Categories
Bijgerechten Recept

Zelf pitabroodjes maken

Aantal

4 personen

Voorbereiden

2 uur

Kooktijd

15 minuten

Zelf pitabroodjes maken. Heel erg lekker en niet eens moeilijk. Je kan ze natuurlijk kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Maar zelf pitabroodjes maken is het allerlekkerste! Ook voor de beginner is dit recept goed te doen. Met dit recept krijg je heerlijke zachte en luchtige pitabroodjes. Ik maakte deze pitabroodjes bij Griekse souvlaki met tzatziki en een tomatensalade met feta.

zelf-pitabroodjes-maken-4
Afgebakken pitabroodjes

Oorsprong

Pitabroodjes zijn in Nederland helemaal ingeburgerd. Het pitabroodje met shoarma is uiteraard een populaire snack na een avondje stappen. Maar oorspronkelijk komen pitabroodjes uit het Midden-Oosten. Naar het schijnt zijn ze uitgevonden door de Bedoeïenen. Dit waren woestijnbewoners in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ze leefde vaak in tenten en leiden vaak een nomadisch bestaan.

Van graanpoeder en water maakte ze bolletjes, die werden gekneed en gebakken in open vuur. De Bedoeïenen hadden de gewoonte om melk te bewaren in schapen- en rundermagen. Hierdoor ontstond een soort yoghurt. Daarom is het nog altijd zo dat pitabroodjes vaak worden gecombineerd met yoghurt.

De naam pita wordt ook gebruikt voor andere broodsoorten van bijvoorbeeld Arabische, Egyptische en Syrische afkomst. Pita is waarschijnlijk één van de oudste broodsoorten ter wereld, omdat het platte brood ook zonder oven of zelfs pan kan worden gebakken. De broodjes zijn uitstekend te bakken in open vuur.

Vulling voor pitabroodjes

Pitabroodjes kunnen met van alles en nog wat worden gevuld. Meestal worden pitabroodjes gevuld met shoarma of gyros. Maar je kan ze bijvoorbeeld ook vullen met hummus en gegrilde groente, Griekse souvlaki of kruidige kipfilet. Een paar blaadjes sla, komkommer en wat cherrytomaatjes met zelfgemaakte knoflooksaus is ook heerlijk. Ik vul ze ook regelmatig met kaas. Gewoon het broodje open snijden, kaas er in en nog even laten smelten. Ook zeer populair bij kinderen. Als lunch voor onze zoon heb ik trouwens een pitabroodje met roomboter en hagelslag mee gegeven. Dus ja, je kan er echt alle kanten mee op. 😎

zelf-pitabroodjes-maken-3
Pitabroodjes worden bereid op de barbecue

Pitabroodjes bakken

Je kan pitabroodjes op allerlei manieren bakken. In de oven, op de barbecue, in een broodrooster, in een pan en dus ook in open vuur. Zelf heb ik ze gemaakt op de barbecue. Dan krijgen ze mooie grillstrepen en natuurlijk en lekkere grillsmaak. In dit recept zal ik een aantal manieren van bakken beschrijven.

Wat heb ik nodig om zelf pitabroodjes te maken?

 • 500 gram bloem

 • 21 gram verse gist

 • 1 el suiker

 • 1 tl zout

 • 3 el extra vergine olijfolie

 • 280 ml lauwwarm water

Bereiding

 • Het deeg maken
 • Doe de bloem, gist en kristalsuiker in een kom. Roer alles goed door. Ik maak gebruik van verse gist. Als je dit niet hebt gebruik dan één zakje (7 gram) gedroogde gist.
 • Voeg zout en 2 el olijfolie toe en roer het deeg voorzichtig door.
 • Voeg nu het water toe en kneed het deeg 5 minuten tot het soepel is.
 • Kwast een kom in met 1 el olijfolie en leg het deeg hierin. Dek af met een licht vochtige theedoek. Het deeg moet nu 60 minuten rijzen. Als het goed is ziet het er na 60 minuten ongeveer zo uit als hieronder.Zelf pitabroodjes maken
 • De pitabroodjes vormen
 • Als het deeg is gerezen haal je het uit de kom. Kneed het deeg voor nog ongeveer één minuut.
 • Maak het deeg in een langwerpige vorm en snijd stukjes van ca. 80 gram. Maak van ieder stukje een mooi bolletje. Dek de bolletjes weer af met de lichtvochtige theedoek en laat ca. 30 minuten staan.
 • De pitabroodjes bakken
 • Doe een beetje bloem op de bovenkant van de bolletjes deeg. Rol het deeg met een deegroller plat tot een ronde plak. Zo ongeveer als hieronder te zien is.zelf-pitabroodjes-maken-2
 • Nu kunnen de pitabroodjes worden afgebakken. Zelf heb ik ze gebakken direct op de barbecue. Ca. 1 minuut per kant. Wil je ze in de oven maken?Verwarm deze dan voor op 200 graden en bak de pitabroodjes in 3 minuten af. Je kan ze ook gewoon in een koekenpan bakken. Bak de pitabroodjes dan ca. 1 minuut per kant tot ze mooi bruin zijn. zelf-pitabroodjes-maken-3
 • Vul de pitabroodjes met waar je zin in hebt. Shoarma, gyros, souvlaki, kaas, humus, gegrilde groente, kipfilet, hagelslag, falafel, salade, de mogelijkheden zijn eindeloos. Enjoy!zelf-pitabroodjes-maken-4

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.