Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept

Scheermesjes van de bbq met kruidige citroenmayonaise

Aantal

4 personen

Voorbereiden

15 minuten

Kooktijd

10 minuten

Scheermesjes van de bbq! 🔥 Wat was dat weer ontzettend lekker. Vandaag was ik bij mijn lokale visboer Hopmans zeevis. Ik kwam langs om mijn kilootje bestelde scheermesjes op te halen. Ik vroeg de visboer nog even hoe hij vond dat ik de scheermesjes schoon moest maken. Niet zei hij. Schoonmaken in zout water zou er voor zorgen dat de scheermesjes dood gaan. En passant kreeg ik een masterclass scheermesjes bakken. Na het bakken serveerde de visboer mij heerlijke scheermesjes met wasabi-mayonaise, zeekraal en sojasaus. Wauw! Nu had ik nog meer zin om de scheermesjes te bbqen vanavond!

Scheermesjes van de bbq

Zelf had ik bedacht om de scheermesjes te bbqen met een kruidige citroenmayonaise. Ik heb het geserveerd met zelf gebakken zuurdesem stokbrood en een salade. Hier overdrijven we soms een beetje in alles zelf maken. Dus een lekker kant-en-klaar stokbroodje afbakken is natuurlijk ook helemaal top. Dan zou ik er wel lekkere (biologische) roomboter op doen. 😉

Scheermesjes / scheermessen / mesheften

Scheermesjes, scheermessen, mesheften of hoe je ze ook wil noemen zijn schelpdieren. Ze bevatten spiervlees, net zoals kokkels en mossels. De scheermesjes hebben iets meer bite dan de andere schelpdieren. Maar ze zijn ook echt belachelijk lekker. En de bereiding is echt kort en snel!

Tip: om de scheermesjes goed warm te houden zet ik zelf altijd een ovenschaal op de bbq (indirect). Voorverwarmen in de oven of magnetron kan natuurlijk ook. Na het grillen doe ik hier dan de scheermesjes in. Ik dek het af met aluminiumfolie. Dan zijn de scheermesjes ook nog lekker warm als ze worden geserveerd.

scheermesjes bbq
Scheermesjes van de bbq met kruidige citroenmayonaise

Wat heb ik nodig om scheermesjes van de bbq te maken?

Ingrediënten

 • 1 kilo scheermesjes

 • 2 citroenen

 • Voor de kruidige citroenmayonaise
 • Handje bieslook

 • Handje peterselie

 • 3 el mayonaise

 • 2 el griekse yoghurt

 • Sap van een halve citroen

 • Peper

Bereiding

 • Steek de bbq aan voor directe bereiding. Zet de scheermesjes vast klaar.scheermesjes recept
 • Hak ondertussen de bieslook en peterselie fijn. Doe de mayonaise en griekse yoghurt in een schaaltje. Pers daarboven de halve citroen uit. Meng de kruiden er doorheen. Maak op smaak met Peper. Zout vind ik persoonlijk niet nodig. Maar proef vooral en beoordeel zelf. Snij de rest van de citroenen in partjes.
 • Haal de scheermesjes uit de verpakking. Grill ze boven het directe vuur ca. 2 minuten. De scheermesjes gaan vanzelf open. En dan zijn ze dus ook klaar. Scheermesjes op de bbq
 • Serveer de scheermesjes op een bord. Pers er wat citroen overheen uit. Garneer met wat kruiden en leg de partjes citroenen er tussen. Lekker met stokbrood en salade. Geniet er van!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.