Categories
Avondeten Bijgerechten Mexicaans Recept Smaakmakers

Zelf Jalapeño’s inmaken

Jalapeño’s zijn toch wel mijn favoriete pepers. Je kan er heel veel kanten mee op. Ik maakt bijvoorbeeld ieder jaar wel een keer chipotle. Dit zijn gedroogde en gerookte jalapeño’s. Hier mee kan je bijvoorbeeld adobosaus maken die in veel Mexicaanse gerechten wordt gebruikt. Maar mijn favoriet is toch wel zelf jalapeño’s inmaken. Dit staat ook wel bekend als pickled jalapeño’s.

Je kan ze werkelijk overal bij eten. Bij de chili con carne, bij nachos, in een tortilla, over je barbacoa, verwerken in een zuurdesembrood met kaas, of gewoon tussen een simpele tosti! Kortom ieder jaar maak ik wel een paar keer jalapeño’s in. Ideaal want op deze manier zijn ze ook super lang houdbaar.

Zelf jalapeños inmaken
Zelf jalapeño’s inmaken

Wat heb je nodig om zelf jalapeño’s in te maken?

Helemaal niet veel. Zelf jalapeño’s inmaken is super simpel. Je hebt nodig groene of rode jalapeño’s. De groene jalapeño is minder heet dan de rode. Dit komt omdat pepers pittiger worden naarmate ze meer rijpen. Houd je dus van iets minder pittig dan kan je het beste kiezen voor groen. Wil je ze pittiger? Kies dan voor rood. De jalapeño’s snijd je vervolgens in ringetjes.

Het inmaken van de jalapeño’s doe je door een mengsel te maken van azijn, water, zout en suiker. Dit wordt ingekookt tot de suiker oplost. Voor wat extra smaak voeg ik knoflook, laurier en peperkorrels toe. De gesneden jalapeño’s overgiet je vervolgens met het mengsel tot ze onderstaan. Dit laat je afkoelen en je hebt heerlijke zelf ingemaakte jalapeño’s!

Zelf jalapeños inmaken
Zelf jalapeño’s inmaken

Met of zonder zaadlijsten?

Eventueel kan je de zaadjes en zaadlijsten verwijderen. Met zaadlijsten zijn de jalapeño’s pittiger. Als je de zaadlijsten er uit haalt worden ze minder pittig. Zelf haal ik ze er meestal grotendeels uit. Door de ingemaakte jalapeño’s niet extreem pittig te maken zijn ze voor mij breder toepasbaar.

Variatie

Met dit recept kan je nog veel meer variëren. Voeg bijvoorbeeld eens mosterdzaad toe. Ook kan je er voor kiezen om de suiker weg te laten. Ik houd niet van extreem zoete pickles. Maar een beetje suiker geeft wel een extra dimensie. In mijn recept kies ik er daarom voor om wel een beetje toe te voegen.

Lees snel hoe je zelf jalapeño’s kan inmaken!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Zelf jalapeño's inmaken

Zelf jalapeño’s inmaken

4 from 9 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

10

minutes
Kooktijd

5

minutes
Totaal

15

minutes

Wat heb ik nodig om zelf jalapeño’s in te maken?

  • 12 jalapeño’s

  • 3 teentjes knoflook

  • 5 blaadjes laurier

  • 10 hele peperkorrels

  • 0.5 tl zout

  • 150 ml azijn

  • 150 ml water

  • 30 gram suiker

Bereiding

  • Snijd de bovenkant met het steeltje van de jalapeño’s. Evt. kan je met een mesje vanaf boven de zaadlijsten los snijden. Je kan dan een deel de zaadlijsten en zaadjes verwijderen. Hoe meer zaadlijsten hoe pittiger. Dit is dus een mooie manier om de pittigheid naar je smaak aan te passen. Snij vervolgens de jalapeño’s in ringetjes.
  • Verwijder de schil van de knoflook. Snijd in grove stukjes. Meng in een pan azijn, water, suiker en zout. Zet het vuur aan en roer tot de suiker is opgelost. Doe de jalapeño’s samen met de knoflook, laurier en peperkorrels in een glazen pot. Zelf gebruik ik hiervoor een weckpot. Zorg in ieder geval voor een pot die goed kan worden afgesloten. Giet het mengsel met azijn in de pot zodat alle jalapeño onder staan. Laat afkoelen op kamertemperatuur. Zet vervolgens in de koelkast. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.