Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept

Paella van de barbecue met chorizo, gamba’s en kip

Aantal

4 personen

Voorbereiden

30 minuten

Kooktijd

30 minuten

Vandaag was het prachtig weer. En dan gaat hier altijd meteen de barbecue aan. Ik maakte deze heerlijke paella van de barbecue met chorizo, gamba’s en kippenpootjes. Paella op de barbecue maken gaat echt heel goed. En het is heerlijk om dan in het zonnetje bezig te zijn. Geeft het gevoel van vakantie en bijna alsof je in Spanje bent.  😁☀️

Paella is traditioneel afkomstig uit de regio Valencia, in het oosten van Spanje. Tegenwoordig wordt paella overal in Spanje gegeten. En dus ook steeds vaker in Nederland. De echte originele Paella valenciana wordt gemaakt met kip en konijn. Verder zijn er nog veel andere varianten, zoals paella mixta en paella de marisco. Zelf koos ik er voor om deze versie te maken met chorizo, gamba’s en kippenpootjes.

Paella rijst

Voor het maken van een goede paella is de juiste rijst essentieel. Net als bij risotto is er een rijst nodig die veel vocht (en dus smaak) kan opnemen. De meest exclusieve paella rijst is bomba rijst. Deze kan wel tot drie keer zijn eigen volume absorberen in vocht. Andere soorten zijn Albufera, redondo en J. Sendra rijst. Zelf gebruikte ik J. Sendra rijst, omdat alle andere soorten hier nergens te krijgen zijn. Bij de Albert Heijn verkopen ze deze Anton Sotos J. Sendra rijst.

Niet roeren

Een ander geheim van een goede paella is om niet te roeren. Bij risotto is het de bedoeling om steeds te blijven roeren. Bij paella moet juist niet worden geroerd. Hierdoor ontstaat aan de onderkant van de pan een kleine korst die de paella lekker veel smaak geeft. Ik zelf maak de paella altijd in een gietijzeren wok van weber. Maar iedere andere pan kan in principe ook.

Tip: ik heb de paella ook nog een subtiele rooksmaak gegeven door wanneer alles in de pan zit een klein beetje hickory rookhout aan de kolen toe te voegen. Dit is optioneel en voor de liefhebber.

Paella van de barbecue
Paella van de barbecue

Wat heb ik nodig om paella van de barbecue met chorizo, gamba’s en kip te maken?

Ingrediënten

 • 250 gram paella rijst

 • 10 gekruide kippenpootjes

 • 10 gamba’s

 • 100 gram chorizo

 • 2 citroenen

 • 1 rode paprika

 • Halve gele paprika

 • 150 gram diepvries doperwten

 • Paar saffraandraadjes

 • 4 anjovisfilets

 • Halve spaanse peper

 • 4 tomaten

 • 1 liter kippenbouillon

 • 100 ml witte wijn

 • 3 teentjes knoflook

 • 1 ui

 • 1,5 el paprikapoeder

 • 1 tl knoflookpoeder

 • Handje peterselie

 • Zout

 • Peper

 • Olijfolie

Bereiding

 • Snijd aan de bolle kant van de tomaten een kruisje. Zet een pan met kokend water op het vuur en dompel de tomaten ca. 1 minuut onder in het kokende water. Giet af, laat even afkoelen en ontvel vervolgens de tomaten. Als het goed is gaat dit nu heel gemakkelijk.
 • Snijd de ui, knoflook, spaanse peper, paprika’s, en anjovisfilets fijn. Snijd ook de peterselie en houd apart. Snijd de chorizo in plakjes en halveer deze plakjes nogmaals. Snijd ook de ontvelde tomaten fijn en de citroen in plakjes.
 • Kruid de gamba’s met zout, peper en knoflookpoeder. Meng ze met wat olijfolie en zet even apart.
 • Steek de barbecue aan en zorgt dat hij minimaal 200 graden is. Het beste is het om de paella van onderen te verwarmen. Dus zorg dat de pan recht boven de hete kolen wordt geplaatst. Verwarm de pan even mee met de barbecue.
 • Bak de gamba’s 2 minuten per kant op de barbecue totdat ze mooi roze zijn. Gebruik voor de gamba’s een grillkorf of gewoon aluminiumfolie. Bak ook de kippenpoten tot ze gaar zijn. Houd beide even apart.Gamba's bakken voor paella
 • Doe nu wat olijfolie in de pan. Fruit als de olijfolie warm is kort de ui. Voeg dan de knoflook, anjovisfilets en spaanse peper toe. Bak deze kort mee en voeg dan de paprika, chorizo en doperwten toe. Bak dit een paar minuten, zodat de paprika gaar is. Voeg nu de paella rijst toe. Blus af met witte wijn en voeg ook de tomaten toe. Kneus de saffraandraadjes wat met je vingers en voeg ook toe. Nu voeg je een deel van de kippenbouillon toe, zodat de paella net onder staat. Kruid het gehele gerecht met de paprikapoeder. Vanaf nu niet meer roeren! Kook het vocht iedere keer in en voeg dan weer extra toe. Proef af en toe of de rijst al gaar is. Normaliter zal dit ca. 20 tot 30 minuten duren.
 • Als de rijst gaar genoeg is laat je de paella inkoken tot het gewenste niveau. Leg ondertussen de gamba’s en kippenpootjes vast op de paella om weer op te warmen. Paella met gamba en kip toegevoegd
 • Het gerecht is nu bijna klaar! Haal de pan van de barbecue. Voeg nog de citroen toe en garneer alles met peterselie. Wauwww! Go and enjoy!Paella van de barbecue is klaar

Heb je meer zin in paella uit de paella pan? Kijk dan eens naar dit heerlijke recept van Tamara van aan tafel met Tammie. Ook nog goede wijntips en een erg leuke website om te volgen!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.