Ik ben dol op stoven. Heerlijk om ‘s ochtends al op tijd te beginnen. Het huis ruikt de hele dag fantastisch. En je hebt alvast voorpret voor het lekkers dat ‘s avonds op tafel komt. Één van mijn favorieten is Mexicaans stoofvlees oftewel barbacoa. Barbacoa is Spaans voor barbecue. Maar in Mexico word hier ook langzaam gegaard vlees mee bedoeld. Je kan in principe verschillende soorten vlees gebruiken zoals rund, lam of varken. Echter heeft rundvlees heeft mijn voorkeur als ik barbacoa maak! Simpelweg omdat ik dat het lekkerste vind. 😀

Mexicaans stoofvlees barbacoa
Mexicaans stoofvlees barbacoa

Mexicaanse smaken

Barbacoa bevat veel traditionele Mexicaanse smaken. Zoals de smaak van chipotle. Dit zijn gerookte en gedroogde jalapeño pepers. Vaak worden ze verkocht als chipotles in adobosaus. Het merk La Morena is bekend en word gewoon verkocht bij Albert Heijn. Adobo is een Mexicaanse rode saus. Het wordt in de Mexicaanse keuken veelal gebruikt als marinade. Maar kan bijna in ieder gerecht worden toegevoegd als smaakmaker. Als je het aandurf kan je het ook zelf maken. Zie hier mijn recept voor adobosaus.

Naast chipotles (in adobosaus) bevat de barbacoa koriander en limoen. Dit geheel geeft een heerlijke Mexiaanse vibe aan het stoofvlees. Als geheim ingrediënt voeg ik nog cacao toe. Dit geeft wat extra diepgang aan het stoofvlees. Dit is wat mij betreft een tip voor ieder stoofgerecht. Maar zeker bij Mexicaanse gerechten is een klein schepje pure cacao heerlijk!

Mexicaans stoofvlees barbacoa
Mexicaans stoofvlees barbacoa

Wat eten bij Mexicaans stoofvlees?

Mexicaans stoofvlees kun je heerlijk combineren met andere klassiekers uit de Mexicaanse keuken. Bijvoorbeeld tortilla chips, taco’s, guacamole, tomatensalsa en zure room. Als bijgerecht maakte ik zelf een salsa van cherry tomaatjes, rode ui, koriander, mais, jalapeño en wat limoensap. Je kan ook deze Mexicaanse salade proberen. Ik vind het ook altijd leuk om een taco bowl te maken met de barbacoa.

Lees snel hoe je Mexicaans stoofvlees (barbacoa) maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Mexicaans stoofvlees (barbacoa)

Mexicaans stoofvlees (barbacoa)

4 from 15 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

5

hours 
Totaal

5

hours 

30

minutes

Wat heb ik nodig om Mexicaans stoofvlees (barbacoa) te maken?

 • 1 kg stoofvlees (rund)

 • 1 rode ui

 • 5 teentjes knoflook

 • 1 el komijnpoeder

 • 1.5 el adobosaus

 • 0.5 el cacao

 • 1 el oregano

 • 3 laurierblaadjes

 • 4 kruidnagels

 • 3 limoenen

 • bosje verse koriander

 • 300 ml runderbouillon

 • zout

 • peper

 • olijfolie

Bereiding

 • Snijd het stoofvlees in blokjes. Zelf gebruikte ik chuck roast. Maar runderriblappen zijn ook zeer geschikt. Maak het vlees op smaak met zout en peper. Snijd de rode ui in stukjes. Hak de koriander ook in stukjes. Zorg dat je wat apart houdt voor evt. garnering.
 • Verwarm wat olijfolie in een stoofpan. Bak hierin het vlees rondom bruin. Voeg vervolgens de rode ui toe. Pers de knoflook uit boven de pan. Bak dit op laag vuur twee minuutjes mee met het vlees.
 • Voeg nu de laurierblaadjes, kruidnagel, komijnpoeder, oregano, cacao, adobosaus, gehakte verse koriander (naar smaak) toe. Pers de limoenen uit en meng met het vlees. Voeg nu ook de runderbouillon toe. Doe de deksel op de pan en laat gedurende een uur of vijf stoven. Langer mag ook. Het vlees is klaar als het uit elkaar valt en mals is. Maak evt op smaak met zout en peper. Vis de laurierblaadjes en kruidnagel tegen het einde even uit de pan. Garneer als je dat leuk vindt met wat koriander. Serveer het Mexicaanse stoofvlees (barbacoa) met bijvoorbeeld tortilla chips, guacamole, zure room, kidneybonen en tomatensalsa. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.