Categories
Avondeten BBQ Chinees Hoofdgerechten Recept Varkensvlees

Varkensschouder met char siu saus van de bbq

Op woensdag heb ik altijd een dagje vrij. Als het even kan kies ik deze dag voor een uitgebreide bereiding op de bbq. Vandaag was dat deze langzaam gegaarde varkensschouder met char siu saus. Hierbij marineer ik de varkenschouder een nacht in zelfgemaakte char siu saus. De volgende dag heb je dan wel een paar uur nodig om hem lekker langzaam te garen. Ga uit van een uur of 6 tot 8.

Varkensschouder met char siu saus van de bbq
Varkensschouder met char siu saus van de bbq

Char siu

Char sui is een bekend Chinees varkensvlees gerecht. Het vindt zijn oorsprong in de Kantonese keuken uit het zuiden van China. Letterlijk betekent het “vork roosteren”. Char betekent namelijk vork. Siu betekent roosteren. Het gerecht heet zo omdat de Chineze vroeger het varkensvlees roosterde aan grote vorken. Wij doen het iets simpeler. Namelijk gewoon op de bbq. 😉

Char siu heeft een zoete, kruidige en zoute smaak. Er zitten niet echt pittige ingrediënten in. Daarom vind ik het zelf juist lekker om te eten met iets pittigs er bij. Zo aten wij het met geroerbakte paksoi met wat rode peper. Heerlijk!

Varkensschouder met char siu saus van de bbq 2
Varkensschouder met char siu saus van de bbq

Rode kleur

Traditioneel heeft char siu een rode kleur. Dit komt omdat er een speciaal soort rode tofu wordt gebruikt. Als alternatief kan je kleurstof gebruiken. Hier ben ik echter niet echt een voorstander van. Je kan ook rode bieten gebruiken om het vlees een rode kleur te geven. Zelf heb ik hiervoor de tomatenpuree toegevoegd. Los van wat rode kleur vind ik dit ook lekker smaken. Het geeft dan wel niet zo’n mega rode kleur dan de andere opties. Maar uiteindelijk is de smaak toch belangrijker dan de kleur. 😀

Oven of bbq

Natuurlijk is het geweldig om dit gerecht te maken op de bbq. Maar als je geen zin hebt om te bbqen. Of je hebt gewoon geen bbq. Dan kan je het ook prima in de oven maken. Je mist wat rooksmaak. Maar ook in de oven kan je een heerlijke char siu varkensschouder roosteren! Houd gewoon dezelfde temperatuur en tijden aan.

Shaoxing

Shaoxing is een bekende Chinese rijstewijn. Mocht je deze niet in huis hebben dan kan je hem vervangen voor droge sherry of sake.

Lees snel hoe je varkensschouder met char siu saus van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Varkensschouder met char siu saus van de bbq

Varkensschouder met char siu saus van de bbq

5 from 4 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

8

hours 
Totaal

8

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om varkensschouder met char siu saus van de bbq te maken?

 • 1 kg varkensschouder

 • Voor de char siu saus
 • 3 cm gember

 • 4 teentjes knoflook

 • 1 tl Chinese five spices poeder

 • 1 el paprikapoeder

 • 3 el tomatenpuree

 • 3 el sojasaus

 • 2 el Shaoxing rijstwijn

 • 4 el hoisin saus

 • 2 el sesamolie

 • 2 el honing

Bereiding

 • Begin een dagje van te voren. Meng voor de char siu saus alle ingrediënten door elkaar. Leg de varkenschouder in een schaal. Smeer goed in met de char siu saus. Dek af en laat minimaal een nacht in de koelkast marineren.
 • Maak de bbq klaar voor een indirecte bereiding op 110 graden. Als alternatief kan je natuurlijk dezelfde temperatuur aanhouden in je oven. Plaats een lekbak onder je rooster. Leg hierboven de in char siu saus gemarineerde varkensschouder. Zet de rest van de char siu saus apart. Op 110 graden zal de varkenschouder (uitgaande van 1 kg) een uur of 6 tot 8 nodig hebben. Het is dus wel zaak om op tijd te beginnen. Ik ga uit van een kerntemperatuur tussen de 70 en 75 graden.
 • Kwast na een uur de varkenschouder in met char siu saus. Herhaal dit iedere drie kwartier tot een uur. Varkensschouder met char siu saus op de bbq bijna klaar
 • Als de varkenschouder een kerntemperatuur van 75 graden heeft is deze klaar. Wil je iets meer vet behouden dan kan je ook voor 70 graden gaan. Het is een kwestie van experimenteren wat jij het lekkerst vindt. Wij aten de varkenschouder met rijst en geroekbakte paksoi. Maar het is ook super lekker in gua bao buns. Eet smakelijk!Varkensschouder met char siu saus, rijst en geroerbakte pittige paksoi

Leave a Reply

Your email address will not be published.