding

 • Snijd de sjalotjes en knoflook fijn. Verhit roomboter in een pan en fruit de sjalot en knoflook. Voeg na 1 minuut de risotto rijst toe. Bak dit nog even kort mee. Blus dan af met de witte wijn en voeg daaraan ook de saffraan toe. Roer alles door en kook iets in. Voeg dan de kippenbouillon toe. Roer gedurende ca. 20 minuten de risotto continue door. Voeg wanneer de bouillon is ingekookt de volgende scheut toe. En hehaal dit tot de risotto gaar is.
 • Snijd ondertussen de uiteinden van de groene asperges af. Verwarm in een koekenpan truffelolie. Bak hierin de asperges in 8 minuten gaar.
 • Bak ook de pancetta krokant in een koekenpan met wat olijfolie. Laag uitlekken op keukenpapier en houd apart.
 • Kook de doperwten ca. 10 minuten en giet af.
 • Proef na 20 minuten of de risotto mooi zacht is geworden. Zo niet, voeg dan nog bouillon toe en kook wat langer. Als de risotto gaar is kook je hem in tot de dikte die naar je zin is. Haal de risotto van het vuur. Voeg de parmezaanse kaas, doperwten en truffeltapenade toe en roer door. Maak op smaak met peper.
 • Schept op een bord de truffelrisotto. Leg daarop wat groene asperges en krokante pancetta. Rasp evt. wat extra Parmezaanse kaas er over en garner met basilicum. Eet smakelijk!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.