Categories
Avondeten Hoofdgerechten Italiaans Recept

Risotto alla Milanese met scampi’s en groene asperges

Aantal

2 personen

Voorbereiden

20 minuten

Kooktijd

20 minuten

Risotto alla Milanese is het basisrecept dat ik vaak gebruik als ik risotto ga maken. De risotto krijgt een prachtige gele (gialio) kleur door het gebruik van saffraan. Het officiĆ«le Milanese recept bevat ook beenmerg van kalfschenkel (ossobuco). In dit recept gebruik ik (voor het gemak) echter kippenbouillon. Deze keer heb ik de risotto gecombineerd met scampi’s en groene asperges. Een heerlijke combinatie!

Een goede risotto is niet af zonder Parmezaanse kaas. Ik kies hiervoor altijd de Parmigiano reggiano. Deze is bij de kaasboer zeker verkrijgbaar. De kaas krijgt een rijping van minimaal 24 maanden. Hierdoor krijgt de kaas een zoute, scherpe en complexe smaak. Dit komt de smaak van de risotto zeer ten goede.

Volgens de verhalen is het recept van de risotto alla Milanese te danken aan een belg genaamd Valerius di Flandria. In 1574 werkte hij als glasmaker aan de glas-in-loodramen van de Dom in Milaan. Om deze glazen te kleuren maakte hij gebruik van saffraan. Zijn collega’s lachte hem hierom uit. Maar Valerius kreeg het idee om ook risotto te kleuren met saffraan. En zo geschiedde. De risotto alla Milanese was een feit.

Risotti alla milanese met scampi's en groene asperges
Risotti alla Milanese met scampi’s en groene asperges

Wat heb ik nodig om risotto alla Milanese met scampi’s en groene asperges te maken?

Ingrediƫnten

 • 120 gram arboriorijst

 • 100 ml witte wijn

 • 800ml kokend water

 • 1,5 kippenbouillonblokjes

 • 2 sjalotjes

 • 4 teentjes knoflook

 • 6 draadjes saffraan

 • 4 scampi’s

 • 10 groene asperges

 • 30 gram parmezaanse kaas

 • 4 el extra verginie olijfolie

 • Handje bieslook

 • 2 el olijfolie om te bakken

 • Zout

 • Peper

Bereiding

 • Snijd twee teentjes knoflook fijn. Meng in een kom de helft van de extra vergine olijfolie met de knoflook. Zet de kom even apart. Pel nu de scampi’s. Als de scampi’s gepeld zijn snijd je de rug iets in. Verwijder het darmkanaal van de scampi’s. Spoel de scampi’s onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Voeg ze nu toe aan de kom en maak op smaak met zout en peper.
 • Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd van de groene asperges de houtachtige uiteinde af. Doe de asperges in een ovenschaal in besprenkel met de andere helft van de extra vergine olijfolie. Plaats de asperges in de oven voor 20 minuten.
 • Snijd de sjalot en de rest van de knoflook fijn. Meng in een maatbeker de kippenbouillonblokjes met kokend water. Verwarm in een pan olijfolie en fruit hierin de sjalot en knoflook even aan. Voeg vervolgens de arboriorijst toe en bak zachtjes 1 minuut mee. Blus de rijst af met de witte wijn en kook kort mee. Nu kan ook een deel van de bouillon er bij. Voeg ook de saffraan toe, Roer gedurende ca. 20 minuten de risotto continue door. Voeg wanneer de bouillon is ingekookt de volgende scheut toe. Proef na 20 minuten even of de risotto mooi zacht is geworden. Zo niet, voeg dan nog bouillon toe en kook wat langer. Als de risotto gaar is kook je hem in tot de samenstelling die naar je zin is. Haal de risotto van het vuur. Voeg de parmezaanse kaas toe en roer door. Maak op smaak met peper. Zet de risotto apart met de deksel op de pan.
 • Verwarm in een koekenpan olijfolie. Zet het vuur hoog en voeg de scampi’s toe. Bak de scampi’s 30 seconden per kant tot ze mooi oranje zijn.
 • Schep op een bord de risotto. Leg hier bovenop de groene asperges. Leg daar weer de scampi’s op en garneer met bieslook en evt. wat extra parmezaanse kaas. Enjoy!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

One reply on “Risotto alla Milanese met scampi’s en groene asperges”

Het was super lekker. Ik had wel de asperges een beetje gekruid met peper en zout voor ik ze in de over gezet heb. De volgende keer ga ik er een beetje paprika- of cayennekruiden bij doen. Wij houden wel van een beetje pittiger… Bedankt voor het recept.

Leave a Reply

Your email address will not be published.