Categories
Avondeten Hoofdgerechten Japans Recept

Poké bowl met tonijn en mango

Aantal

2 personen

Voorbereiden

40 minuten

Poké bowl is toch echt wel één van mijn favoriete gerechten. Het is gezond, simpel te maken, zooo lekker en ook nog vrij snel klaar! Bovendien kan je er echt alle kanten mee op. Eerder maakte bijvoorbeeld al deze Poké bowl met Japanse zalm. Vandaag maakte ik een Poké bowl met tonijn en mango. Verder daarbij Japanse wortelsalade (dit recept maar dan zonder Chinese kool), wasabi-mayonaise, mango, komkommer en avocado. De tonijn serveer ik rauw en gesneden als sashimi. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat de vis super vers is. Vraag de visboer hier dus naar.

Oorspring poké bowl in Hawai

Zelf dacht ik altijd dat Poké bowl een Japans gerecht was. Maar van oorsprong komt het gerecht uit Hawai. Poké betekent “in plakken snijden”. Het is een gerecht met fijn gesneden rauwe vis uit de Hawaïaanse keuken. De variant met tonijn heet overigens Poké aku. Dus mocht je nog een fancy naam zoeken voor het gerecht. 😉

De poké bowl wordt ook vaak sushi bowl genoemd. Het lijkt wel een beetje op sushi maar dan uit elkaar.

Poké bowl met tonijn en mango
Poké bowl met tonijn en mango

Wat heb ik nodig om poké bowl met tonijn en mango te maken?

Kijk voor de ingrediënten en bereiding van de Japanse wortelsalade hier. De chinese kool kan je weglaten.

Ingrediënten

 • 200 gram tonijn

 • 1 avocado

 • Halve komkommer

 • 1 mango

 • 3 wortels

 • 120 gram sushi rijst

 • 2 el rijstazijn

 • Zout

 • Halve tl suiker

 • 3 el geroosterde sesamzaadjes

 • Voor de wasabi-mayonaise
 • 2 el mayonaise

 • 1 tl sojasaus

 • 1 tl wasabipasta

 • 1 tl sesamolie

Bereiding

 • Spoel de sushi rijst af in een vergiet. Voeg toe aan een pan en doe er 200 ml water bij. Breng aan de kook. Roer door en zet de pit op de laagte stand. Laat voor 15 minuten staan met de deksel op de pan. Zet na 15 minuten het vuur uit. Haal de deksel van de pan en doe een theedoek over de pan. Doe de deksel er weer op. Op deze manier trekt het vocht dat nog in de sushi rijst zit in de theedoek. Laat dit ook weer 15 minuten staan. Haal vervolgens de deksel van de pan en laat de rijst even rustig afkoelen.
 • Meng in een kom de rijstazijn, snufje zout en suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg dit toe aan de afgekoelde sushi rijst. Roer door met een natte pollepel van hout. Dit is belangrijk anders blijft meteen alle rijst aan je lepel plakken. Maak na iedere keer roeren de lepel weer nat onder de kraan.
 • Maak de wortelsalade, zoals hier beschreven. Zonder de Chinese kool.
 • Snijd de mango, komkommer en avocado in stukjes. Besprenkel de avocado evt. met wat citroensap om verkleuring te voorkomen. Snijd ook de tonijn als sashimi in dunne plakjes.
 • Meng voor de wasabi-mayonaise de mayonaise, sojasaus, sesamolie en wasabi doorelkaar.
 • Serveer in een kom alle componenten. Zelf vind ik het leuk als de rijst in het midden ligt en de rest er omheen. Dan let ik nog een beetje op de kleuren. Dus niet de avocado en komkommer direct naast elkaar, omdat die beide groen zijn. Bestrooi de poké bowl royaal met geroosterde sesamzaadjes. Je poké bowl is klaar. Dat wordt genieten!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram, pinterest of facebook. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.