Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Poké bowl met krokante kip

Poké bowl met krokante kip. Daar kan je toch alleen maar dol op zijn? Jaaa wat zijn poké bowls toch te gek! Ze zijn gezond én erg lekker. Wat wil je nog meer? De laatste tijd maak ik ze erg vaak. Nog even en ik kan een website vullen met alleen poké bowl recepten. 😆 Eerder deelde ik al het recept voor poké bowl met tonijn, mango en wasabimayonaise. Eigenlijk wilde ik die destijds al met srirachamayonaise maken. Maar ik had toen geen sriracha in huis. Meteen gehaald. En nu gebruikt in dit recept voor deze poké bowl met krokante kip.

Poké bowl met krokante kip close up

Poké bowl met Japanse accenten

Deze poké bowl heeft wat Japanse accenten. We aten hem met deze Japanse wortelsalade (dit recept maar dan zonder Chinese kool), mango, edamame bonen, komkommer, srirachamayonaise en natuurlijk sushirijst. Lees hier hoe je wat mij betreft de perfecte sushirijst kan maken. Met name de wortelsalade, edamame bonen en sushirijst geven de poké bowl een lekkere Japanse vibe. Als je geen zin hebt om de wortelsalade te maken kan je hem ook weglaten. Ook dan is deze poké bowl met krokante kip nog super lekker!

Poké uit Hawaï

Zelf heb ik overigens een tijdje gedacht dat poké bowl een Japans gerecht was. Maar het gerecht komt dus eigenlijk uit Hawaï. Yep je leest het goed, Hawaï! De betekenis van poké is in het Hawaiiaans “in plakken snijden”. Je spreekt poké uit als poh-kay en niet al poh-ké!

In de authentieke Hawaïaanse keuken is het een gerecht met fijn gesneden rauwe vis. De meest bekende varianten zijn de poké aku (met tonijn) en poké he´e (met octopus). Ook populair is de poké ahi met geelvintonijn. Traditioneel werd de poké bowl vaak gegeten uit een gehalveerde kokosnoot. Dat moet er toch geweldig uitzien? In Hawaï vinden ze het eten van dit gerecht uit een bowl zo logisch dat ze het simpelweg poké noemen. De toevoeging bowl is pas gekomen nadat de poké in de rest van de wereld steeds populairder werd.

Poké bowl met krokante kip

Poké bowl toppings

Minder traditioneel zijn toppings met bijvoorbeeld zalm of deze met krokante kip. Maar wat maakt het uit? Het is wel super lekker! Eigenlijk kan je met een poké bowl alle kanten op. Mijn eigen favoriet is dus deze poké bowl met krokante kip. Ik vind het lekker om er iets zoets bij te hebben, zoals mango of ananas. Daarbij wat frisse groenten en een lekker pittig sausje. In dit geval de srirachamayonaise.

In een poké bowl maak ik het liefst zoveel mogelijk componenten los op smaak. Uiteraard komen deze smaken uiteindelijk weer samen. Maar naar mijn ervaring wordt een poké bowl het lekkerst als je echt zoveel mogelijk componenten een eigen smaak geeft. In mijn geval veelal Japanse smaken.

Poké bowl met krokante kip

Hoe maak ik de beste krokante kip?

Voor een poké bowl met krokante kip is de krokante kip natuurlijk wel een belangrijk onderdeel. Maar hoe maak je hem nu echt lekker? Allereerst door gebruik te maken van kippendij. Kippendij heeft net wat meer smaak en vet dan een kipfilet Zorg dat je de kippendij een beetje plat slaat. Maak op smaak met zout en peper.

De krokante kip heeft verder niet veel extra’s nodig. Hij krijgt voldoende smaak door de panko en de srirachamayonaise die we er later overheen doen. Het gebruik van panko raad ik wel aan. Panko is Japans broodkruim en wat grover dan normaal paneermeel. Mocht je geen panko hebben dan is paneermeel natuurlijk wel een alternatief.

Zorg dat je de kippendij na het op smaak maken voorziet van een laagje bloem. Hierdoor blijft de krokante laag uiteindelijk beter zitten. Haal de kippendij vervolgens door een geklust ei en daarna door de panko. Leg apart en bak een laagje olie krokant en bruin. De combinatie van krokante kip met de andere ingrediënten in de poké bowl is echt hemels!

Lees snel hoe je poké bowl met krokante kip maakt!

Poké bowl met krokante kip

Poké bowl met krokante kip

Wat zijn poké bowls toch te gek! Ze zijn gezond én erg lekker.

3 from 6 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

25

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totaal

45

minutes

Wat heb ik nodig om deze poké bowl met krokante kip te maken?

 • Voor de sushirijst
 • 120 gram sushirijst

 • 2 tl rijstazijn

 • 0.5 tl suiker

 • zout

 • Voor de krokante kip
 • 2 kippendijen

 • 1 ei

 • 2 el bloem

 • 75 gram panko

 • peper

 • zout

 • Voor de srirachamayonaise
 • 2 el mayonaise

 • 1 tl sojasaus

 • 1 tl sesamolie

 • 2 tl srirachasaus

 • Overige
 • geroosterde sesamzaadjes

 • 1 mango

 • 0.5 komkommer

 • 50 gram edamame bonen

 • 1 wortel

Bereiding

 • Voor de sushirijst en wortelsalade
 • Bekijk voor extra foto’s en een uitgebreide beschrijving om perfecte sushirijst te maken dit recept. Hieronder de korte versie.

  Spoel de sushirijst af in een vergiet. Voeg toe aan een pan en doe er 200 ml water bij. Breng aan de kook. Roer door en zet de pit op de laagte stand. Laat voor 15 minuten staan met de deksel op de pan. Zet na 15 minuten het vuur uit. Haal de deksel van de pan en doe een theedoek over de pan. Doe de deksel er weer op. Op deze manier trekt het vocht dat nog in de sushirijst zit in de theedoek. Laat dit ook weer 15 minuten staan. Haal vervolgens de deksel van de pan en laat de rijst even rustig afkoelen.
 • Meng in een kom de rijstazijn, snufje zout en suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg dit toe aan de afgekoelde sushi rijst. Roer door met een natte pollepel van hout. Dit is belangrijk anders blijft meteen alle rijst aan je lepel plakken. Maak na iedere keer roeren de lepel weer nat onder de kraan.
 • Maak de wortelsalade, zoals hier beschreven. Zonder de Chinese kool. Als je geen zin hebt om de hele salade te maken kan je hem ook weglaten. Of je raspt alleen de wortel en voegt hem zo toe.
 • Srirachamayonaise
 • Meng de mayonaise, sesamolie, sojasaus en sriracha door elkaar.
 • Krokante kip
 • Snijd de kippendij in stukjes. Maak op smaak met zout en peper. Smeer de kippendijen in met een beetje bloem. Verwijder overtollig bloem maar zorg wel dat de gehele kippendij is bedekt. Breek een ei in een kom. Roer even door. Strooi de panko (of paneermeel als je geen panko hebt) in een andere kom. Haal ieder de kipendijen door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit evt. nog een tweede keer als er niet voldoende panko blijft zitten. Verwarm in een pan wat olie en bak de kippendij hierin in ca. 6 minuten rondom bruin.
 • Poké bowl vullen
 • Snijd de komkommer in plakjes of blokjes. Schil de mango en snijd in blokjes. Doe eerst de rijst in de kom. Voeg vervolgens de wortelsalade, mango, komkommer en edamame bonen toe. Snijd de krokante kip in grove stukken en leg op de overige ingrediënten. Bestrooi de poké bowl royaal met geroosterde sesamzaadjes. Voeg dan nog de srirachamayonaise toe. Je poké bowl met krokante kip is nu klaar. Eet smakelijk!

Meer lekkere recepten en inspiratie?

Schrijf je dan hieronder snel in voor mijn nieuwsbrief! Ik deel hierin iedere week een weekmenu en één of meerdere heerlijke recepten van deze website.

Bekijk hier al mijn andere recepten of volg me op instagram of facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.