Categories
Mexicaans Recept Saus

Chipotle in adobosaus

Omdat ik een hele voorraad jalapeño pepers heb ben ik de afgelopen weken al druk bezig geweest met allerlei recepten. Een deel van de jalapeños heb ik ingemaakt. Maar een andere goede manier om ze te bewaren is door er chipotle pepers van te maken. Een chipotle peper is niet meer en niet minder dan een gerookte jalapeñopeper. Perfect om op de bbq te maken dus! Een tijdje terug heb ik van een deel van de jalapeños chipotle pepers gemaakt. En daarmee heb ik dus vandaag weer deze chipotle in adobosaus gemaakt!

Chipotle in adobosaus
Chipotle in adobosaus

Wat is adobosaus?

Adobo is een Mexicaanse rode saus. Het woord adobo is afgeleid van het Spaanse woord adobar. Adobar betekent marinade. En dat is inderdaad één van de vele toepassingen van deze heerlijke saus. Meestal bestaat de saus uit tomaten, knoflook, kruiden, azijn en natuurlijk chipotle pepers. Overigens heb ik in deze versie van vandaag geen azijn gedaan.

Deze saus kan werkelijk overal voor gebruikt worden. Het is lekker in een Mexicaanse barbecoa, bij taco’s, chili con carne of tortilla’s. Maar je kan het ook zo mixen door je rijst. Eten op een cracker met kaas of toevoegen aan zo’n beetje iedere soep of stoofpot voor meer diepte. Het is zoet, kruidig, rokerig maar ook pittig. Als je een potje met adobosaus open maakt ruik je meteen de rokerigheid van de chipotle pepers.

Chipotles in adobosaus maak het gewoon lekker zelf!

Natuurlijk kan je chipotle in adobosaus ook in de winkel kopen. Maar zelf maken is toch veel leuker? Bovendien kan je dan nog een beetje de smaak bepalen. Maak het bijvoorbeeld pittiger of juist minder pittig door de hoeveelheid chipotle pepers aan te passen.

Chipotle in adobosaus
Chipotle in adobosaus

Lees snel hoe je chipotle in adobosaus maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Chipotle in adobosaus

Chipotle in adobosaus

4 from 3 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om chipotle in adobosaus te maken?

 • 20 chipotle pepers

 • 3 tomaten

 • 4 teentjes knoflook

 • 1 kleine rode ui

 • 0.25 tl kaneel

 • 0.5 tl komijn

 • 0.5 tl oregano

 • 0.5 tl zwarte peper

 • 1 tl bruine basterdsuiker

 • 200 ml water

 • olijfolie

Bereiding

 • Wel de chipotle pepers minstens vier uur in water. Afhankelijk van hoe pittig je de saus wil kan je meer of minder chipotle pepers toevoegen. Ontvel de tomaten. Snijd de harde delen uit de tomaten en hak de rest alvast in stukjes. Snij de rode ui en knoflook ook in stukjes.
 • Zet een pannetje met olijfolie op het vuur. Fruit hierin de rode ui en knoflook. Voeg vervolgens de kaneel, komijn, zwarte peper, oregano en bruine basterdsuiker toe. Bak dit nog even mee.ui en knoflook met kruiden fruiten voor adobosaus
 • Haal de saus van het vuur en doe in een keukenmachine of blender. Hak alle ingrediënten tot een redelijk gladde saus is ontstaan. Haal de chipotle pepers uit het water. Maar bewaar het overgebleven water wel. Voeg nu de chipotle pepers toe en hak even mee zodat deze ook fijn zijn gehakt. Als je het lekker vindt kan je er ook voor kiezen om de chipotle pepers wat grover te houden.chipotles in keukenmachine met adobosaus
 • Voeg nu voorzichtig iedere keer wat van het water toe bij de saus. Doe dit tot je een mooie dikte hebt bereikt. De saus moet ongeveer de dikte hebben van een barbecuesaus. Zelf had ik ca. 100ml nodig voor mijn adobosaus. Als je de juiste dikte hebt is de saus klaar. Sla hem op in een weckpot en gebruik voor heerlijke gerechtjes. Chipotle in adobosaus is lekker bij veel verschillende gerechten dus experimenteer daar vooral rustig mee. Enjoy!Chipotle in adobosaus

Leave a Reply

Your email address will not be published.