Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept Vegetarisch

Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico

Spitskool is zo’n groente waar ik altijd even goed over moet nadenken wat ik er mee ga maken. Deze geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamicoazijn is (voor mij) een nieuwe bereiding voor spitskool die ik laatst probeerde. Alle smaken komen echt lekker samen! De aardappeltjes worden lekker krokant. Rode ui en tomaatjes geven een mooie zoete smaak nadat ze zijn geroosterd. De dressing van mosterd, honing, balsamicoazijn en olijfolie heeft een zuurtje maar is ook zoet en scherp. Echt een hele fijn combinatie met de spitskool en aardappels. Pijnboompitten geven het gerecht een lekkere notige vibe. Nou ja en kaas? Kaas maakt alles lekkerder natuurlijk. Kortom een heel fijn gerecht dit!

Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico, aardappels, tomaat, pijnboompitjes en rode ui
Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico

Aardappels voorkoken of niet?

Aardappels hebben normaliter wel een tijdje nodig om gaar te worden. Zelf ben ik er heilig van overtuigd dat het gerecht lekkerder is als je ze niet voorkookt. Echter kost het dan ook wel meer tijd. Op 200 graden neem ik hier altijd minimaal een uur voor. Heb je niet zoveel tijd? Of gewoon geen zin zo lang te wachten? Dan kan je ze dus 10 minuutjes voorkoken. Dan zijn ze binnen een half uur meestal ook wel klaar.

Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico, aardappels, tomaat, pijnboompitjes en rode ui
Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico

Bbq of oven?

Leuke aan dit gerecht is dat je het zowel op de bbq als in de oven kan maken. Nu geldt dat eigenlijk voor bijna ieder gerecht. Mits je over een fatsoenlijke bbq beschikt natuurlijk. Één met deksel en goede temperatuurbeheersing. Bijvoorbeeld een kamado zoals ik heb. Maar niet iedereen is zo dol op bbq-en als ik. Dus dit gerecht kan je ook uitstekend maken in je oven. Gewoon op standje 200 graden de boel lekker roosteren. Heerlijk!

Lees snel hoe je geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico

Geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

15

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totaal

1

hour 

15

minutes

Wat heb ik nodig om geroosterde spitskool met mosterd, kaas en balsamico te maken?

 • 400 gram vastkokende aardappels

 • 0.5 spitskool

 • 2 rode uien

 • 12 cherry tomaatjes

 • 2 teentjes knoflook

 • 3 el pijnboompitjes

 • 100 gram belegen kaas

 • 2 el mosterd

 • 1 el balsamicoazijn

 • 2 el extra vergine olijfolie

 • 1 tl honing

 • olijfolie

 • handje bieslook

Bereiding

 • Was de aardappelen maar schil ze niet. Snijd in dunne schijfjes. Snijd de spitskool in lange repen. Halveer de tomaatjes en snijd de rode uien in ringetjes.
 • Meng in een kommetje de mosterd, extra vergine olijfolie, balsamicoazijn en honing. Roer goed door zodat er een egale dressing ontstaat. Pers de teentjes knoflook uit boven de dressing en roer door.
 • Verwarm de oven of bbq voor op ca. 200 graden. Aardappels hebben wel even nodig om gaar te worden. Mocht je haast hebben dan kan je de schijfjes even tien minuten voorkoken. Zelf heb ik dit niet gedaan. Dan moet je de aardappeltjes wel een uur in de bbq of oven houden. Voorgekookt is een half uurtje ook wel genoeg.
 • Doe de aardappelschijfjes in de ovenschaal en meng met olijfolie. Maak op smaak met zout en peper. Als je voor ongekookt gaat bak de aardappels dan eerst alleen voor 30 minuten. Als je de aardappels wel hebt voorgekookt ga dan meteen door naar stap vijf.
 • Meng de aardappels met de spitskool, rode uien ringetjes en cherry tomaatjes. Zorg dat alles lekker door elkaar zit. Dus niet dat alleen spitskool of aardappels bovenop zitten. Rasp de kaas over het gerecht. Bak minimaal 30 minuten op 200 graden. Houd altijd goed in de gaten of de aardappels voldoende gaar zijn.
 • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de bieslook in stukjes. Haal de ovenschotel er uit. Bestrooi met de pijnboompitten en garneer met wat bieslook. Wij aten er (truffel) braadworst bij. Erg lekker. Als je het vegetarisch wil houden is het ook zo erg smaakvol. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.