Categories
Recept Saus Smaakmakers Vegan

Vegan crème fraîche, een plantaardig alternatief

Bestaat er een volwaardig plantaardig alternatief voor crème fraîche? Die vraag stelde ik mij zelf ook toen ik de uitdaging aanging om een gerecht uit de Allerhande paaseditie van 2022 veganistisch te maken. Als onderdeel daarvan ontwikkelde ik dit vegan crème fraîche alternatief. Voordat ik op de plantaardige versie in ga is het goed om even te kijken hoe je eigenlijk normale crème fraîche zelf kan maken.

Hoe maak je normale crème fraîche?

Om goed te begrijpen hoe je een vegan crème fraîche kan maken is het goed om eerst even te kijken hoe de normale versie eigenlijk in elkaar zit. Want die is eigenlijk heel simpel zelf te maken. De normale crème fraîche bestaat uit slagroom en een klein beetje yoghurt. Allebei uiteraard op basis van koemelk.

De truc om van slagroom crème fraîche te maken is om 200 ml slagroom te mengen met één eetlepel yoghurt. Laat dit afgedekt met bijvoorbeeld een koffiefilter ongeveer 48 uur op kamertemperatuur staan. Doordat de yoghurtcultuur zich gaat ontwikkelen zal er fermentatie plaats vinden. In het begin is de slagroom natuurlijk nog dun. Maar je zal zien dat na 48 uur de crème fraîche al veel dikker is. Als je het vervolgens in de koelkast zet zal het verder opstijven en heb je volwaardige crème fraîche op basis van koemelk. Maar in dit artikel kijken we natuurlijk naar het plantaardige alternatief voor crème fraîche. Dit geeft een aantal uitdagingen.

Uitdagingen vegan crème fraîche

De grootste uitdaging voor een vegan crème fraîche alternatief is natuurlijk dat we enkel plantaardige ingrediënten kunnen gebruiken. Zoals je hier boven hebt kunnen lezen is de fermentatie een belangrijke stap om crème fraîche te maken. Met plantaardige ingrediënten is dit echter niet goed mogelijk. Hier moet dus iets anders op worden bedacht!

Verder heeft crème fraîche van nature een zuurtje. Ook die moeten we terug zien te laten komen in de vegan crème fraîche variant. Last but not least moet de veganistische versie natuurlijk wel de juiste dikte hebben.

Vegan crème fraîche
Vegan crème fraîche

Crème fraîche maar dan plantaardig, hoe maak ik het?

Zoals ik eerder uitgelegd heb wordt normale crème fraîche gemaakt met in de basis vooral slagroom en een klein beetje yoghurt. Voor mij is het dan ook niet meer dan logisch om ook voor het plantaardige alternatief een vegan product dat het meest op room lijkt te gebruiken. Hiervoor kwam ik bij Alpro Cooking sojaroom. Een 100% plantaardig alternatief voor slagroom. Het is iets zoeter dan normale slagroom maar zeker goed bruikbaar voor het maken van een eigen vegan crème fraîche alternatief.

Uitdaging is dus dat we normaal moeten fermenteren om de crème fraîche dikker te krijgen Dit is niet mogelijk met de plantaardige versie. Als alternatief daarvoor kook ik het sojaroom voor de helft in. Daarnaast voeg ik om het zuurder te maken het sap van een halve citroen toe. Het geheel laat ik afkoelen en plaats ik minimaal een uur in de koelkast om op te stijven. Zo krijgt de vegan crème fraîche een mooie dikke structuur en het juiste zuurtje. Precies zoals je dat van crème fraîche verwacht!

Toepassing en andere alternatieven

Je kan de vegan crème fraîche zo toepassen als je een normale crème fraîche zou gebruiken. Zelf gebruikte ik hem voor het maken van mij eigen vegan versie van flammkuchen met venkel en rode ui op de bbq.

In mijn zoektocht naar alternatieven voor crème fraîche kwam ik ook nog een ander alternatief tegen. Namelijk haver fraîche van Oatly en Albert Heijn huismerk. Dit is een plantaardige crème fraîche op basis van haver, plantaardige olie, water en best wel wat “hulpmiddelen”. Ik heb het zelf niet geprobeerd maar vond het na wat onderzoek op Internet niet zo’n aantrekkelijk alternatief door vele toevoegingen. Vandaar dat ik maar mijn eigen versie heb gemaakt op basis van sojaroom.

Hoeveelheid

Het recept is voldoende om ongeveer 125 ml vegan crème fraîche over te houden. Je kookt het tenslotte voor de helft in. Heb je meer nodig? Begin dan ook met meer sojaroom en citroensap.

Benieuwd hoe je het de plantaardige crème fraîche maakt? Lees dan onderstaand de benodigde ingrediënten en stappen.

Lees snel hoe je vegan crème fraîche maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vegan crème fraîche, een plantaardig alternatief

Vegan crème fraîche, een plantaardig alternatief

4 from 4 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

5

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

1

hour 

30

minutes

Wat heb ik nodig om vegan crème fraîche te maken?

  • 250 ml Alpro culinair sojaroom

  • 0.5 citroen

Bereiding

  • Doe 250 gram alpro culinaire sojaroom in een steelpannetje. Voeg sap van een halve citroen toe. Kook de sojaroom tot de helft in. Je zal merken dat het room een stuk dikker wordt.
  • Doe de vegan crème fraîche in een glazen potje en laat afkoelen. Plaats vervolgens minstens een uur in de koelkast om te laten opstijven. Je hebt nu een mooi plantaardig alternatief voor crème fraîche. Met het juiste zuurtje en goede dikte. Je kan het gebruiken zoals je ook crème fraîche zou gebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.