Categories
Avondeten Hoofdgerechten Koreaans Recept

Kimchi fried rice

Wie mij een beetje volgt weet wel dat ik dol ben op kimchi. Bijvoorbeeld yangbaechu kimchi (met groene kool) en geotjeori kimchi (jonge kimchi). Kimchi kan je natuurlijk wel ergens kant en klaar kopen. Maar veel lekkerder is om het zelf te maken. Gelukkig heb ik daar ook een uitgebreid recept voor. Mijn recept voor kimchi kan je hier vinden. Als je eenmaal kimchi hebt dan is het echt een feest om kimchi fried rice te maken. Ook wel bekend als kimchi bokkeumbap. Bokkeumbap is Koreaans voor gebakken rijst. Het is simpel, snel en super lekkkerrrr!

KImchi fried rice
KImchi fried rice

Kimchi fried rice

Uiteraard heeft kimchi de hoofdrol in dit gerecht. Kimchi is een gerecht uit Korea. Het bestaat onder andere uit gefermenteerde groenten en gochujang (uitspraak: goo-sjoe-djeng). Gochujang is een Koreaanse rode peper pasta.

Kimchi geeft een lekkere bite en de gochujang zorgt voor een pittige en umami smaak. Je kan kimchi fried rice zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wil. De basis is gewoon kimchi, sojasaus en gebakken rijst. Zelf doe ik er bosui en sesamzaadjes over. Vaak zie je dat er een ei bij wordt gebakken. Zelf maakte ik er deze keer korean fried chicken bij. Maar je kan bijvoorbeeld ook spek, (enoki) paddentoelen of shiitake toevoegen.

Welke rijst?

In principe kan je iedere soort rijst gebruiken. Het hangt er een beetje vanaf wat je het lekkerste vindt. Zelf gebruik ik meestal Japanse rijst of biologische zilvervliesrijst. Zorg in ieder geval dat de rijst is afgekoeld. Warme rijst is vaak nog een beetje nat en plakkerig. Wanneer je dit gaat bakken wordt de rijst slap. Afgekoelde rijst is al een stuk droger en perfect om te bakken! Als je toch net gekookte rijst wil gebruiken zorg dan dat je hem iets droger houdt dan normaal.

Soort kimchi en smaakmakers

Welke kimchi je gebruikt maakt echt niet zoveel uit. Ik maak altijd verschillende varianten. Vooral afhankelijk van welke soort kool ik beschikbaar heb. Meestal wordt kimchi gemaakt met Chinese kool. Maar zelf gebruik ik ook groene, rode en witte kool. En soms zelfs paksoi. Met al deze verschillende soorten kimchi heb ik vaker kimchi fried rice gemaakt. En het was altijd heerlijk. Dus zelf heb ik niet echt een voorkeur.

Eventueel kan je de rijst verder op smaak maken. Met extra gochujang, knoflook, gochugaru (Koreaanse chili vlokken) of gember. Zelf voeg ik dit niet toe omdat mijn kimchi hier altijd al ruim voldoende van bevat. Maar proef vooral en voeg toe wat je lekker vindt!

Lees snel hoe je kimchi fried rice maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Kimchi fried rice

Kimchi fried rice

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

10

minutes
Totaal

1

hour 

30

minutes

Wat heb ik nodig om kimchi fried rice te maken?

  • 120 gram rijst

  • 100 gram kimchi + sap

  • 2 el sojasaus

  • 2 bosuitjes

  • 2 el zonnebloem olie

  • 2 tl sesamolie

  • 2 el zwarte en witte sesamzaadjes

Bereiding

  • Mocht je nog geen kimchi hebben dan kan je dat maken volgens de aanwijzingen in mijn uitgebreide kimchi recept. Houd er rekening mee dat je dit wel ruim van te voren moet doen. Je kan de rijst zowel met jonge (geotjeori) kimchi als met een paar dagen gefermenteerde kimchi maken. Dit hangt er helemaal vanaf wat jij zelf het lekkerst vindt. Heb je geen zin om zelf kimchi te maken? Dan kan je natuurlijk ook een kant-en-klare gebruiken. Al adviseer ik natuurlijk verse en zelf gemaakte. 😉
  • Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Het lekkerste is om dit ruim van te voren te doen. Of om afgekoelde rijst te gebruiken van een dagje eerder. Zorg in ieder geval dat de rijst zoveel mogelijk is afgekoeld. Afgekoelde rijst is beter op te bakken. Net gekookte rijst kan bij het bakken slap worden.
  • Rooster de sesamzaadjes (als dit nog niet is gebeurd) en zet apart. Snijd de bosui in ringetjes. Doe de zonnebloem olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de kimchi en wat kimchi sap (dit zit onderin de pot met kimchi) toe aan de pan. Bak 1 minuut. Je kan nu optioneel uitgeperste knoflook, gember, gochujang (Koreaanse rode peper pasta) of gochugaru (Koreaanse chili vlokken) toevoegen. Zelf doe ik dit niet omdat dit allemaal al in mijn kimchi zit. Voeg na 1 minuut de rijst toe en bak ook even mee. Maak het geheel op smaak met wat sojasaus en sesamolie. Roer door en haal de pan van het vuur. Garneer de kimchi fried rice met de sesamzaadjes en bosui. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.