Categories
Bakken Nagerechten Recept Vegetarisch

Vlierbloesemcake met polenta en citroen

Als het seizoen er weer is ben ik als een van de eerste op zoek naar vlierbloesem. Ik maak dan graag vlierbloesemsiroop. Die gebruik ik voor limonade, cocktails en in bakrecepten. Zo ook met deze vlierbloesemcake met polenta en citroen.

Bloesem uit de Eemstuin

Ik heb geluk. Naast mijn huis groeit de vlier in overvloed, dus ik kom nooit tekort. De siroop en de vlierbloesemcake heb ik deze keer gemaakt met bloesem van de Eemstuin. Dit is een grote, biologische tuin met voedselbos in Uithuizermeeden. Ik ontvang iedere week een grote tas met bijzondere producten vers van het land. Hiermee ontwikkel ik recepten voor op de markt en in de nieuwsbrief.

Vlierbloesemcake met polenta en citroen
Vlierbloesemcake met polenta en citroen

Gluten- en lactosevrij

Deze vlierbloesemcake is volledig gluten- en lactosevrij. Ik gebruik polenta en amandelmeel in plaats van bloem. De polenta zorgt voor een hele fijne grove structuur en bite. Polenta is op basis van maïs en redelijk licht verteerbaar. Ook gebruik ik olijfolie in plaats van boter. Milde olijfolie geeft een beetje smaak af en houd de cake smeuïg. 

Kleurrijk

Als je de cake een mooie, felle kleur wilt geven raad ik aan een theelepel kurkuma toe te voegen aan het beslag. De cake krijgt een prachtige warm gele kleur en je proeft er niks van!

Vlierbloesemcake met polenta en citroen 2
Vlierbloesemcake met polenta en citroen

Vlierbloemsemsiroop

Bijgevoegd zit trouwens ook mijn recept voor vlierbloesemsiroop. Dus twee vliegen in één klap! Met dit recept maak je c.a. 1 liter siroop. Deze kun je behoorlijk lang bewaren of eventueel als ijsblokjes invriezen en op de warme dagen toevoegen aan een karafje water of sangria.

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je Vlierbloesemcake met polenta en citroen maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vlierbloesemcake met polenta en citroen

Vlierbloesemcake met polenta en citroen

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

15

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totaal

55

minutes

Wat heb ik nodig om vlierbloesemcake met polenta en citroen te maken?

 • Voor de cake
 • 110 gram milde olijfolie

 • 90 gram suiker

 • 2 kleine eieren

 • 50 gram polenta

 • 125 gram amandelmeel

 • 8 gram bakpoeder

 • 1 citroen

 • 50 ml vlierbloesemsiroop

 • Voor het glazuur
 • 50 ml vlierbloesemsiroop

 • 150 gram poedersuiker

 • Voor de vlierbloesemsiroop
 • 70 gram vlierbloesem

 • 350 gram honing of agavesiroop

 • 525 ml heet water, niet kokend

 • 1 citroen

Bereiding

 • Voor de cake
 • Verwarm de oven voor op 140 graden. Klop de olijfolie en suiker kort met een handmixer of garde. Voeg een voor een de eieren toe en klop ze mee. Schep de polenta en amandelmeel erdoorheen. Zest de citroen en pers het sap uit, voeg beide samen met de vlierbloesemsiroop toe. Ik gebruik een bakvorm van siliconen van 24 cm. Als je een cake blik gebruikt moet je deze eerst invetten. Stort het beslag erin en bak c.a. 40 minuten. Check met een saté prikker of de cake gaar is.
 • Glazuur
 • Laat hem afkoelen en maak ondertussen de glazuur. Meng de poedersuiker en vlierbloesemsiroop tot een dikke glazuur. Haal de cake uit de vorm en giet voorzichtig de glazuur eroverheen. Garneer met vers fruit en wat vlierbloesem.
 • Zelf gemaakte vlierbloesemsiroop
 • Ik gebruik mijn eigen gemaakte vlierbloesemsiroop met bloesem van de Eemstuin. Het is super makkelijk te maken en je kunt het op zo veel manieren gebruiken. Bijvoorbeeld in limonade, cocktails of bakrecepten.
 • De siroop heb ik als volgt gemaakt. Pluk en was de vlierbloesem. Meng het water met de honing. Snij de citroen in plakken en voeg dit toe. Meng de vlierbloesem erdoorheen en bewaar afgesloten in de koelkast. Wacht 24-48 uur en zeef de siroop, bewaar tot 2 weken in de koelkast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.