Categories
Avondeten BBQ Hoofdgerechten Recept

Spareribs van de bbq met cola marinade

Spareribs van de bbq. Ben jij er ook zo dol op? Ik in ieder geval wel! En hoe leuk is het om de hele dag lekker bezig te zijn met de bbq? 🔥 Vandaag begon ik om 10:30. Om 18:15 kwamen deze spareribs met cola marinade op tafel. Okay, het kan ook wel iets sneller. Zes uur is in principe genoeg. Maar ik ben dol op low and slow koken. Het kan mij dus niet lang genoeg duren. Voor dit soort recepten geldt wat mij betreft; het kan eigenlijk niet te lang. Te kort kan echter wel. En dan heb je geen malse maar taaie spareribs. Dat zou zonde zijn. Dus daarom begin ik altijd lekker vroeg. 😀 Wij aten de spareribs samen met een salade en friet. De cola geeft echt een te gekke smaak aan de marinade. Dit gecombineerd met de sambal geeft een heerlijke zoete en pittige smaak. Aanrader!

Spareribs van de bbq met cola marinade

Deze keer maakte ik een variant van spareribs met cola marinade. Hiervoor maak ik zelf een bbqsaus met cola. De spareribs worden (min of meer) doormiddel van de 3-2-1 methode bereid. Dit houdt in dat de spareribs eerst minimaal 3 uur worden gerookt. Daarna worden ze 2 uur gestoofd in aluminiumfolie (met nog een scheutje cola). En als laatste worden de spareribs nog een uurtje gegrild (gelakt met de cola marinade) voor een mooie krokante korst!

Spareribs van de bbq met cola marinade
Spareribs van de bbq met cola marinade

Om dit recept goed te kunnen maken heb je wel een bbq nodig die geschikt is voor indirecte bereiding. De spareribs worden namelijk gedurende de bereiding helemaal niet boven direct vuur verwarmd. Ik heb de bbq constant op 110 graden gehouden. Zorg dat je in ieder geval niet boven de 130 uit komt. Zelf gebruik ik de Weber GBS Master-Touch 57cm. De spareribs heb ik gerookt met appelhout. Verder is het handig om een spareribs rekje te gebruiken.

Spareribs van de bbq met cola marinade
Spareribs van de bbq met cola marinade

Lee snel hoe je spareribs van de bbq met cola marinade kan maken!

Spareribs van de bbq met cola marinade

Spareribs van de bbq met cola marinade

5 from 3 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

6

hours 
Totaal

6

hours 

20

minutes

Wat heb ik nodig om spareribs van de bbq met cola marinade te maken?

 • 2 spareribs

 • Voor de dryrub
 • 2 el zeezout

 • 2 el gerookt paprikapoeder

 • 1 el chilipoeder

 • 2 el bruine basterdsuiker

 • 1 el knoflookpoeder

 • 1 el vers gemalen zwarte peper

 • Voor de cola bbqsaus
 • 1 blikje van je favoriete colamerk

 • 300 ml ketchup

 • 1 el appelazijn

 • 50 gram bruine basterdsuiker

 • 2 tl sambal

 • 4 teentjes knoflook

 • 1 el worcestersauce

Bereiding

 • Haal de spareribs ongeveer een half uur van te voren uit de koelkast. Dan kunnen ze nog even op kamertemperatuur komen. Dep de spareribs droog met keukenpapier. Verwijder de vlies als deze er nog op zit. Je kan de slager evt. vragen om deze al voor je te verwijderen. Zelf kan je het doen door met een mesje iets onder het vliesje te snijden. Trek hem vervolgens (evt. met keukenpapier voor meer grip) van de sparerib af.
 • Meng voor de dry rub het zeezout, gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, bruine basterdsuiker en chilipoeder door elkaar. Wrijf de spareribs hier royaal mee in.
 • Bereid de bbq voor op 110 graden indirecte bereiding. Plaats als de bbq op temperatuur is wat aluminiumfolie op de bodem van de bbq. Zet hierop een lekbakje met kokend water. Het is belangrijk dat het water kookt, anders heeft dit effect op de temperatuur van de bbq. Plaats de spareribs nu in het rekje op de bbq. Laat langzaam garen gedurende 3 uur. Houdt hierbij de deksel van de bbq zoveel mogelijk gesloten. Voeg aan het begin een handje appelhout toe om te roken. Herhaal dit 3x gedurende de eerste 3 uur.Spareribs van de bbq met cola marinade
 • Bereid ondertussen de cola bbqsaus voor de marinade. Doe hiervoor de ketchup, appelazijn, bruine basterd suiker, sambal, uitgeperste knoflook, worcestersaus en 2/3e van het blikje cola in een steelpan. Kook het gedurende ca. 15 minuten in tot de saus een mooie dikte heeft gekregen. Laat vervolgens afkoelen.Cola marinade voor bij de spareribs
 • Als de spareribs 3 uur lang zijn gerookt is het tijd om ze te gaan stoven. Hiervoor moeten de spareribs worden ingepakt in aluminiumfolie. Leg dus 2 grote stukken aluminiumfolie klaar en leg hier de spareribs even op. Smeer ze aan beide kanten goed in met de cola bbqsaus. Doe bij iedere sparerib ook nog een scheutje cola. Hierdoor worden de spareribs echt gestoofd in het pakketje.Spareribs van de bbq met cola marinadeVouw de aluminiumfolie dicht en plaatst de spareribs terug op de bbq. Laat gedurende minimaal 2 uur stoven.Spareribs van de bbq met cola marinade
 • Haal na 2 uur stoven de pakketjes met aluminiumfolie weer van de bbq. Haal de spareribs uit de alumiumfolie en smeer weer in met de cola bbqsaus. Plaatst ze nu nog een uur op de bbq.Spareribs van de bbq met cola marinade
 • Na een uur zijn de spareribs klaar. Je hebt nu de lekkerste meest malste spareribs ooit! Eet smakelijk.Spareribs van de bbq met cola marinadeSpareribs van de bbq met cola marinade

Meer lekkere recepten en inspiratie?

Volg me op instagram of facebook en schrijf je hieronder snel in voor mijn nieuwsbrief! Ik deel hierin iedere week een weekmenu en één of meerdere heerlijke recepten van deze website.

Bekijk hier al mijn andere recepten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.