Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Salade met zuurkool en Hollandse garnalen

Aantal

2 personen

Voorbereiden

15 minuten

Kooktijd

20 minuten

Een tijdje geleden kregen we zuurkool in ons groentepakket. Het was toen echter al mei. Meestal maak ik van zuurkool gewoon een lekkere stamppot met worst, spekjes, ananas en kaas. Maar daar had ik met deze temperaturen toch niet echt veel zin meer in. In delicious magazine vond ik een leuk recept voor een salade met zuurkool. Dit recept heb ik iets aangepast naar onze eigen wensen. Het is deze salade met gerookte krieltjes, zuurkool en Hollandse garnalen geworden, Heel erg lekker!

Het roken van de krieltjes heb ik gedaan op de barbecue. Maar het kan ook goed in een rookoventje. Voor het roken heb ik appelhout gebruikt. Dit geeft een subtiele rooksmaak en past perfect bij dit gerecht. Het leuke van dit recept is dat het zoveel smaken perfect combineert en ook nog veel verschillende structuren kent. Zo voegt de witlof een lekkere knapperigheid toe. De zuurkool uiteraard een zuurtje en de ananas juist weer zoet. Dit alles in combinatie met de rooksmaak is echt een aanrader!

Salade van gerookte krieltjes, zuurkool en hollandse garnalen
Salade van gerookte krieltjes, zuurkool en hollandse garnalen

Wat heb ik nodig om salade met gerookte krieltjes, zuurkool en Hollandse garnalen te maken?

Ingrediënten

 • 200 gram krieltjes met schil

 • Rasp van 1 bio citroen

 • Paar takjes dille

 • 150 gram zuurkool

 • 2 el mayonaise

 • 2 el crème fraîche

 • 125 gram Hollandse garnalen

 • 4 schijfjes ananas uit blik

 • 1 witlof

 • Paar takjes kervel

 • Paar takjes peterselie

 • 2 el extra vergine olijfolie

 • Zout

 • Peper

Bereiding

 • Rasp de citroen en snijd de dille fijn. Doe dit in een kom samen met de extra vergine olijfolie. Hier voegen we straks de gerookte krieltjes aan toe.
 • Kook de krieltjes 10 minuten in water. Zorg wel dat ze nog niet helemaal gaar zijn. Verwarm de barbecue op 200 graden. Leg de krieltjes indirect (dus niet boven de hete kolen) in een grillkorf of aluminiumfolie op de barbecue. Voeg nu het rookhout toe aan de hete kolen en sluit de deksel. Rook de krieltjes voor 15 minuten en haal dan van de barbecue. Krieltjes roken op de barbecue
 • Meng de krieltjes als ze klaar zijn door het mengsel van olijfolie, dille en citroenrasp.Gerookte krieltjes met dille, olijfolie en citroenrasp
 • Meng de zuurkool met de crème fraîche en mayonaise. Snijd de ananas in dunne blokjes. Haal de blaadjes van de witlof en halveer in de lengte. Hak de kervel en peterselie.
 • Leg nu op het bord een aantal krieltjes. Verdeel daarover het zuurkoolmengsel, ananas, en Hollandse garnalen. Leg wat gehalveerde blaadjes van de witlof op de salade en garneer met de kervel en peterselie. Enjoy!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.