Categories
Avondeten Bijgerechten Lunch Recept Vegetarisch

Muhammara met gepofte knoflook

Muhammara is een dip die van origine afkomstig is uit de Syrische stad Aleppo. Je kunt het tegenwoordig overal in de Midden-Oosterse en Noord-Afrikaanse keuken vinden. Muhammara wordt geserveerd als beleg of deel van een mezze met bijvoorbeeld ander dips als hummus, baba ganoush en met (plat)brood. Ook kun je het gebruiken als basis voor een saladedressing of saus.

Syrische muhammara met gepofte knoflook
Syrische muhammara met gepofte knoflook

Granaatappelmelasse

Muhammara wordt altijd gemaakt met in ieder geval rode puntpaprika, walnoten en granaatappelmelasse. Granaatappelmelasse is een stroperige, ingekookte siroop van granaatappelsap. Het heeft een zoet-zure smaak en voegt heel veel diepte toe. Ik koop het zelf altijd bij de Noord-Afrikaanse supermarkt maar je kunt het vaak ook vinden bij de AH of Jumbo. Mocht je er echt niet aan kunnen komen dan kun je balsamicoazijn gebruiken.

Gepofte knoflook en rozenharissa

Ik heb in dit gerecht gekozen voor gepofte knoflook in plaat van rauwe. Dit is een ingrediënt wat ik vaker gebruik en wat zo ontzettend lekker en makkelijk te maken is. Je poft de knoflook in zijn eigen jasje in de oven met de rest van de groentes en drukt als ze afgekoeld zijn met gemak de gepofte teentjes eruit. Het heeft een milde knoflooksmaak met een beetje zoetigheid en licht gerookte smaak.

Voor een beetje kick gebruik ik rozenharissa, wat ik natuurlijk ook heb gekocht bij de Noord-Afrikaanse supermarkt. Je kunt ook gewone harissa gebruiken of wat cayenne peper. 

Het is een heel veelzijdig recept wat je in een mum van tijd klaar hebt en op veel manieren kan eten. Serveer als beleg, smeersel op de borrelplank of als deel van een mezze. Je kunt de muhammara afgesloten tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt het zelfs invriezen, maar daarvoor is ‘ie waarschijnlijk te snel op 😉

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je muhammara met gepofte knoflook maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Muhammara met gepofte knoflook

Muhammara met gepofte knoflook

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

5

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totaal

25

minutes

Wat heb ik nodig om muhammara met gepofte knoflook te maken?

 • 3 rode puntpaprika’s

 • 0.5 bol knoflook (ongepeld)

 • 2 el granaatappelmelasse (of balsamicoazijn)

 • 1 tl agavesiroop

 • 75 gram ongebrande walnoten

 • 1 tl (rozen)harissa

 • 1 tl korianderzaad

 • 10 gram peterselie

 • 1 citroen

 • zout

 • peper

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de paprika’s door de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij ze in grove stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de halve bol knoflook erbij en bak ze 20 minuten.
 • Doe de walnoten, specerijen, citroensap, harissa en peterselie in een keukenmachine en hak kort.
 • Als de paprika’s en knoflook klaar zijn duw je de gepofte knoflookteentjes uit de bol en doe je deze samen met de gegrilde paprika in de keukenmachine. Mix alles tot een grove spread en breng op smaak met zout en peper.

Leave a Reply

Your email address will not be published.