Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept

BBQ flat iron steak met paprika-oregano rub

Aantal

4 personen

Voorbereiden

10 minuten

Kooktijd

40 minuten

Ook vandaag was het weer een fantastische zonnige dag. ☀️ Een mooie moment dus voor deze bbq flat iron steak. Jaaaa, flat iron steak. Dat klinkt wel heel erg fancy. Maar eigenlijk is het gewoon een ouderwetse sukadelap. Maar oh, wat is die lekker van de bbq! Tot nu toe gebruikte ik de sukade eigenlijk alleen als stoofvlees. Maar de heren van brandtbbq op instagram (volgen die gasten) brachten mij op het idee om de sukade op de bbq te bereiden. Hierbij is het wel van belang om de zeen te verwijderen. De zeen is de pees van het rund die dwars door de sukade loopt. Lekker voor een stoofpotje. Maar voor bereiding als flat iron steak natuurlijk niet. Eigenlijk is het heel simpel. Als je de zeen van de sukade verwijderd is het ineens een flat iron steak! Een mooie upgrade. 😁

Paprika-oregano bbq rub

Bij een mooi stuk vlees hoort natuurlijk een bbq rub. Hiervoor gebruik ik mijn eigen bbq rub die ik ook vaak gebruik voor bijvoorbeeld rib-eye of entrecote. Namelijk een mooie combinatie van paprika, knoflook, chili, komijn en oregano. Dit geeft het vlees een heerlijke en intense smaak.

Indirecte en directe bereiding

De flat iron steak wordt langzaam gegaard (indirect niet boven de kolen) op de barbecue en daarna kort af gegrild (direct boven de kolen). Het is dus wel van belang dat je over een barbecue beschikt met een warme en “koude” zone. Zelf gebruik ik een weber master touch gbs als barbecue. Maar iedere barbecue met een deksel en goede controle over luchttoevoer en afvoer voldoet. Het hebben van een thermometer is ook noodzakelijk. De flat iron steak moet namelijk indirect worden verwarmd tot 48 graden. Zelf gebruik ik hiervoor de weber igrill mini 2. Handig want dan kan ik gewoon op mijn smartphone de temperatuur in de gaten houden.

Tip: verwarm een ovenschaal in de magnetron of oven om het vlees na het snijden warm te houden. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Anders is het erg snel koud en dat is zonde!

BBQ flat iron steak recept
BBQ flat irons steak

Wat heb ik nodig om bbq flat iron steak met paprika-oregano rub te maken?

Ingrediënten

 • 500 gram sukade (zonder zeen)

 • 2 tl komijn

 • 2 tl paprikapoeder

 • 2 tl oregano

 • 1 tl knoflookpoeder

 • 1 tl chilipoeder

 • Peper

 • Zout

 • Olijfolie

Bereiding

 • Haal het vlees ongeveer een uur van te voren uit de koelkast. Meng de paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, oregano, zout en peper door elkaar. Smeer het vlees goed in met de kruiden. Kijk zelf even wat je een lekkere dosering lijkt. Giet, als het vlees mooi gekruid is, wat olijfolie over beide kanten van het vlees en wrijf het in.Flat iron steak marineren met bbq rub
 • Zorg dat de barbecue is voorbereid op ca. 150 graden voor indirecte bereiding. Lager mag natuurlijk ook maar dan duurt het wat langer. Steek de thermometer in het vlees. Leg het vlees op de (koude zone van de) barbecue. Sluit de deksel en wacht tot de kerntemperatuur van het vlees 48 graden is. Bij mij duurde dit ongeveer 30 minuten.Flat Iron Steak indirect op de bbq met thermometer
 • Als de kerntemperatuur van 48 graden is bereikt open je de deksel van de barbecue. Wacht even, zodat de kolen kunnen opgloeien. Als de kolen warm genoeg zijn voor directe bereiding grill je het vlees 1 minuut per kant af. Zo krijg je een mooie krokante korst en natuurlijk grillstrepen.
 • Haal het vlees na het direct grillen van de barbecue en laat 10 minuutjes rusten in aluminiumfolie. Zo krijg je het mooiste en sappigste vlees. Snijd het vlees in stukjes en serveer. Enjoy!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.