Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept

Poké bowl met krokante kip

Aantal

2 personen

Voorbereiden

25 minuten

Kooktijd

15 minuten

Poké bowl met krokante kip

Wat zijn poké bowls toch te gek! Ze zijn gezond én erg lekker. Wat wil je nog meer? De laatste tijd maak ik ze erg vaak. Nog even en ik kan een website vullen met alleen poké bowl recepten. 😆 Eerder deelde ik al het recept voor poké bowl met tonijn, mango en wasabimayonaise. Eigenlijk wilde ik die destijds al met shirachamayonaise maken. Maar ik had toen geen shiracha in huis. Meteen gehaald. En nu gebruikt in dit recept voor poké bowl met krokante kip. De poké bowl heeft wederom Japanse accenten. We aten hem met deze Japanse wortelsalade (dit recept maar dan zonder Chinese kool), Japanse broccoli, shiitake in sojasaus en sushirijst.

In deze poké bowl maak ik alle componenten los op smaak. Uiteraard komen deze smaken uiteindelijk weer samen. Maar naar mijn ervaring wordt de poké bowl het lekkerst als je echt ieder component zijn eigen smaak geeft. In mijn geval veelal Japanse smaken.

Poké bowl met krokante kip
Poké bowl met krokante kip

Wat heb ik nodig om deze poké bowl met krokante kip te maken?

Ingrediënten

 • Voor de sushirijst
 • 120 gram sushirijst

 • 2 el rijstazijn

 • Halve tl suiker

 • Zout

 • Voor de krokante kip
 • 1 kipfilet

 • 1 ei

 • 75 gram paneermeel

 • Peper

 • Voor de shirachamayonaise
 • 2 el mayonnaise

 • 1 tl sojasaus

 • 1 tl sesamolie

 • 2 tl siracha

 • Voor de shiitakes in sojasaus
 • 10 grote shiitakes

 • 2 el mirin

 • 1 el sake

 • 2 el sojasaus

 • 1 el bruine basterdsuiker

 • Voor de Japanse broccoli
 • 1 broccoli

 • 2 el rijstazijn

 • 2 el sojasaus

 • 1 el sesamolie

 • Overige
 • Geroosterde sesamzaadjes

Bereiding

 • Voor de sushirijst en wortelsalade
 • Spoel de sushi rijst af in een vergiet. Voeg toe aan een pan en doe er 200 ml water bij. Breng aan de kook. Roer door en zet de pit op de laagte stand. Laat voor 15 minuten staan met de deksel op de pan. Zet na 15 minuten het vuur uit. Haal de deksel van de pan en doe een theedoek over de pan. Doe de deksel er weer op. Op deze manier trekt het vocht dat nog in de sushi rijst zit in de theedoek. Laat dit ook weer 15 minuten staan. Haal vervolgens de deksel van de pan en laat de rijst even rustig afkoelen.
 • Meng in een kom de rijstazijn, snufje zout en suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg dit toe aan de afgekoelde sushi rijst. Roer door met een natte pollepel van hout. Dit is belangrijk anders blijft meteen alle rijst aan je lepel plakken. Maak na iedere keer roeren de lepel weer nat onder de kraan.
 • Maak de wortelsalade, zoals hier beschreven. Zonder de Chinese kool.
 • Shiitakes in sojasaus
 • Meng de mirin, sake, sojasaus en bastersuiker in en pan. Zet de pan op het vuur en roer tot de bastersuiker is opgelost. Breng aan de kook en voeg de shiitakes toe. Als het te dik wordt voeg je even wat water toe. Kook vervolgens in tot de saus een mooie dikte heeft. Roer af en toe zodat de shiitakes helemaal zijn bedekt met saus. Zet apart.
 • Shirachamayonaise
 • Meng de mayonaise, sesamolie, sojasaus en sriracha door elkaar.
 • Japanse broccoli
 • Snijd de broccoli. Stoom voor 5 minuten in een stoompan. Kook de broccoli als je geen stoofpan hebt. Doe de broccoli in een bakje en laat afkoelen. Meng ondertussen de sojasaus, rijstazijn en sesamolie. Meng dit met door broccoli.
 • Krokante kip
 • Snijd de kipfilet in stukjes. Maak op smaak met zout en peper. Breek een ei in een kom. Roer even door. Stroot het paneermeel in een andere kom. Haal ieder stukje kip door het ei en daarna door het paneermeel. Herhaal dit evt. nog een tweede keer als er niet voldoende paneermeel blijft zitten. Verwarm in een pan wat olie en bak de kip hierin in ca. 5 minuten rondom bruin.
 • Poké bowl vullen
 • Serveer in een kom alle componenten. Zelf vind ik het leuk als de rijst in het midden ligt en de rest er omheen. Bestrooi de poké bowl royaal met geroosterde sesamzaadjes. Je poké bowl is klaar. Eet smakelijk!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *