Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept

Picanha van de bbq

Aantal

2 personen

Voorbereiden

20 minuten

Kooktijd

60 minuten

Picanha op de bbq

Wat is er nu leuker dan een mooi stuk vlees langzaam garen op de bbq? Gisteren maakte ik deze picanha op de bbq. Picanha is het staartstuk van een rund. Dit kan je bij je slager halen of bestellen als het niet op voorraad is. Maar meestal ligt het gewoon achter. Picanha is heerlijk vlees en niet eens zo duur. Vreemd dat het in Nederland zo weinig wordt gebruikt. Voor dit stuk van 750 gram betaalde ik 18 euro. Er zijn duurdere manieren om indruk te maken op je gasten. 😉

Mits goed gegaard is picanha een heerlijk mals stukje vlees. Normaal heeft de picanha een behoorlijke vetlaag. Dit is handig bij het garen want door het vet blijft de picanha eenvoudig sappig en bij het afgrillen geeft het mooie vlammen! 🔥 Helaas was deze bij mijn picanha al verwijderd. Maar ik kan zeggen ook zonder de vetlaag is dit een heerlijk stuk vlees!

BBQ Rub

Ik heb de picanha ingesmeerd met een zelfgemaakte bbq rub van paprikapoeder, piment, bruine basterdsuiker, oregano, komijnpoeder, knoflookpoeder, zout en peper. Even laten intrekken en daarna indirect gegaard op 110 graden. De rub zorgt voor een mooie krokante en kruidige korst

Kerntemperatuur en bereiding

Ik ben gegaan voor een kerntemperatuur van 52 graden. Dan is de picanha mooi rosé en super mals. Let wel op dat je hem nog moet afgrillen. Ik heb de bbq continue op 110 graden gehouden. Dan kan het vlees lekker rustig garen. Bij een kerntemperatuur van 48 graden heb ik de bbq opgestookt en de picanha boven direct vuur afgegrild. Ik maak gebruik van een bbq thermometer om de temperatuur in de gaten te houden. Super handig want mijn thermometer heeft bluetooth en een app. Dus kan ik rustig een biertje drinken en wachten tot de juiste temperatuur is bereikt. Mijn telefoon geeft dan vanzelf een seintje. De Meater is een populaire thermometer voor de bbq. De thermometers van inkbird zijn ook fijn. En iets voordeliger geprijst. Zelf gebruik ik voor dit recept deze thermometer van Inkbird.

Na het afgrillen heb ik de picanha nog 10 minuten laten rusten in aluminiumfolie. Het vlees had daarna een kerntemperatuur van 52 graden.

Het was geweldig mals en had een mooie krokante en kruidige korst. Genieten! 😎

Picanha van de bbq
Picanha van de bbq

Wat heb ik nodig om picanha van de bbq te maken?

Ingrediënten

 • 750 gram picanha

 • 2 el paprikapoeder

 • 2 tl piment

 • 1 el knoflookpoeder

 • 1 el komijnpoeder

 • 2 el bruine basterdsuiker

 • 2 el gedroogde oregano

 • Zout

 • Peper

Bereiding

 • Haal de picanha een uurtje voor je gaat bbqen uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Meng paprikapoeder, piment, bruine basterdsuiker, gedroogde oregano, knoflookpoeder, komijnpoeder door elkaar. Voeg naar smaak zout en peper toe. Smeer de picanha in met de bbq rub en laat even intrekken. Als jouw pincanha een dikke vetlaag heeft snijd deze dan in.Picanha bbq rub
 • Bereid de bbq voor op indirecte bereiding. Zorg voor een constante temperatuur van 110 graden. Ga niet hoger want dan gaat het te snel en wordt het vlees droger.
 • Plaats de picanha op de bbq. Zorg dat je een thermometer hebt want de juiste kerntemperatuur is essentieel. Gebruik een thermometer. Bijvoorbeeld deze Meater. Of deze van Inkbird die ik zelf ook gebruikte. Gaar de picanha nu tot deze een kerntemperatuur van 48 graden heeft bereikt. Als je hem nog roder wil kan je ook iets lager gaan zitten. Of meer doorbakken dan juist iets hoger. Bij mij duurde het iets langer dan een uurtje om de kerntemperatuur te bereiken.Picanha van de bbq temperatuur
 • Stook de bbq op en grill de picanha boven direct voor af. Houd de temperatuur daarbij in de gaten. Bij 52 graden is de picanha klaar. Als het goed is heb je nu een heerlijk krokante korst en rosé binnenkant. Laat de picanha nog even 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd dit geweldige stuk vlees aan en geniet!Picanha van de bbq afgrillen

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.