Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Spaghetti met kokkels (alle vongole), tomatensaus en citroengras

Aantal

2 personen

Voorbereiden

30 minuten

Kooktijd

25 minuten

Spaghetti alle vongole is een bekend en heel populair Italiaanse gerecht. Vandaag heb ik hier een variatie op gemaakt. Namelijk spaghetti met kokkels, tomatensaus, citroengras, koriander en kervel. Een super lekker gerecht voor een zomerse dag. ☀️ De smaak en geur van de kokkels neemt je echt mee naar het strand en de zee. Bovendien is het gerecht heel erg lekker. Optimaal genieten dus! Kokkels komen vaak gewoon uit Nederland. Onze eigen Waddenzee zit bijvoorbeeld vol met kokkels. Feitelijk is dit de Nederlandse versie van de Italiaanse spaghetti alle vongole. Als je het mij vraagt smaakt het uit onze eigen zee toch nog altijd het beste. Kokkels zijn ook vriendelijker voor de portemonnee dan vongole. Ik kocht een kilo kokkels voor €15. De vongole ging over de toonbank voor €27,50.

Ik gebruik, zoals gewoonlijk, verse tomaten in dit recept. Als alternatief hiervoor kan je gewoon tomatenblokjes gebruiken. Wel minder lekker vind ik. De kokkels kunnen overigens wat zand bevatten. Het is daarom wel van belang om ze goed te wassen. Hieronder beschrijf ik hoe je ze het beste kan schoon maken en wat nu eigenlijk het verschil is tussen kokkels en vongole. 🐚

Kokkels

Wat is het verschil tussen kokkels en vongole?

Vongole is de Italiaanse benaming voor venusschelpen. Kokkels zijn strandschelpen met een geribbelde schelp. Ze worden ook wel hartschelpen genoemd, vanwege hun vorm. Kokkels van mooie kwaliteit komen vaak gewoon uit Nederland. Uit de Waddenzee komen bijvoorbeeld hele goede kwaliteit kokkels. Venusschelpen zijn niet hetzelfde als kokkels maar qua smaak is er nauwelijks een verschil. Qua uiterlijk zijn venusschelpen iets groter, platter en gladder dan kokkels. Als je vongole lekker vindt, zal je kokkels evengoed kunnen waarderen. De prijs van kokkels ligt vaak wat lager, dan de prijs van vongole.

Hoe maak ik kokkels schoon?

Kokkels bevatten vaak wel wat zand. Het is dus noodzakelijk om ze goed schoon te maken. Doe hiervoor vijf uur van te voren de kokkels al in water met ongeveer 2 el zout. Door dat de kokkels in zout water zitten zullen ze open gaan. Het meeste zand gaat er dan vanzelf uit. Spoel ze daarna onder stromend water nog goed uit.

Spaghetti met kokkels
Spaghetti met kokkels (alle vongole), tomaten, citroengras, koriander en kervel

Wat heb ik nodig om deze spaghetti met kokkels (alle vongole) te maken?

 • 1 kg kokkels

 • 125 gram spaghetti

 • 3 sjalotjes

 • 2 teentjes knoflook

 • 100 ml witte wijn

 • 200 ml slagroom

 • 2 citroengras

 • 2 cm gember

 • Bosje koriander

 • Bosje kervel

 • 4 tomaten

 • Olijfolie om te bakken

Bereiding

 • Doe de kokkels ruim van te voren (ca. vijf uur) in water met zout. Maak ze schoon, zoals hierboven beschreven.
 • Snijd aan de bolle kant van de tomaten een kruisje. Zet een pan met kokend water op het vuur en dompel de tomaten ca. 1 minuut onder in het kokende water. Giet af, laat even afkoelen en ontvel vervolgens de tomaten. Als het goed is gaat dit nu heel gemakkelijk.
 • Snijd de sjalot, gember, knoflook, ontvelde tomaten, koriander en kervel. Kneus de citroengras.
 • Zet een pan op het vuur met olijfolie. Fruit hierin de sjalot en knoflook even aan. Voeg vervolgens de gember, citroengras, 2/3 van de koriander en 2/3 van de kervel toe. Bak kort mee en blus af met de witte wijn. Voeg nu de ontvelde tomaten toe en kook 10 minuten mee op gemiddeld vuur. Voeg daarna de slagroom toe en roer goed door. Kook de saus in tot je een mooie dikte hebt.
 • Kook als de saus staat te pruttelen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Voeg de kokkels toe aan de saus en kook 7 minuten mee.
 • Schep nu op het bord wat spaghetti. Leg daarom heen de kokkels met saus. Garneer het gerecht met het restant van de koriander en kervel. Geniet!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.