Categories
Avondeten Bijgerechten Recept

Zelf atjar tjampoer maken

Atjar tjampoer wie kent het niet? Het is een zoetzuur gerecht uit de Indische keuken. Lekker bij bijvoorbeeld saté of nasi goreng. Het is goed verkrijgbaar in de supermarkt. Maar zoals met alles is het natuurlijk veel lekkerder en ook leuker om het zelf te maken! Bovendien is het heel simpel en ook nog eens snel klaar. Vandaar dat ik in dit recept met jullie deel hoe je zelf atjar tjampoer kan maken.

Zelf atjar tjampoer maken
Zelf atjar tjampoer maken

Zelf atjar tjampoer maken

Atjar is groente in zuur. Het wordt pas atjar tjampoer genoemd als er meerdere groenten in zijn verwerkt. Atjar tjampoer betekent dan ook “gemengd zuur”. In de praktijk gebruik ik altijd meerdere groenten. Wel zo lekker toch? En bovendien ziet het er leuk uit met al die kleurtjes.

Verschillende groenten

Je kan in atjar tjampoer allerlei verschillende groenten kwijt. Zie dit recept dus vooral als een leidraad. Maar als je andere groenten in de koelkast hebt kunnen die er vast ook wel in. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je zelf lekker vindt. Vooral hardere groenten zijn geschikt. Ik gebruik in ieder geval graag verschillende kleuren paprika, komkommer, geraspte wortel, knoflook, ui en rode peper. Als ik nog ergens een kool heb liggen verwerk ik deze ook in in mijn atjar tjampoer. Maar je kan als je wil ook bloemkool, courgette, sperziebonen of broccoli gebruiken. Qua kruiden gebruik ik koenjit (kurkuma) en djahé ( gemberpoeder).

Atjar tjampoer bewaren

Een groot voordeel van groenten in zuur is dat het super lang houdbaar is. Maak dus gerust een grote hoeveelheid. Je hebt dan altijd wat in de voorraadkast als je weer eens Indisch gaat koken. Of als je een andere spectaculaire combinatie bedenkt waar de atjar bij past natuurlijk! 😀

Lees snel hoe je zelf atjar tjampoer maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Zelf atjar tjampoer maken

Zelf atjar tjampoer maken

3 from 6 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

15

minutes
Kooktijd

5

minutes
Totaal

20

minutes

Wat heb ik nodig om zelf atjar tjampoer te maken?

 • 50 gram wortel

 • 100 gram rode paprika

 • 100 gram gele paprika

 • 50 gram spitskool

 • 0.5 komkommer

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 sjalot

 • 0.5 rode peper

 • 100 ml azijn

 • 50 ml water

 • 2 tl koenjit (kurkuma)

 • 1 tl djahé (gemberpoeder)

 • 1 el bruine basterdsuiker

 • 1 el olie om in te bakken

Bereiding

 • Rasp de wortel. Snijd de paprika’s en spitskool in stukjes. Hak het sjalotje en snijd de rode peper in ringetjes. Schil de komkommer en snijd in halve partjes.
 • Zet een pan met de olie op het vuur. Fruit hierin kort het sjalotje, de rode peper en de (uitgeperste) knoflook. Voeg nu het azijn en water toe. Doe er koenjit (kurkuma), djahé (gemberpoeder) en bruine basterdsuiker bij. Roer door tot de suiker is opgelost.
 • Voeg nu alle groenten toe in de pan en kook op laag vuur een paar minuten.
 • Giet alles over in een glazen (weck)pot en sluit de deksel. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Je eigen atjar tjampoer is nu klaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.