Categories
Asperges Avondeten Hoofdgerechten Recept Soep

Aspergesoep met serranoham en ei

Ingrediƫnten (voor 2 personen)

 • 1 liter kookvocht en restjes (schillen en uiteinde) van witte asperges
 • 1 kippenbouillonblokje
 • 6 witte asperges
 • 3 eieren
 • 30 gram roomboter
 • 30 gram bloem
 • 4 plakjes serranoham
 • Bieslook
 • 50ml verse slagroom
 • Zout
 • Peper

Bereiding

 1. Voor dit recept maak ik altijd gebruik van kookvocht waarin ik eerder asperges (voor een ander gerecht) heb gekookt. De (meegekookte) schillen en uiteinden van de asperges laat ik er dan inzitten, zodat er een bouillon onstaat. Giet het kookvocht door een zeef of vergiet af in een andere bak en zet apart.
 2. Schil de asperges goed, ik gebruik hiervoor zelf altijd een dunschiller. Hak het onderste harde deel (ca. 3 cm) van de asperges er af. Snijd de asperges in stukjes. Snijd ook de serranoham in stukjes.
 3. Kook in een pan met water de eieren tot ze hard zijn (ca. 7 minuten). Hak de bieslook fijn en zet apart.
 4. Verwam de bouillon van asperges in een pan en voeg het kippenbouillonblokje toe en roer tot deze is opgelost.
 5. Maak ondertussen de roux door de roomboter in een pan op laag vuur te smelten. Voeg als de boter gesmolten is de bloem toe en bak ca. 2 minuten mee tot de roux gaar is.
 6. Voeg als de roux gaar is de bouillon toe in kleine porties, roer goed met een garde anders gaat het klonteren. Als alle bouillon is toegevoegd heb je een gladde soep. Voeg hier de asperges aan toe en kook ca. 10 minuten tot de ze gaar zijn. Voeg vervolgens de verse slagroom toe en verwarm kort door. Voeg naar smaak zout en peper toe.
 7. Pel de eieren en snijd in stukjes. Maak de eieren op smaak met een snufje zout. Verdeel de soep over de soepkommen en voeg aan iedere kom wat stukjes ei en serranoham toe. Garneer met een handje bieslook. Dit recept hebben wij lekker gegeten met een stokbrood en roomboter. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.