Caponata is een Siciliaanse stoof. Vandaar de naam Caponata Siciliana. Het is een stoof van verschillende groenten en bevat in ieder geval aubergine. Het recept verschilt per regio. Er wordt soms vis (zoals ansjovis) of andere zeevruchten toegevoegd. De Napolitaanse variant heet Ciambotta. De caponata in dit recept is helemaal vegetarisch. Door de kookroom te vervang voor plantaardige room en de kaas door edelgist is het gerecht ook vegan te maken.

Smaken en vulling

Caponata heeft een fijne smaakbalans tussen zoet en zuur. Vaak worden er rozijnen gebruikt. Omdat ik niet zo van rozijnen houd heb ik deze vervangen door dadels. Pijnboompitten worden vaak gebruikt ter garnering. Bij gebrek hieraan heb ik pistachenoten gebruikt. Deze smaken er ook heerlijk bij! Je kan caponata zowel warm als koud eten.

Caponata Siciliana met romige polenta
Caponata Siciliana met romige polenta

Caponata Siciliana met polenta

In dit geval heb ik de caponata Siciliana geserveerd met polenta. Polenta wordt gemaakt van mais griesmeel en wordt vooral veel in Noord-Italïe gegeten. Vroeger werd polenta gemaakt van verschillende graansoorten,. Nadat vanuit Zuid-Amerika mais in Italië was geïntroduceerd kwam daar griesmeel van maïs voor in de plaats. Behalve in Noord-Italië wordt het gerecht ook als authentiek beschouwd in delen van Zwitserland (met name Ticino) en Oostenrijk. Van oorsprong is polenta voedsel voor arme mensen. 

Het is super vullend maar valt niet zo zwaar op de maag als bijvoorbeeld aardappelpuree. Deze romige polenta is binnen een paar minuten klaar en is voor mij een enorme guilty pleasure. Hij wordt op smaak gebracht met bouillon, room en parmezaanse kaas. Als je restjes polenta overhoud kun je deze gekoeld bewaren en de volgende dag in stukjes snijden en bakken in wat olijfolie. Dan heb je krokante polenta wat ook enorm lekker is!

Caponata Siciliana met romige polenta
Caponata Siciliana met romige polenta

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je Caponata Siciliana met romige polenta maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Caponata Siciliana met romige polenta

Caponata Siciliana met romige polenta

5 from 4 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

10

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om caponata Siciliana met romige polenta te maken?

 • Voor de caponata Siciliana
 • 1 aubergine

 • 6 roma tomaten

 • 50 ml balsamicoazijn

 • 1 el gedroogde oregano

 • 1 el karwijzaad

 • 1 tl chilivlokken

 • 2 teentjes knoflook

 • 6 dadels

 • Handje zwarte olijven

 • Handje kappertjes

 • Voor de polenta
 • 130 gram polenta

 • 350 ml groentebouillon

 • 250 ml kookroom

 • 40 gram Parmezaanse kaas

 • zout

 • Voor de garnering
 • 60 gram pistachenoten

 • Handje verse basilicum

Bereiding

 • Snij de aubergine in blokjes en bak deze op hoog vuur goudbruin in een flinke scheut milde olijfolie. Snij ondertussen de tomaten in blokjes en de knoflook fijn. Voeg deze toe samen met de balsamicoazijn en specerijen. Roer alles door elkaar, draai het vuur zacht en doe de deksel op de pan. Laat dit nu 5 minuten sudderen tot de tomaten zacht zijn. Hak de dadels en olijven grof en voeg deze vervolgens toe samen met de kappertjes. Breng het geheel op smaak met zout.
 • Breng de groentebouillon aan de kook en schep hier de polenta doorheen, laat het vuur zachtjes aan staan. Als het vocht is opgenomen voeg je de room en kaas al roerend toe. (Tip: je kunt de kookroom vervangen door plantaardige room en de kaas door edelgist voor een vegan variant!).
  Blijf roeren tot je de gewenste dikte hebt bereikt, voeg naar smaak eventueel meer zout toe.
 • Hak de pistachenoten grof en pluk de basilicum. Serveer alles warm en garneer met de noten en basilicum, besprenkel e.v.t. met wat Extra Vierge Olijfolie. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.