Categories
Hoofdgerechten Recept Vegetarisch Voorgerechten

Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa

Gazpacho is een Spaans (voor)gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden, meestal met tomaat, en het origineel is altijd vegetarisch. De soep wordt niet verwarmd maar ijskoud gegeten. Deze Spaanse gazpacho stilt de honger, lest de dorst en voorziet het lichaam van de nodige vitamines en zout. Het gerecht wordt zowel als amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, tapa of als tussendoortje gegeten.

Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa
Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa

Herkomst van gazpacho

De herkomst van Gazpacho is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat het gebaseerd is op een Romeins gerecht met azijn. Een andere theorie is dat de Moren een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood introduceerden en dat gazpacho hierop doorontwikkeld is. Maar mogelijk maakten Spaanse herders al voor het begin van de jaartelling een soort gazpacho. Het is na verloop van tijd een belangrijk onderdeel geworden van de Andalusische keuken, met name rond de steden Córdoba en Sevilla. Pas in de 19e eeuw werd het gebruikelijk om tomaten toe te voegen en dit werd ook de nieuwe traditie. Vandaar dat een gazpacho die buiten Spanje wordt geserveerd bijna altijd rood is.

Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa
Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa

Gazpacho is het ideale zomergerecht

Deze Gazpacho is glutenvrij maar nog net zo vullend zonder het brood. Je kunt hem eventueel nog vullender maken met bijvoorbeeld havervlokken. 
Voor mij is Gazpacho het ideale zomergerecht. Licht, voedzaam, verkoelend en smaakvol. Ik maak graag verschillende variaties. Naast deze, op de klassieker gebaseerde, Gazpacho maak ik ook graag een groene variant met erwtjes en avocado. 

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa

Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

10

minutes
Kooktijd

0

minutes
Totaal

10

minutes

Wat heb ik nodig om Spaanse gazpacho met zongedroogde tomaat en harissa te maken?

  • 0.5 komkommer

  • 5 rijpe tomaten

  • 4 zongedroogde tomaten

  • 1 teentje knoflook

  • 2 tl (rozen) harissa

  • Handje basilicum

  • Extra vierge olijfolie

Bereiding

  • Schil de komkommer met een dunschiller en snij in grove stukken. Snij de tomaten grof en laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken. Zorg dat je lekkere sappige en rijpe tomaten gebruikt. Pel de knoflook en doe deze samen met de komkommer, (zongedroogde) tomaten, harissa en basilicum in een blender. Mix tot een glad geheel. Breng e.v.t. verder op smaak met zout. Laat koud worden in de koelkast voor het uitserveren.
  • Garneer met wat extra fijn gesneden komkommer en zongedroogde tomaat en een flink scheut Extra vierge olijfolie. Zo simpel maar o zo lekker! Perfect als lunch, tussendoortje of voorgerecht op een warme zomerdag. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.