Categories
Tips

Zelf jus maken? Lekkere jus maken doe je zo.

Hoe kan je zelf jus maken? En dan zonder zakjes, pakjes of tabletten? Goed nieuws. Lekkere jus maken is super simpel! In deze post beschrijf ik hoe je zelf jus kan maken in 10 eenvoudige stappen. Het enige dat je echt nodig hebt is vlees, water en ja roomboter, roomboter en nog eens roomboter! Ik begrijp dat dit niet iedereen aanspreekt, maar ik geloof er in dat als je alles met mate en in balans doet, dat het geen kwaad kan. Zelf eet ik liever eens per week lekkere jus dan een paar keer slappe jus, omdat het gezonder zou zijn…

KokenKoken

Okay, wat heb ik dan nodig om zelf jus te maken?

  • Vlees (ik gebruik nu runderbraadworst, maar het kan met bijna ieder stukje vlees, karbonade, biefstuk, varkenshaas, speklappen, you name it!)
  • Kopje water
  • Roomboter (liefst biologisch)
  • Peper
Bol 7-DaagseBol 7-Daagse

De stappen zijn als volgt.

1. Verwarm in de pan een mooie hoeveelheid roomboter.

Roomboter in de pan

2. Zelf gebruik ik hiervoor meestal Bio+ roomboter. Deze roomboter is heerlijk van smaak en bevat bovendien weinig vocht is mijn ervaring. Daardoor spettert de roomboter minder en is de smaak beter.

Roomboter om zelf jus te maken

3. Zorg dat de roomboter lekker bruin wordt.

4. Voeg het vlees toe aan de pan en bak lekker bruin. Ik gebruik altijd een rvs pan zonder antiaanbaklaag. Daarmee krijg je lekker aanbaksels onderin de pan van het vlees dat je bakt. Dat geeft de jus onder andere zijn lekkere krachtige smaak mee. Ik heb verschillende rvs pannen, maar de pannen van Fissler zijn wel echt aanraders. Bijvoorbeeld deze of deze rvs pannen zijn echt top (maar wel prijzig)! In het goedkopere segment raad ik deze rvs pan aan.

5. Als het vlees gaar is en je de jus wil gaan maken; voeg dan EXTRA roomboter toe!

In dit voorbeeld gebruik ik runderbraadworsten. Die kunnen prima in de pan blijven bij het maken van de jus. Mocht je nu een delicater stukje vlees hebben. Bijvoorbeeld biefstuk. Haal het er dan even uit en laat rusten in aluminiumfolie. Voor de rest is het maken van de jus hetzelfde.

Jus zelf maken

6. Zet het vuur hoog en zorg dat de extra roomboter ook weer lekker bruin wordt.

Jus zelf maken

7. Voeg nu een half kopje water toe. Zorg dat je niet teveel doet want dan wordt de jus te dun. Ik gebruik hier ongeveer een derde van een kopje.

Jus zelf maken

8. Het zal lekker gaan bruisen in de pan, wacht tot de bellen verdwijnen en de jus een mooie dikte heeft bereikt. Maak op smaak met de peper.

Jus zelf maken

9. De jus zal na enige tijd een mooie dikte hebben en is dan klaar om te serveren.

Jus zelf maken

10. Schenk de jus over in een bakje en je hebt lekkere zelfgemaakte jus! Niks moeilijks aan. Eet smakelijk!

Jus zelf maken

Meer lekkere recepten en inspiratie?

Volg me op instagram of facebook en schrijf je hieronder snel in voor mijn nieuwsbrief! Ik deel hierin iedere week een weekmenu en één of meerdere heerlijke recepten van deze website.

Leave a Reply

Your email address will not be published.