Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Japans Recept

Japans buikspek van de bbq (tonbara niku)

Aantal

2 personen

Voorbereiden

10 minuten

Kooktijd

90 minuten

buikspek van de bbq. Altijd een groot succes. Vandaag zou ik eigenlijk een marinade maken met hoisin. En daarbij nasi. Maar dit alles ging niet door. We waren vergeten hoisin te kopen. Dus heb ik het hele recept maar omgegooid naar (hoe kan het ook anders) Japans! Het werd Japans buikspek van de bqq met yaki meshi. In het Japans heet dit overigens tonbara niku. Tonabara betekent varkensbuik en niku vlees.

Japans buikspek met nanami togarashi

Het geheime ingrediënt ( nu niet meer) van deze marinade is nanami togarashi. Dat is Japans zevenkruidenpoeder. Dit is een kruidenmengsel met chili peper, sansho (Japanse peper), zwart en wit sesamzaad, zeewier, sinaasappelschil en gember. Heerlijke kruiden bijvoorbeeld over de sushi. Maar dus ook top om je marinade een extra Japanse touch te geven. Togarashi betekent overigens rode peper. Nana zeven en mi smaak. Zeven smaken peper dus! Wat wil een mens nog meer. 🌶️

Togarashi koop je gewoon bij de Aziatische toko. Mocht je het nu toch niet kunnen vinden. Vervang het dan door wat citroensap en rasp. Ik bereid de buikspek op de bbq. Maar dit kan natuurlijk ook uitstekend in de oven.

Japanse buikspek van de bbq
Japanse buikspek van de bbq (tonbara niku)

Wat heb ik nodig om Japans buikspek van de bbq te maken?

Ingrediënten

 • 500 gram buikspek

 • Voor de Japanse marinade
 • 2 tl Nanami togarashi (Japans 7-kruiden poeder)

 • 3 el oestersaus

 • 2 el sojasaus

 • 1 el sesamolie

 • 2 el bruine basterd suiker

 • 3 teentjes knoflook

 • 2 tl pul biber (of chilvlokken)

 • Peper

Bereiding

 • Meng voor de marinade de togarashi, oestersaus, sojasaus, sesamolie, knoflook, pul biber en basterdsuiker door elkaar. Roer goed, zodat er een egale marinade ontstaat. Snijd ondertussen het wit van de buikspek kruislings in. Zo kunnen de smaken van de marinade goed intrekken. Leg de buikspek in de marinade en zorg dat alle kanten goed zijn bedekt. Als je de tijd hebt kan je de marinade een nachtje laten intrekken. Maar een paar uurtjes is ook al goed! Maar, zoals met alles, langer is beter!Buikspek in marinade
 • Maak ondertussen de bbq klaar voor indirecte bereiding. Houd een temperatuur aan van tussen de 120 en 140 graden. Lager mag natuurlijk ook. Maar dan duurt het wat langer. We gaan voor een kerntemperatuur van 78 graden. Leg de buikspek op de bbq en sluit de deksel. Waarschijnlijk houd je wel wat marinade over. Zet dit apart in een bakje.Japanse buikspek op de bbq
 • In mijn geval duurde het ca. 1 uur en 20 minuten om de gewenste kerntemperatuur (78 graden) te bereiken. Wacht rustig af tot de buikspek ca. 70 graden is. Grill de buikspek dan boven direct vuur af. Hierdoor krijgt de buikspek een lekker krokant korstje en grillsmaak. Wissel wel vaak van kant want de marinade verband snel. En zwarte buikspek is dan ook weer jammer. Haal de buikspek van de bbq als hij 78 graden heeft bereikt. Laat ca. 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Snijd daarna buikspek in plakjes. Server bij het opdienen nog wat van de marinade. Lekker met yaki meshi. Enjoy!Japanse buikspek bbq is klaar

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.