Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Japans Recept Vleesgerecht

Gua bao buns met Japans buikspek van de bbq

Gua bao buns

Gua bao zijn Taiwanese gestoomde broodjes. Deze broodjes zijn een echte streetfood. Zo at ik ze zelf wel eens bij de streetfood club in Utrecht. Toen met krokante kip. Vandaag maak ik de gua bao buns met Japans buikspek van de bbq. Daarbij nog sriracha mayonaise, zoetzure groenten en cashewnoten. Dit is echt super lekker! In het broodje komen alle smaken en texturen perfect samen.

Bao is Chinees voor broodje. Dus Bao bun is eigenlijk dubbelop. Maar goed. Dat is wel hoe de broodjes in de volksmond worden genoemd. Maar eigenlijk staat er dan broodje broodje. ☺️ De bekendste bao is natuurlijk de bapao. Wat zoveel betekent als gevuld broodje. Het verschil met de gua bao is dat deze pas achteraf wordt gevuld. Wat wij vandaag dus gaan doen. En hoe! Met een prachtig stuk langzaam gegaard buikspek van de bbq. Gemarineerd op Japanse wijze.

Om de gua bao buns te kunnen maken heb je wel een stoommandje nodig. Als je deze niet hebt dan kan je er hier één kopen.

Guao bao buns met Japans buikspek van de bbq en sriracha mayonaise

Buikspek op de bbq

Voor het buikspek maak ik gebruik van een Japanse marinade. Deze heb ik eerder al eens gebruikt in combinatie met yaki meshi (Japanse gebakken rijst). Zie het recept voor Japanse buikspek van de bbq hier. De ingrediënten zal ik hier nogmaals vermelden. Maar voor de bereiding verwijs ik naar mijn andere recept. Ik gebruik hier 500 gram buikspek. Het recept voor de gua bao buns is voor 8 broodjes. In principe kan je met 300 gram ook wel uit. Maar zo’n klein stukje is niet zo lekker bbqen. Dus vul je broodjes royaal. Of bedenk een leuk recept voor de restanten buikspek die je eventueel overhoudt. Nooit weggooien natuurlijk!

Ik bereid de buikspek op de bbq. Maar in principe kan je hetzelfde doen in de oven. Als je maar de lage temperatuur aanhoudt. Je mist dan uiteraard wel de rook- en grillsmaak.

Japanse buikspek bbq is klaar

Nanami togarashi

In dit recept gebruik ik nanami togarashi. Dat is Japans zevenkruidenpoeder. Dit is een kruidenmengsel met chili peper, sansho (Japanse peper), zwart en wit sesamzaad, zeewier, sinaasappelschil en gember. Je kan dit halen bij de Aziatische toko. Mocht je dat nou niet hebben. Voeg dan wat extra sesamolie toe en citroensap of rasp.

Lees snel hoe je gua bao buns met Japans buikspek van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Gua bao buns met Japans buikspek van de bbq

Gua bao buns met Japans buikspek van de bbq

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

1

hour 
Kooktijd

2

hours 
Totaal

3

hours 

Wat heb ik nodig om gua bao buns met Japans buikspek van de bbq te maken?

 • Voor de buikspek
 • 500 gram buikspek

 • 2 tl nanami togarashi (Japans 7-kruiden poeder)

 • 3 el oestersaus

 • 2 el sojasaus

 • 1 el sesamolie

 • 2 el bruine basterdsuiker

 • 3 teentjes knoflook

 • 2 tl chilivlokken

 • Peper (naar smaak)

 • Voor de sriracha mayonaise
 • 2 el mayonaise

 • 1 tl sojasaus

 • 1 tl sesamolie

 • 2 tl srirachasaus

 • Voor de zoetzure groenten
 • 0.5 komkommer

 • 1 wortel

 • 3 el rijstazijn

 • 2 tl suiker

 • Voor de gua bao buns
 • 250 gram tarwebloem

 • 130 ml melk

 • 3.5 gram droge gist

 • 15 gram bio zonnebloemolie

 • 10 gram kristalsuiker

 • En verder
 • 50 gram cashewnoten

 • 2 bosuitjes

Bereiding

 • Voor de buikspek
 • Volg voor de bereiding van de buikspek op de bbq de instructies hier. Als aanvulling in dit recept heb ik na 15 minuten een handje hickory rookhout toegevoegd. Dit geeft een lekkere rooksmaak aan de buikspek.
 • Voor de sriracha mayonaise
 • Meng de mayonaise, sojasaus, sesamolie en srirachasaus door elkaar. Doe het eventueel in een garneerfles. Dan kan je straks mooie lijntjes saus maken over de broodjes.
 • Voor de gua bao buns
 • Kneed met alle ingrediënten een mooi deeg. Laat het deeg 10 minuten voorrijzen.
 • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes. Maak van de stukjes deeg bolletjes. Dit doe je door met je handplam langs het bolletje te bewegen en daarbij het deeg onder het bolletje te drukken. Laat de bolletjes weer 10 minuten rijzen.
 • Rol na 10 minuten elk bolletje uit tot een ovale plak van ca. 4 millimeter en een diameter van 15 centimeter. Bestrijk de helft van het broodje met een beetje olie. Vouw ze nu dubbel (maar druk niet aan). De olie zorgt er voor dat ze niet helemaal aan elkaar plakken. Plaats de broodjes op een vel bakpapier. Laat 40 minuten rijzen.
 • Kook water in een pan. Hier gaat straks het stoommandje op.
 • Leg na het rijzen de broodjes op een stukje bakpapier in het stoommandje. Stoom voor 2 tot 3 minuten boven kokend water. Zet daarna het vuur uit. Laat de broodjes nog 15 minuten boven de pan in het mandje zitten. Breng daarna het water weer aan de kook en stoom de broodjes weer 10 minuten.
 • Voor de zoetzure groenten
 • Snijd de komkommer in plakjes en de wortel julienne.
 • Meng de rijstazijn met suiker en roer door tot de suikers is opgelost. Schep de komkommer en wortel er doorheen.
 • Serveren
 • Hak de cashewnoten fijn en de bosui in ringetjes. Vul de gua bao buns met buikspek, zoetzure groenten, gehakte cashewnoten, en wat bosui.
 • Pak een schaal of gebruik het stoommandje. Doe de broodjes hierin. Doe er royaal srirachamayonaise overheen. Voor de looks kan je nog wat extra cashewnoten en bosui er overheen strooien. De gua bao buns met Japans buikspek zijn nu klaar. Genieten maar! ☺️

Leave a Reply

Your email address will not be published.