Categories
Avondeten Hoofdgerechten Italiaans Recept

Venkel risotto met citroen en dille

Risotto je kan natuurlijk eindeloos variëren met dit prachtige Italiaanse gerecht! Dat doe ik dan ook graag! Deze keer een venkel risotto met citroen en dille. Verder zit er ook nog Parmezaanse kaas, knoflook, bouillon en witte wijn in. Een erg smakelijke en ook verrassende combinatie!

Venkel risotto

Venkel geeft een lekkere anijsachtige smaak aan de risotto. Door het samen met de ui zachtjes aan te fruiten wordt venkel ook een beetje zoetig. Citroen maakt het gerecht lekker fris. De Parmezaanse kaas en risottorijst maken het lekker romig. Ik at het met warmgerookte zalm maar je kan het ook prima zo eten.

Venkel risotto met warmgerookte zalm
Venkel risotto met warmgerookte zalm

Wel even roeren

Risotto vergt wel even wat extra aandacht maar het resultaat is dan ook verbluffend lekker. Je bent een minuut of twintig aan het roeren. Gedurende het roeren voeg je steeds weer nieuwe bouillon toe dat wordt opgenomen door de risottorijst. Aan het einde is de venkel risotto gaar en is de smaak van de bouillon helemaal in de rijst getrokken. Zelf gebruik ik kippenbouillon maar je zou ook groentebouillon kunnen gebruiken.

Venkel risotto met citroen en dille
Venkel risotto met citroen en dille

Echte risottorijst

Zorg wel even dat je echte risottorijst gebruikt. Liever niet de welbekende pakjes uit de supermarkt. Zoek op arborio of carnaroli rijst. Deze rijstsoorten hebben echt de smeuïge textuur die risotto zo kenmerkt. Ook zijn ze uitermate geschikt om de smaak van de bouillon goed op te nemen! De rijstkorrel moet uiteindelijk zacht van buiten zijn en iets harder van binnen. Dit geeft wat bite aan de venkel risotto.

Pernod

In dit recept gebruik ik witte wijn in de risotto. Maar je kan ook variëren door eens Pernod te proberen. Pernod is een populaire anijsdrank uit Frankrijk. De anijs smaak combineert heel erg lekker met de venkel. Dus het proberen waard!

Lees snel hoe je venkel risotto met citroen en dille maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Venkel risotto met citroen en dille

Venkel risotto met citroen en dille

4 from 4 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

25

minutes
Totaal

55

minutes

Wat heb ik nodig om venkel risotto met citroen en dille te maken?

 • 125 gram risottorijst

 • 1 venkel

 • 1 kleine ui

 • 100 ml witte wijn

 • 1 teentje knoflook

 • 2 el olijfolie om in te baken

 • 10 gram dille

 • 20 gram Parmezaanse kaas

 • 1 liter kippenbouillon

 • zout

 • peper

Bereiding

 • Snijd de ui en venkel in stukjes. Bewaar het groen van de venkel voor de garnering. Zet een pannetje op het vuur en verwarm de olijfolie. Fruit hierin op laag vuur de ui en venkel aan. Zelf doe ik dit graag lekker lang zodat de ui en venkel gaan karamelliseren. Maar als je wat minder tijd hebt dan volstaat tien minuten ook! Zorg in ieder geval dat de venkel zacht is. Pers vervolgens de knoflook uit boven de risotto. Roer door en bak nog even een minuutje mee.
 • Was de citroen en snijd in 2e. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan de risotto. Zorg wel dat je vooral het gele deel van de citroen raspt. Het witte is bitter. Voeg nu de risottorijst toe en roer even door. Blus af met de witte wijn (of probeer mijn variatietip met Pernod) en perst ook een halve citroen uit boven de risotto. Laat inkoken voeg vervolgens de een deel van de bouillon toe. Laat dit steeds inkomen roer gedurende ca. twintig minuten door. Proef tegen het einde af en toe of de risotto al gaar is.
 • Snijd 5 steeltjes dille en rasp de Parmezaanse kaas. Haal (als de risotto gaar is) de pan van het vuur. Roer de dille en Parmezaanse kaas er door heen. Proef en maak op smaak met zout en peper. Garneer nog met het groen van de venkel en nog wat dille. Serveer met bijvoorbeeld zalm. Eet smakelijk!Venkel risotto met warmgerookte zalm

Leave a Reply

Your email address will not be published.