Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Kokkels met pancetta en peultjes

Aantal

2 personen

Voorbereiden

15 minuten

Kooktijd

10 minuten

Vandaag maar weer eens een kilootje kokkels meegenomen bij de visboer. Ook had ik verse peultjes gehaald bij de groenteboer. Dat gezamelijk werd dit gerecht van kokkels met pancetta en peultjes. Echt een lekkere combinatie! Door de kokkels te koken in bouillon en witte wijn krijgen ze lekker veel smaak. Het toevoegen van zelfgemaakte kruidenboter maakt het helemaal af. De pancetta zorgt voor een lekkere crunch. Ik was trouwens vergeten de pancetta op de foto te zetten. Die moet je er dus even zelf bij denken. Maar ik zou hem niet weglaten. Het voegt echt wat extras toe aan dit gerecht.

Als alternatief kan je natuurlijk wel een andere soorten spek gebruiken. Bijvoorbeeld ontbijtspek. Heb je geen peultjes? Gebruik dan doperwten.

Meer zin in een ander recept met kokkels? Check dan deze spaghetti met kokkels, tomatensaus en citroengras.

Hoe maak ik kokkels schoon?

Kokkels bevatten vaak wel wat zand. Het is dus noodzakelijk om ze goed schoon te maken. Doe hiervoor vijf uur van te voren de kokkels al in water met ongeveer 2 el zout. Door dat de kokkels in zout water zitten zullen ze open gaan. Het meeste zand gaat er dan vanzelf uit. Spoel ze daarna onder stromend water nog goed uit.

Kokkels met pancetta en peultjes
Kokkels met pancetta en peultjes

Wat heb ik nodig om kokkels met pancetta en peultjes te maken?

Ingredi├źnten

 • 1 kilo kokkels

 • 80 gram pancetta

 • 150 gram peultjes

 • Takjes bieslook

 • 1 citroen

 • 2 sjalotjes

 • 2 teentjes knoflook

 • Bosje peterselie

 • Bosje oregano

 • 50ml witte wijn

 • 50 ml kippenbouillon

 • 100 gram roomboter

 • Peper

 • Zout

Bereiding

 • Doe de kokkels ruim van te voren (ca. vijf uur) in water met zout. Maak ze schoon, zoals hierboven beschreven. Snijd de citroen in plakjes.
 • Meng voor de zelfgemaakte kruidenboter de roomboter, bieslook, peterselie, oregano, uitgeperste knoflook, peper en zout.
 • Bak de pancetta krokant in een koekenpan met wat olijfolie. Laat uitlekken op keukenpapier en houd apart.
 • Maak de peultjes schoon en snijd de sjalot in ringetjes. Zet een pan met olijfolie op het vuur. Bak hierin kort de peultjes. Haal de peultjes uit de pan en houd even apart. Als je ze nu verder mee kookt worden ze te zacht vind ik.
 • Voeg opnieuw olijfolie toe aan de pan. Fruit hierin kort de sjalot. Voeg dan de kokkels, kippenbouillon en witte wijn toe. Sluit de deksel van de pan en kook tot de kokkels allemaal open zijn. Bij mij duurde dit ca. 3 minuten. Voeg als alle kokkels open zijn de zelfgemaakte kruidenboter en peultjes toe. Roer dit nog even door. Verwarm kort en haal van het vuur.
 • Schep de kokkels op een bord. Leg hierop de krokante pancetta. Knijp wat citroen uit over het kokkels. Garneer verder met stengels bieslook en citroenpartjes. Wij aten zelfgemaakt zuurdesembrood erbij. Enjoy!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.