Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Kipstoof met feta, tomatensaus en amandelrijst

Aantal

2 personen

Voorbereiden

20 minuten

Kooktijd

30 minuten

Hierbij een heerlijk recept voor kipstoof. Vandaag was het wederom prachtig weer. Dus uiteraard heb ik ook dit gerecht op de barbecue gemaakt. Zoals ik in het voorjaar en zomer probeer zo’n beetje alles te bereiden op de barbecue. Waarom binnen koken als het ook buiten kan? Erwtensoep heb ik nog nooit geprobeerd op de barbecue. Maar deze kipstoof dus wel. Dan zet ik de stoofpan gewoon op het rooster. Je kan natuurlijk een dure dutch oven aanschaffen. Maar ik gebruik gewoon altijd een standaard emaillen stoofpan. Verder is de bereiding niet heel anders dan binnen met een oven of kookplaat. Als extraatje en om het effect van de barbecue wat te accentueren heb ik de kip nog gerookt met appelhout. De meeste mensen koken natuurlijk in de keuken en niet op de barbecue. Daarom hanteer ik in de beschrijving van het recept de bereiding in de keuken.

Deze kipstoof heeft wat Griekse invloeden door het gebruik van feta en komijn. Zorg natuurlijk wel voor goede kwaliteit feta. Vaak vind ik de feta in de supermarkt erg zout en dus tegenvallen. Haal liever de feta bij de kaasboer. Of zoals ik vaak doe bij een Turkse supermarkt. Daar weten ze ook wel wat goede feta is! Deze kipstoof is een heerlijk gerecht om in het zonnetje op te eten.

Kipstoof met feta en tomatensaus

Wat heb ik nodig om de kipstoof met feta, tomatensaus en amandelrijst te maken?

Ingrediƫnten

 • 300 gram kipfilet

 • 120 gram rijst

 • 5 verse tomaten

 • 1 ui

 • 3 teentjes knoflook

 • Halve courgette

 • 25 gram geschaafde amandelen

 • Feta

 • 3 takjes tijm

 • 1 takje rozemarijn

 • 2 el olijfolie om te bakken

 • Zout

 • Peper

Bereiding

 • Snijd aan de bolle kant van de tomaten een kruisje. Zet een pan met kokend water op het vuur en dompel de tomaten ca. 1 minuut onder in het kokende water. Giet af, laat even afkoelen en ontvel vervolgens de tomaten. Als het goed is gaat dit nu heel gemakkelijk.
 • Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de courgette in plakjes van ca. 2 cm. Bak in een droge koekenpan de geschaafde amandelen tot ze licht bruin van kleur zijn. Zet de amandelen apart. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking
 • Kruid de kip met zout en peper. Bak de kip in ca. 10 minuten in een koekenpan. Zet als de kip klaar is een stoofpan op het vuur en voeg hier de olijfolie aan toe. Fruit de ui en knoflook kort aan. Hak de tomaat in grove stukken en voeg toe aan de stoofpan. Voeg nu ook de kipfilet, tijm, komijn en rozemarijn toe. Laat dit geheel 20 minuten (met de deksel op de pan) stoven. Mocht het niet voldoende inkoken haal dan de deksel even van de pan.
 • Bak in een koekenpan of grillpan in wat olijfolie de courgette tot deze licht bruin is.
 • Als de rijst klaar is voeg je hier de amandelen aan toe en roer door. Schep de amandelrijst als eerste op het bord. Doe daarop de kip met tomatensaus. Let daarop wat plakjes gegrilde courgette. Vekruimel boven het bord de stukjes feta. Garneer eventueel met wat takjes rozemarijn. Enjoy en eetsmakelijk!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.