Categories
Avondeten Aziatisch Bijgerechten Koreaans Recept

Kimchi maken? De lekkerste kimchi maak je zo!

Kimchi maken? Dat is dus helemaal niet zo moeilijk! Je kan het gemakkelijk en snel zelf maken. Tenminste snel als je mijn iets vereenvoudigde versie gebruikt.

Kimchi is een traditioneel Koreaans gerecht dat bestaat uit gefermenteerde groenten en een rode peper pasta genaamd gochujang. Meestal wordt kimchi gemaakt door hele bladeren Chinese kool te pekelen en de gochujang tussen ieder individueel blad te smeren. Dat is behoorlijk veel werk. Vandaar dat ik altijd kies voor deze iets snellere versie waarbij je vooraf de bladeren van de kool al snijdt en pekelt in water.

Kimchi maken
Kimchi maken

Kimchi maken met gochujang

Een belangrijke smaakmaker in kimchi is gochujang. Gochujang is een Koreaanse rode peper pasta. De belangrijkste ingrediënten zijn rode peper, kleefrijst en gefermenteerde sojabonen. Je zou nu denken dat je het uitspreekt als goch-u-jang maar dat klopt niet. De correcte uitspraak is goo-sjoe-djeng. In die zin lijkt Koreaans toch niet echt op Nederlands. 😉

Gochujang is een echte umami knaller. Daarnaast is het een beetje zoet en pittig. De kleefrijst en soms toegevoegde suikers maken hem zoet. De rode peper uiteraard pittig. Gochujang is één van de belangrijkste smaakmakers van bij het maken van kimchi. Zelf gebruik ik altijd onderstaande gochujang van het merk Sempio. Deze is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld de toko.

Kimchi maken met gochujang
Kimchi maken met gochujang

Soorten kimchi

Kimchi is er in vele varianten. De meest bekend variant is de baechu kimchi. Bij baechu kimchi wordt Chinese kool gebruikt. Je kan echter ook kiezen voor yangbaechu kimchi. Hierbij wordt niet Chinese kool maar groene kool gebruikt. Dit is een versie die ik zelf vaak maak. Smaakt minstens net zo lekker en ik vind het zelf fijner om een klein groen kooltje te gebruiken.

Om kimchi te maken moet je eerst de kool pekelen
Om kimchi te maken moet je eerst de kool pekelen

Verder kan je variëren door bijvoorbeeld eens daikon, komkommer of de bosui een hoofdrol te geven. Je kan met kimchi dus veel kanten op. Kijk ook gewoon wat jou lekker lijkt. Zelf heb ik ook wel eens de kool vervangen voor paksoi. Dat werkte wonderwel en was heerlijk! Zo is kimchi ook een gerecht dat je kan gebruiken om wat restjes in te verwerken, zoals een overgebleven kool en wat wortels.

Fermenteren of niet?

Als je de traditionele kimchi wil maken moet je deze natuurlijk fermenteren. Dit doe je door de kimchi na bereiding in een glazen pot te doen. Deze glazen pot laat je afgedekt een dag of vijf op kamertemperatuur staan. Korter of langer kan ook afhankelijk van je eigen smaak.

Kimchi maken en fermenteren in glazen pot
Kimchi maken en fermenteren in glazen pot

Door het fermenteren ontwikkelt de smaak van de kimchi zich verder. Het is een beetje zoeken wat je zelf het lekkerste vindt. Door het fermenteren wordt de kimchi ietsje zuurder. Zelf houd ik ook erg van jonge kimchi. In dat geval eet je de kimchi al een paar uur na bereiding. Er is dan bijna nog geen fermentatie opgetreden. Dit noem je in het Koreaans geotjeori kimchi.

Lees snel hoe je kimchi kan maken!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Kimchi maken? De lekkerste kimchi maak je zo!

Kimchi maken? De lekkerste kimchi maak je zo!

4 from 5 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

2

hours 
Totaal

2

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om kimchi te maken?

 • 1 kleine Chinese of groene kool

 • 3 el grof zeezout

 • water

 • 3 teentjes knoflook

 • 2 bosuitjes

 • 0.5 el verse gember, fijngehakt

 • 2 wortels

 • 2 tl gochujang

 • 1 el vissaus

 • 0.5 tl suiker

Bereiding

 • Snijdt de kool (bijvoorbeeld Chinese kool of groene kool) in reepjes en was in een vergiet. Doe de kool in een kom. Voeg drie eetlepels grof zeezout toe. Masseer het goed in de kool. Voeg daarna het water tot de kool onder staat. Laat dit ongeveer twee uur staan. De kool wordt nu gepekeld en zal flink in volume afnemen.Om kimchi te maken moet je eerst de kool pekelen
 • Meng de gochujang met 15 ml water, de vissaus, gember, uitgeperste knoflook en suiker in een kom. Meng goed door tot je een mooie saus hebt. Als je hem iets te dik vindt kan je nog water toevoegen. Je hebt nu kimchipasta gemaakt.Kimchipasta met gochujang om kichi te maken
 • Rasp de wortel en snijd de bosui in ringetjes. Giet de kool af in een vergiet. Spoel goed af met water. De kool moet nog licht zout zijn. Maar als je het niet goed afspoelt zal je kimchi te zout worden!
 • Meng de kool met de geraspte wortel en bosui. Voeg nu de kimchipasta die je hebt gemaakt toe en roer goed door. Zorg dat de pasta goed is verdeeld. Kimchi maken voor het fermenteren
 • Doe de kimchi nu in een glazen pot met deksel. Zelf gebruik ik hiervoor altijd een weckpot. Je kimchi is nu klaar. Proef alvast hoe je ‘m vindt. Je kan de kimchi meteen eten (dan heb je jonge geotjeori kimchi) of een paar dagen laten fermenteren. Gangbaar is vijf dagen. Je kan ook van dag tot dag proeven hoe je de smaak vindt ontwikkelen. Dan kom je er vanzelf achter wat jouw favoriete kimchi is. Zet de kimchi als deze naar tevredenheid is in de koelkast. Eet smakelijk!Kimchi maken en fermenteren in glazen pot

Leave a Reply

Your email address will not be published.