Categories
BBQ Recept

Gerookte kip van de bbq

Aantal

2 personen

Voorbereiden

15 minuten

Kooktijd

90 minuten

Ken je die gerookte kip uit de supermarkt? Persoonlijk vind ik die altijd een beetje naar plastic smaken. Het goede nieuws is dat je heel makkelijk zelf gerookte kip van de bbq kan maken. Deze kip wordt veel smaakvoller en malser dan het kippetje uit de supermarkt. Snel proberen dus zou ik zeggen! Gerookte kip is heerlijk bijvoorbeeld in een salade of door de pasta.

Gerookte kip van de bbq

In dit recept rook ik slechts één kipfiletje. Ik vind het gewoon leuk om de dingen te bbqen op het moment dat ik ze nodig heb. Ieder excuus om de bbq aan te steken is er één vind ik. 😇 Ik heb ik deze gerookte kip gemaakt om komende week te eten in een caesar salade. Ik had de bbq toch al aanstaan om deze mac and cheese met tomaat te maken. Maar je kan de gerookte kip natuurlijk ook in batch maken. Dan kan je ze bewaren en gebruiken wanneer nodig. Dan hoef je niet iedere keer de bbq aan te steken voor één gerookt kippetje. Het recept komt niet zo nauw, zorg in ieder geval dat je kipfilets onder water staan tijdens het pekelen. Vermenigvuldig de hoeveelheid zeezout en basterdsuiker gewoon naar gelang het aantal kipfilets.

Gerookte kip van de bbq
Gerookte kip van de bbq

Rookhout

Ik gebruik in dit recept hickory hout. Maar je kan ook prima bijvoorbeeld appel of pecan gebruiken. Experimenteer met diverse soorten rookhout om er achter te komen wat je zelf het lekkerst vindt. Het ene rookhout geeft een sterkere smaak dan het andere. Ook maakt het nog uit hoe vaak je tijdens de bereiding rookhout toevoegt. Hoe vaker hoe sterker de rooksmaak zal worden. Zelf deed ik voor dit recept drie (kleine) handjes om het kwartier. Ik gebruik zelf altijd de houtsnippers van weber. Deze houtsnippers zijn er in veel verschillende soorten. Maak de houtsnippers niet vooraf nat maar leg ze droog direct op de hete kolen.

Pekelen

Om de beste gerookte kip te krijgen is het belangrijk om de kip een aantal uren of zelfs een dag te pekelen. Hierdoor krijgt de gerookte kip de mooiste en herkenbare bruine buitenkant. Dit krijg je door de combinatie van het roken en pekelen. Als je echt geen tijd / zin hebt kan je deze stap wel overslaan. Het resultaat zal nog steeds “way better” zijn dan wat je in de supermarkt koopt. Maar inclusief het pekelen krijg je echt het beste resultaat.

Indirecte bereiding

De kipfilet gaan we uiteraard indirect bereiden. Dit betekent dat we hem nooit direct boven de hete kolen leggen. Qua temperatuur ga ik voor ongeveer 110 tot 120 graden. Lager mag natuurlijk ook. Hoe trager de garing hoe beter het vlees wordt wat mij betreft. Zorg in ieder geval dat de temperatuur niet hoger wordt dan 120 graden. Bij te hoge temperatuur gaart de kip te snel en wordt deze taai(er).

Kerntemperatuur

De kipfilet is gaar bij een kerntemperatuur van ca. 70 graden. Op diverse websites vindt je berichten dat kip een kerntemperatuur moet hebben van 75 graden. Persoonlijk vind ik hem dan al wat te droog worden. Door de langzame garing is de gerookte kip bij 70 voedselveiling én sappig! Om de kerntemperatuur in de gaten te houden is het wel erg handig om een thermometer te hebben. Vandaag heb ik deze gebruikt. Geeft binnen enkele seconden de temperatuur weer. Handig voor vlees waarvan niet continue de temperatuur hoeft te worden gemeten. Ook gebruik vaak mijn Weber igrill mini of de Inkbird IBT-2X. Deze zijn vooral geschikt als je continue de temperatuur wil weten en deze via bv. een app in de gaten wil houden.

Gerookte kip van de bbq
Gerookte kip van de bbq

Lees snel hoe je gerookte kip van de bbq maakt!

Gerookte kip van de bbq

Gerookte kip van de bbq

4 from 6 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

15

minutes
Kooktijd

1

hour 

30

minutes
Totaal

1

hour 

45

minutes

Wat heb ik nodig om gerookte kip van de bbq te maken?

 • 1 kipfilet

 • 1 liter water

 • 3 el bruine basterdstuik

 • 3 el zeezout

 • 3 laurierblaadjes

 • 1 tl gekneusde peperkorrels

 • 2 takjes rozemarijn

 • 4 takjes tijm

Bereiding

 • Doe het water samen met het zeezout, de basterdsuiker, laurierblaadjes, rozemarijn, tijm en gekneusde peperkorrels in een pan. Warm dit op en roer tot de basterdsuiker is opgelost. Laat daarna weer afkoelen en leg de kipfilet hier in om te pekelen. Laat hem er minimaal 3 uur in liggen. Maar langer is altijd beter. Dus begin als het even kan een dag van te voren en laat hem 24 uur pekelen.Gerookte kip van de bbq pekelen
 • Bereid de bbq voor op indirecte bereiding bij een temperatuur van ongeveer 120 graden. Lager mag ook. Liever niet hoger. Plaats als de bbq de gewenste temperatuur heeft de kipfilet op de bbq. Voeg het eerste handje rookhout toe direct op de hete kolen en sluit de deksel.
 • Voeg na een kwartier roken nog een handje rookhout toe en doe dit een kwartier later nogmaals. Als je meer rooksmaak wil kan je nog vaker of meer rookhout toevoegen. Zelf vind ik drie handjes wel genoeg. Nu is het een kwestie van wachten tot de kipfilet de gewenste kerntemperatuur van 70 graden heeft bereikt. Dit duurt ongeveer een uur tot ander half uur. Als de gerookte kip 70 graden is haal je hem van de bbq. Je kan hem zo wel warm als koud eten. Enjoy!Gerookte kip van de bbq temperatuur

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.