Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept Vegan Vegetarisch

Vegan flammkuchen met venkel en rode ui

In samenwerking met de vegetariërsbond heb ik dit super lekkere recept ontwikkeld. De uitdaging die ik samen met een aantal andere foodies aan ben gegaan is het “veganizen” van de Allerhande paaseditie 2022. Dit houdt in dat alle dierlijke ingrediënten worden vervangen voor plantaardige. Daarnaast maken we zoveel mogelijk gebruik van v-label producten. V-label is hét vegan keurmerk. Het gerecht waar ik mee aan de slag ben gegaan zijn deze vegan flammkuchen met venkel en rode ui. De vegan flammkuchen worden ook nog eens gebakken op de bbq. Dus echt een gerecht voor mij! 🔥🔥🔥

Allerhande flammkuchen in hand
Allerhande flammkuchen in hand

E-book vegan Allerhandig Paaseditie

Weet je wat pas echt leuk is? Alle vegan recepten die ik en de andere foodies hebben gemaakt zijn gebundeld in een e-book. Je kan het e-book hier bekijken.

Allerhande flammkuchen closeup gesenden
Allerhande flammkuchen closeup gesenden

Uitdagingen bij vegan flammkuchen

Het originele recept voor de flammkuchen in de Allerhande bevat zowel spek, crème fraîche als kaas. Dit zijn dan ook de drie ingrediënten waar ik een alternatief voor moest weten te vinden. Spek is vrij eenvoudig te vervangen voor vegan spekjes. Deze vegan spekjes zijn in iedere supermarkt te verkrijgen. Naast de vegan spekjes bedacht ik nog een eigen alternatief. Namelijk gerookte spekjes van champignons. Dus voor wie zin heeft om iets meer tijd te besteden kan deze ook proberen!

Ook voor de kaas is een vegan alternatief in de vorm van plantaardige rasp beschikbaar. Ik koos voor de plantaardige rasp met mozzarella smaak van Violife. De grootste uitdaging vond ik crème fraîche vervangen.

Ingrediënten flammkuchen

Vegan crème fraîche

Een belangrijk ingrediënt op een flammkuchen is natuurlijk crème fraîche. Op basis van sojaroom en citroensap bedacht ik een alternatief. Hier kan je er meer over lezen.

Vegan crème fraîche
Vegan crème fraîche

Flammkuchen deeg zelf maken

Tegenwoordig kan je het deeg voor flammkuchen ook gewoon in de supermarkt kopen. Maar zelf maken is natuurlijk altijd leuker en lekkerder. Daarom biedt ik in dit recept beide opties. Het zelf maken van het deeg voor deze vegan flammkuchen is echt niet ingewikkeld. Dus ga snel aan de slag!

Allerhande flammkuchen aansnijden
Allerhande flammkuchen aansnijden

Lees snel hoe je vegan flammkuchen met venkel en rode ui maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vegan flammkuchen met venkel en rode ui

Vegan flammkuchen met venkel en rode ui

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

45

minutes

Wat heb ik nodig om vegan flammkuchen met venkel en rode ui te maken?

 • 100 gram vegan spekjes (of maak gerookte champignon spekjes)

 • 2 rode uien

 • 300 gram venkelknol

 • 2 teentjes knoflook

 • 250 gram Alpro culinair sojaroom

 • 1 tl gemalen nootmuskaat

 • 150 gram plantaardige rasp

 • 1 citroen

 • 5 gram verse dille

 • zout

 • peper

 • 2 rollen vers flammkuchendeeg (of maak zelf)

 • 3 el extra vergine olijfolie

 • Flammkuchen deeg (alternatief voor kant-en-klaar)
 • 500 gram bloem

 • 4 gram gist

 • 10 gram zout

 • 280 ml water

 • 3 el olijfolie

 • Gerookte spekjes van champigon (alternatief voor vegan spekjes)
 • 200 gram champignons

 • 3 el olijfolie

Bereiding

 • Eerst maken we de vegan crème fraîche variant. Doe 250 gram alpro culinaire sojaroom in een steelpannetje. Voeg sap van een halve citroen toe. Kook de sojaroom tot de helft in. Doe in een glazen potje en laat afkoelen. Plaats vervolgens minstens een uur in de koelkast om te laten opstijven. Je hebt nu een mooi dikke vegan crème fraîche! Meer achtergrondinformatie over de vegan crème fraîche vind je hier.
 • Steek de barbecue aan en leg de pizza­steen op het rooster. Verhit ondertussen een koekenpan met 2 el olijfolie boter en bak hierin de vegan spekjes krokant uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Als alternatief kan je zelf gerookte spekjes van champignon maken. Zie hiervoor de instructies onderaan dit recept.
 • Snijd de rode uien in dunne halve ringen. Halveer de venkel in de lengte, verwijder de harde kern en snijd de rest in dunne halve ringen. Meng de ui en venkel met versgemalen peper, eventueel zout en de olie in een kom en laat staan tot gebruik.
 • Snijd knoflook fijn en meng met de nootmuskaat, zout en peper door de vegan crème fraîche. Rasp de gele schil van de citroen en snijd de dille fijn.
 • Rol het flammkuchendeeg inclusief het bakpapier uit en halveer in de breedte zodat je 4 gelijke stukken hebt. Als alternatief kan je zelf het deeg voor de flammkuchen maken. Zie hiervoor de instructies onderaan dit recept. Besmeer met de vegan crème fraîche, verdeel de plantaardige rasp, het ui­venkelmengsel en de krokante champignon spekjes erover.
 • Leg met behulp van het bakpapier telkens 1 flammkuchen op de pizzasteen op de barbecue. Knip de overtollige randen van het bakpapier eraf. Doe de deksel op de barbecue en bak de flammkuchen in ca. 8­-10 min. goudbruin en gaar. Controleer af en toe. Bak zo ook de rest
 • Bestrooi de flammkuchen met de dille en sprenkel er wat citroenrasp over. Snijd de citroen in parten en serveer erbij.
 • Voor de gerookte spekjes van champignon
 • Als alternatief voor de vegan spekjes kan je ook zelf gerookte spekjes maken van champignon. Verwarm de bbq op 200 graden. Snijd de champignons door de midden. Leg ze vervolgens in een schaal op de bbq.
 • Voeg direct op de kolen hickory rookhout toe. Houd de champignons 30 minuten op de bbq en voeg tussendoor nog eenmaal rookhout toe aan de kolen.
 • Haal de champignons van de bbq. Verwarm 3 el olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak hierin de champignons krokant. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Voeg halverwege een flinke snuf zout toe.
 • Haal van het vuur en laat de champignons uitlekken op keukenpapier. Bestrooi nogmaals met zout.
 • Gebruik de gerookte champignon spekjes in plaats van de vegan spekjes.
 • Zelf flammkuchendeeg maken
 • Als alternatief voor het kant-en-klare flammkuchendeeg kan je het ook zelf maken. Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het in 10 minuten tot een mooi deeg.
 • Maak een bal van het deeg en leg deze in een kom. Dek de kom af en laat twee uur rijzen.
 • Verdeel het deeg in vier stukken. Rol elk stuk op een licht bebloemd werkblad tot een ovaal deeg van 2 tot 3 millimeter. Leg ze op een stuk bakpapier. Beleg vervolgens conform de instructies uit het bovenstaande recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.