Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept Vegetarisch

Pasta met geblakerde aubergine en tahina

Dit recept is een voor mij typische fusion van keukens. De Mediterrane en Midden-Oosterse. Ik ben gek op pasta en aubergine dus deze tagliatelle met geblakerde aubergine is een schot in de roos! 

Pasta met aubergine en tahina

De geblakerde aubergine en tahina zijn twee smaken die onverwachts goed bij elkaar passen. De nootachtige smaak van de tahina wordt versterkt door het amandelschaafsel. Geblakerde aubergine heeft een hele volle en rokerige smaak, het vruchtvlees is ongelooflijk zacht en mals waardoor het een hele fijne structuur heeft. De combinatie van geblakerde aubergine en tahina komt bijvoorbeeld ook voor in Baba Ganoush, een dip uit de Levantijnse keuken. Zo kun je eindeloos experimenteren met de componenten in verschillende gerechten.

Waar je absoluut op moet letten is het soort tahina die je gebruikt. Mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar een lichte tahina, sesampasta. Deze heeft een wat subtielere smaak en is minder bitter dan de donkere tahina. Dit komt omdat lichte tahina van gepelde sesamzaadjes wordt gemaakt en donkere tahina van ongepelde. De vliesjes van de sesamzaadjes geven de bittere smaak af. Dit kan ook erg lekker zijn maar niet voor dit gerecht. Ook voor hummus en baba ganoush raad ik aan lichte tahina te gebruiken. Ik koop het zelf altijd bij Le Souk, een kleine Noord-Afrikaanse supermarkt in Groningen.

Pasta met aubergine
Pasta met aubergine

Makkelijk vooraf te maken

Je kunt alle componenten van deze pasta met geblakerde aubergine van te voren maken. Dan hoef je alleen de pasta te koken en de saus te verhitten als je wilt gaan eten. Doordat de paprika wordt geroosterd en gepureerd krijg je een licht zoet-zure en saus die extra romig wordt door de mascarpone en tahina. De perfecte manier om stiekem meer groentes in je eten te stoppen.

Tip: bak het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn. Zou krijgt het wat meer bite en smaak.

Pasta met geblakerde aubergine, mascarpone, tahina en amandelschaafsel
Pasta met geblakerde aubergine, mascarpone, tahina en amandelschaafsel

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je pasta met geblakerde aubergine maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Pasta met geblakerde aubergine

Pasta met geblakerde aubergine

5 from 1 vote
Aantal

4

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

35

minutes

Wat heb ik nodig om pasta met geblakerde aubergine te maken?

 • 300 gram tagliatelle

 • 1 aubergine

 • 2 paprika’s

 • 3 teentjes knoflook

 • 50 ml extra vergine olijfolie

 • 200 gram mascarpone

 • 2 el lichte tahina

 • 1 el algavesiroop

 • 1 tl sumak

 • 10 gram peterselie

 • 50 gram amandelschaafsel

 • Handje granaatappelpitjes

 • 1 citroen (zest)

 • zout

 • peper

Bereiding

 • Als je een gasfornuis hebt kun je de aubergines op klassieke wijze grillen. Dit doe je door de aubergine met een vork rondom in te prikken (zo voorkom je dat ie op den duur ontploft..) en rechtstreeks op het gaspit met middelhoog vuur 15 minuten te grillen. Zonder pan dus! Draai de aubergine elke 3/4 minuten zodat hij rondom bakt en gaart. Op deze manier krijgt hij een heerlijk rokerige smaak. Je kunt de aubergine ook in zijn geheel in de oven grillen, prik hierbij ook de aubergine met een vork en bak 30 minuten op 200 graden. Draai de aubergine elke 5-10 minuten.
 • Snij de paprika’s grof en pel de knoflook. Doe deze in een ovenschaal en bak 15 minuten op 200 graden. Als de aubergine klaar is laat je deze in een afgedekte schaal afkoelen en pel je de schil eraf. Snij het vruchtvlees in repen.
 • Doe de geroosterde paprika’s en knoflook in een hoge maatbeker met de olijfolie en blend met een staafmixer tot een glad geheel. Meng dit samen met de mascarpone, Tahina, citroenzest, sumak en agave.
 • Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing in gezout water. Meng de gekookte pasta met de saus en aubergine . Hak de peterselie fijn. Garneer met peterselie, amandelschaafsel en granaatappelpitjes. Serveer warm met optioneel wat vers geraspte pecorino.

Leave a Reply

Your email address will not be published.