Categories
Avondeten Hoofdgerechten Indonesisch Recept

Bao buns met daging bali, atjar, emping en sriracha mayo

In samenwerking met Go-Tan ontwikkelde ik deze heerlijke bao buns met daging bali, atjar tjampoer, Go-Tan Emping Salted en Go-Tan Sriracha Mayo. Hoe dit tot stand kwam en waarom het zo lekker is lees je in dit artikel.

Indonesisch stoofvlees

Mijn favoriete stoofgerechten komen uit de Indonesische keuken. Gewoon omdat ik ze net wat spannender vind dan de versies uit andere landen. Rendang is een bekende topper, maar nog liever maak ik daging bali. Dit is Indonesisch stoofvlees met onder andere kokosmelk, citroengras, limoen, knoflook en rode peper. Het grootste verschil met rendang is dat er in daging bali ook ketjap manis zit. Daarnaast voeg ik nog een klein schepje bruine basterdsuiker toe. Dit geeft de daging bali een net iets zoetere smaak dan rendang. De zoetheid moet wel subtiel zijn vind ik. Ik ben niet zo’n fan van overdreven zoete stoofpotten.

Bao buns met daging bali, atjar tjampoer, emping en sriracha mayo staand
Bao buns met daging bali, atjar tjampoer, emping en sriracha mayo staand

Daging bali over?

Rendang of daging bali over? ‘Dat kan niet’ zeggen de meeste mensen dan. Ook wel logisch want het is zoooo lekker dat je al snel de hele pan leegeet. Toch is het wel de moeite waard om eens wat over te houden. Of gewoon meer te maken natuurlijk! Zelf gebruik ik overgebleven daging bali vaak in bapao’s. Je kent ze wel van die Chinese stoombroodjes met vulling. En dan niet die kleffe broodjes uit de supermarkt, maar verse en helemaal zelfgemaakt! Overigens is het maken van bapao’s easy. Gevuld met daging bali is het hemels.

Bao buns met daging bali

Bovenstaande is dan ook meteen de “origin story” van dit recept. In samenwerking met Go-Tan heb ik een recept ontwikkeld met een belangrijke rol voor hun heerlijke gezoute emping. Emping is een notenchips gemaakt van melindjonoten. De Emping is gebaseerd op een Indonesisch familierecept, dus wat mij betreft een perfecte match met de daging bali! Om het Indonesische feest compleet te maken combineer ik de daging bali en emping met zelfgemaakte atjar tjampoer. De welbekende Indonesische zoetzure groenten. Als het zoetzuur uit één groente bestaat noem je het Atjar. Zijn het meerdere groenten? Dan noem je het atjar tjampoer. Je kan atjar tjampoer natuurlijk kant-en-klaar kopen, maar nog leuker en lekkerder is het om zelf te maken.

Go-Tan bao buns met daging bali en emping salted
Go-Tan bao buns met daging bali en emping salted

Bao bun, Bao broodje, gua bao wat is het nou?

Door mijn goede ervaringen met daging bali in bapao’s kwam ik op het idee om het deze keer te combineren met bao buns. Officieel heten deze gestoomde broodjes gua bao. Bao betekent al bun of broodje. Dus bao bun is dubbelop. Maar we noemen het in de volksmond vaak wel zo.

De broodjes zijn zeer vergelijkbaar met de bapao’s, maar in tegenstelling tot de bapao is de gua bao open. Qua smaakt komt het min of meer op hetzelfde neer. Gua boa kent zijn oorsprong in Taiwan. Wat dat betreft is het in dit Indonesische recept een beetje een vreemde eend in de bijt, maar juist gua bao’s zijn wat mij betreft de ultieme streetfood die goed combineert met allerlei keukens en smaken. Zo maakte ik eerder deze versie met krokante garnalen en chili mayonaise en deze versie met Japanse buikspek. Je kan het ook perfect vullen met char siu pork. Het uiteindelijk recept dat ik heb gemaakt voor Go-Tan is geworden bao buns met daging bali, atjar tjampoer, Emping Salted en Sriracha Mayo. Heerlijk!

Balans en smaken en bite

Als ik bao buns maak, combineer ik bijna altijd een pittige mayonaise met vlees of schaaldieren en daarbij zoetzure groenten. Dit zorgt voor een uitstekende balans in de broodjes. Het is wonderlijk hoe belangrijk de zoetzure groente zijn om het broodje fris te houden. Als je het alleen vult met vlees wordt het snel zwaar en saai. Juist de afwisseling van pittige saus, zoetzure groenten en lekker kruidig vlees zorgen voor een goede balans. Ook is de bite belangrijk, want het stoombroodje is natuurlijk zacht. Vaak los ik dit op door het te vullen met krokante kip of garnalen. In deze versie met daging bali zorgt de gezoute emping voor de crunch en bite in het gerecht.

Bao buns met daging bali, atjar tjampoer, emping en sriracha mayo liggend
Bao buns met daging bali, atjar tjampoer, emping en sriracha mayo liggend

Bao buns met daging bali, vegetarisch versie

Als je liever geen vlees eet kan je van de daging bali ook een vegetarische variant maken. Dat is eigenlijk heel simpel. Vervang het rundvlees voor jackfruit en laat de vissaus weg. Jackfruit heeft een structuur die vergelijkbaar is met dat van vlees. Als je het een tijdje stooft valt het ook een beetje uit elkaar. Jackfruit hoeft natuurlijk niet zo lang te worden gestoofd, dus je kan het bij 45 minuten tot een uur houden. Als je het hele gerecht zelfs vegan wil maken kan je de mayonaise in de sriracha mayo ook vervangen voor een vegan variant.

Lees snel hoe je bao buns met daging bali, atjar, emping en sriracha mayo maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

buns met daging bali, atjar, emping en sriracha mayo

buns met daging bali, atjar, emping en sriracha mayo

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

4

hours 
Totaal

4

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om bao buns met daging bali, atjar, emping en sriracha mayo te maken?

 • Voor de daging bali
 • 1 kilo runderriblappen

 • 4 sjalotten

 • 4 tenen knoflook

 • 2 rode pepers (met zaadlijsten)

 • 3 laurierblaadjes

 • 1 tomaat

 • 2 stengels citroengras (sereh)

 • 5 el ketjap manis

 • 1 limoen, sap

 • 1 tl laos

 • 2 tl vissaus

 • 1 tl djahé (gemberpoeder)

 • 400 ml kokosmelk

 • 3 el zonnebloemolie

 • zout

 • peper

 • Voor de bao broodjes
 • 250 gram tarwebloem

 • 130 ml melk

 • 4 gram droge gist

 • 15 gram zonnebloemolie

 • 10 gram kristalsuiker

 • Voor de atjar tjampoer
 • 25 gram wortel

 • 50 gram rode paprika

 • 50 gram gele paprika

 • 25 gram spitskool

 • 0.25 komkommer

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 sjalot

 • 0.5 rode peper

 • 50 ml azijn

 • 25 ml water

 • 2 tl koenjit (kurkuma)

 • 1 tl djahé (gemberpoeder)

 • 1 el bruine basterdsuiker

 • 1 el zonnebloemolie

 • En verder
 • 1 bosui

 • 1 zak Go-Tan Emping Salted

 • Go-Tan sriracha mayo (of zelfgemaakt)

Bereiding

 • Voor de daging bali
 • Snijd de runderriblappen in grove stukken. Maak op smaak met zout en peper. Mocht je een vegetarisch alternatief overwegen gebruik dan jackfruit. Bak in zonnebloemolie rondom bruin.
 • Snijd ook de sjalot, rode peper en knoflook. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee.
 • Hak de tomaat in kleine blokjes. Voeg nu ook de laos, djahé, vissaus (laat dit weg voor een vegetarisch gerecht), tomaat en 1 theelepel bruine basterdsuiker toe. Bak een paar minuten mee. Voeg daarna het sap van de limoen en 5 el ketjap manis toe. Roer goed door.
 • Voeg 400 ml kokosmelk toe. Voeg meer kokosmelk toe als het vlees nog niet onder staat.
  Voeg 2 gekneusde stengels citroengras en de laurierblaadjes toe. Laat minimaal 4 uur stoven. Maar liever langer. Langer is beter altijd beter.
 • Zorg dat je net voordat je de daging bali gaat serveren dat je hem nog ca. een uurtje zonder deksel zachtjes laat koken. De daging bali moet niet meer te nat zijn anders kan je hem niet eten in de bao buns.
 • Voor de bao broodjes
 • Je kan eventueel kant-en-klare bao broodjes kopen bij de toko. Ga je het zelf maken? Meng dan de melk, suiker, zonnebloemolie en droge gist door elkaar. Houd wat zonnebloemolie achter voor het bestrijken van het deeg. Voeg vervolgens de tarwebloem toe en kneed tot een mooi deeg. Leg het deeg in een kom en laat 1 uur rijzen onder een licht vochtige theedoek op kamertemperatuur.
 • Verdeel het deeg vervolgens in 6 gelijke stukjes. Maak van de stukjes deeg bolletjes. Dit doe je door met je handpalm langs het bolletje te bewegen en daarbij het deeg onder het bolletje te drukken. Rol het deeg op tot bolletjes voor bao buns
 • Rol vervolgens elk bolletje uit tot een ovale plak van circa 5 millimeter en een diameter van 15 centimeter. Rol bao broodjes uit tot ovale plak
 • Bestrijk de bovenkant van het deeg met een beetje olie. Vouw ze nu dubbel (maar druk niet aan). De olie zorgt er voor dat ze niet helemaal aan elkaar plakken. Plaats de broodjes op een vel bakpapier. Laat nog eens 30 minuten rijzen.Bestrijk de helft van het bao broodje met olieVouw bao broodjes dubbel
 • Kook water in een pan. Hier gaat straks het stoommandje op. Leg na het rijzen de broodjes op een stukje bakpapier in het stoommandje. Stoom 15 minuten met de deksel gesloten. Let op open de deksel niet tussendoor. Na 15 minuten zijn je bao buns klaar. Je kan ze evt. meteen gebruiken of laten afkoelen. Je kan de buns gemakkelijk weer opwarmen door ze weer 15 minuten te stomen.Stoom de bao bunsin een stoommandje
 • Voor de atjar tjampoer

 • Je kan eventueel kant-en-klare atjar tjampoer gebruiken. Ga je het zelf maken? Rasp dan de wortel. Snijd de paprika’s en spitskool in stukjes. Hak het sjalotje en snijd de rode peper in ringetjes. Schil de komkommer en snijd in halve partjes.
 • Zet een pan met de olie op het vuur. Fruit hierin kort het sjalotje, de rode peper en de (uitgeperste) knoflook. Voeg nu het azijn en water toe. Doe er koenjit (kurkuma), djahé (gemberpoeder) en bruine basterdsuiker bij. Roer door tot de suiker is opgelost.
 • Voeg nu alle groenten toe in de pan en kook op laag vuur een paar minuten.
 • Giet alles over in een glazen (weck)pot en sluit de deksel. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Je eigen atjar tjampoer is nu klaar!
 • Serveren
 • Snijd de bos ui in ringetjes en breek de emping salted in kleinere stukjes. Houd het bao broodje open en schep hierin wat daging bali. Doe daar tussen wat atjar tjampoer en emping salted. Garneer met de bosui en nog wat stukje emping salted. Spuit er vervolgens royaal sriracha mayonaise over. Herhaal dit voor ieder broodje en serveer in een mooie schaal of het stoommandje. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.