Categories
Avondeten Hoofdgerechten Japans Recept Rijst Visgerecht

Poké Bowl met Japanse zalm

Ingrediënten (voor 2 personen)

 • 250 gram zalmfilet
 • 10 shii-take
 • 125 gram sushirijst
 • Halve tl verse gemberwortel
 • 2 el mayonaise
 • 1 tl wasabi
 • 30 gram roomboter
 • Rijstazijn
 • Dashi bouillonpoeder
 • Mirin
 • Sake
 • Sesamolie
 • Geroosterde sesamzaadjes
 • Sojasaus
 • Suiker
 • Peper
 • Zout

Bereiding

 1. Was de sushirijst in een zeef. Doe de sushi rijst met 1 el sake en 170ml water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag wanneer de rijst kookt en laat 15 minuten staan. Draai na 15 minuten de deksel van de pan en leg een theedoek op de pan (om het vocht op te vangen) en plaats de deksel terug. Na 15 minuten is de sushi rijst klaar.
 2. Meng 20 ml rijstazijn, snufje zout, 1 tl suiker en roer tot de suiker is opgelost. Schep de sushi rijst over in een bak. Gebruik hiervoor een natte en houten pollepel en doop de pollepel na iedere schep weer in het water *anders blijft alle sushi rijst aan de lepel plakken). Voeg het mengsel met rijstazijn toe aan de sushirijst en roer goed door.
 3. Snijd de komkommer en avocado in stukjes.
 4. Bak de shii-takes even aan in een koekenpan en laat afkoelen. Meng 1 el mirin, 1 el sake, 1,5 el sojasaus, 1 tl suiker en 1 tl dashi bouillonpoeder door elkaar. Voeg de shii-takes toe aan de saus.
 5. Meng 2 el mayonaise, 1 tl wasabi, 1 tl sake, 1 tl sojasaus, halve tl suiker, een paar druppels sesamolie en wat peper door elkaar voor de dressing. Rasp de wortel en voeg samen met geroosterde sesamzaadjes toe aan de dressing.
 6. Meng in een steelpannetje 2 el sojasaus, 1 el mirin, 1 tl suiker (of 2 als je hem zoeter wil), halve tl verse gemberwortel, 30 ml sake, 30 gram roomboter, een paar druppels sesamolie. Breng de saus aan de kook en kook in tot deze een mooie dikte heeft gekregen. Bak tegelijkertijd de zalmfilets in een koekenpan. Glaceer de zalmfilets wanneer ze klaar zijn met de saus.
 7. Leg de sushirijst in het midden van het bord, leg alle andere onderdelen (shii-takes, avocado, komkommer, wortelsalade en zalmfilet) daaromheen. Klaar is de Poké Bowl, eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.