Categories
Nagerechten Recept Vegan Vegetarisch

Tahina fudge met kardemom, frambozen en rozenwater

Deze tahina fudge is geïnspireerd op Halva. Een kruimelig dessert uit Israël gemaakt van tahina en sesampasta. Tahina wordt veel gebruikt in hartige gerechten. Bijvoorbeeld sauzen en dips zoals hummus. Halva is daarentegen een zoete lekkernij, gemaakt van tahina, honing of suiker en olie.

Tahina fudge
Tahina fudge

Lichte tahina

Je kan het beste lichte tahina gebruiken. Deze heeft een mildere en minder bittere smaak. Tahina kun je vinden bij een Noord-Afrikaanse of Midden-Oosterse toko. Hier vind je ook vaak rozenwater, santen en veel specerijen zoals kardemom.

Santen en kokosolie

De fudge wordt stevig met behulp van santen en kokosolie. santen wordt gemaakt van kokosrasp en is een perfect natuurlijk bindmiddel voor desserts. Ik gebruik het ook vaak bij het maken van veganistische cheesecakes.

Geen geraffineerde suiker in de tahina fudge?

Mocht je liever geen geraffineerde suiker gebruiken dan kun je de kristalsuiker en vanillesuiker vervangen door rietsuiker of agavesiroop en vanille-extract of verse vanille. Proef goed na of de fudge zoet genoeg is voor jouw smaak.

Tahina fudge
Tahina fudge

Frambozen, kardemom en rozenwater

Naast de Midden-Oosterse smaak van tahina combineer ik frambozen, kardemom en rozenwater. Rozenwater is een van mijn favoriete smaakmakers, je moet er alleen niet te veel van gebruiken anders wordt het té bloemig. Rozenwater gaat perfect gepaard met frambozen en de kardemom zorgt voor een diepe, kruidige smaak.

Dit recept voor tahina fudge heeft een heerlijke balans tussen notig, bitter en zoet. Perfect als je niet echt een zoetekauw bent, zoals ik. De structuur is een beetje kruimelig en smelt op je tong. Deze versie is gepaard met de zoet-zure smaak van de frambozen en het bloemige van het rozenwater, een ultieme zoete traktatie!

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je tahina fudge met kardemom, frambozen en rozenwater maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Tahina fudge met kardemom, frambozen en rozenwater

Tahina fudge met kardemom, frambozen en rozenwater

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

6

hours 
Kooktijd

0

minutes
Totaal

6

hours 

Wat heb ik nodig om tahina fudge met kardemom, frambozen en rozenwater te maken?

 • 150 gr santen

 • 60 gr kokosolie

 • 400 gr lichte Tahina (ik gebruik Chtoura Fields.)

 • 6 el kristalsuiker

 • 6 zakjes vanillesuiker

 • 2 tl gemalen kardemom

 • 2 el zwart sesamzaad

 • 150 gr frambozen (kan ook uit de diepvries)

 • 2 el agavesiroop

 • 2 el rozenwater

 • 1 tl sumak

Bereiding

 • Laat de santen samen met de kokosolie op een zacht vuurtje smelten, pas op dat het niet aanbrandt en blijf roeren! Meng vervolgens de suiker en vanillesuiker erdoorheen tot het is opgelost. Schep het kokosmengsel, zwarte sesam en kardemom door de Tahina.
 • Prak vervolgens in een apart kommetje de frambozen samen met de agavesiroop, rozenwater en sumak.
 • Stort de Tahina in een siliconen cakeblik, als je een gewone gebruikt moet je deze eerst even bekleden met bakpapier. Pak 3/4 van de frambozen en lepel dit zigzaggend door de Tahina zodat je een gemarmerd effect krijgt.
 • Laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast, het liefst de hele nacht. Serveer als dessert, bij de koffie of snack en garneer met de rest van de frambozen, e.v.t. wat rozenblad en sesam. Je kunt het best lang bewaren in de koelkast, zeker wel twee weken of zelfs invriezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.