Gerookte zalm van de bbq is één van mijn favorieten om te maken. Net als gerookte kip trouwens. Er gaat toch niet veel boven het mooi langzaam garen. En dan ook nog lekker die rooksmaak toevoegen! Deze zalm is warm gerookt en smaakt nog veel lekkerder dan wat je bij de visboer kan halen.

Het is van belang om de bbq op een lage temperatuur te houden. Denk aan ca. 110 graden. Verwarm de zalm tot een kerntemperatuur van 50 graden. Niet warmen want dan droogt de zalm te ver uit. Bij 50 graden is de garing perfect. Het is dus handig om een thermometer te hebben om af en toe te meten hoe ver de zalm is.

gerookte zalm van de bbq 2
Gerookte zalm van de bbq

Het pekelen van de zalm

Om het perfecte resultaat te krijgen is het van belang om de zalm vooraf te pekelen. Ik zelf gebruik hiervoor een droge pekel. Dit is een mix van 2/3e zeezout en 1/3e bruine basterdsuiker. Hiermee smeer ik de zalmfilet van te voren in. De zalm krijgt dan een mooie stevige structuur. Bovendien wordt het vochtgehalte in de zalm verlaagd. Op deze manier krijg je de ultieme gerookte zalm van de bbq.

Soorten rookhout

Je kan zalm natuurlijk met veel soorten hout roken. Favorieten hier zijn cederhout en appelhout. Maar experimenteer er rustig op los welke smaak jou bevalt. Het is in ieder geval belangrijk om gedurende de bereiding een aantal handjes rookhout toe te voegen.

gerookte zalm van de bbq met citroen
gerookte zalm van de bbq met citroen

Glace en kruiden

Als je het lekker vindt kan je aan de pekel ook nog kruiden toevoegen. Denk aan verse dille of peterselie. Daarnaast kan je de zalm ook nog insmeren met een glace. In dit geval had ik een glace gemaakt van mosterd en bruine basterdsuiker. Maar er zijn allerlei varianten te bedenken die een mooi glanzend laagje geven aan de gerookte zalm.

Lees snel hoe je gerookte zalm van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Gerookte zalm van de bbq

Gerookte zalm van de bbq

4 from 4 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

10

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totaal

1

hour 

30

minutes

Wat heb ik nodig om gerookte zalm van de bbq te maken?

 • 400 gram zalmfilet met vel

 • 100 gram zeezout

 • 50 gram bruine basterdsuiker

 • 2 plakjes citroen

 • 1 el mosterd

Bereiding

 • Meng de zeezout met de bruine basterdsuiker. Dit is de droge pekel. Houd 1 el bruine basterdsuiker apart voor de glace. Smeer de zalmfilet in met de pekel. Laat 2 tot 12 uur staan.
 • Verwijderd na het pekelen het zeezout en de bruine basterdsuiker. Spoel indien nodig het laatste beetje af met water. Dep de zalm droog met keukenpapier.
 • Bereid de bbq voor op indirecte bereiding. Hanteer een temperatuur van ca. 110 graden.
 • Leg de zalm in een gietijzeren pannetje of aluminium bakje. Meng ondertussen 1 el bruine basterdsuiker met 1 el mosterd. Smeer de bovenkant van de zalm hier mee in. Snijd 2 partjes citroen en leg deze op de zalm.
 • Plaats de zalm indirect op de bbq en houd de temperatuur op 110 graden. Voeg meteen een handje rookhout (bijvoorbeeld appel of cederhout) toe aan de kolen. Herhaal dit ieder kwartier tot de zalm een temperatuur kerntemperatuur van 50 graden heeft bereikt. Meet deze temperatuur tussendoor met een kernthermometer. Dit duurt ca. 30 minuten afhankelijk van de omstandigheden.
 • Als de zalm de juiste temperatuur heeft kan je deze eten. Je kan hem laten afkoelen of lekker warm verwerken. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.