Peruaanse causa Limeña. Eerlijk? Een paar dagen geleden had ik er nog nooit van gehoord. Tot Mariëla van Proef Peru mij benaderde. Of ik haar gloednieuwe aji amarillo pasta eens wilde proberen. Aji wat? Het bleek te gaan om één van de belangrijkste ingrediënten uit de Peruaanse keuken. Mijn interesse was gewekt.

Aji amarillo

Aji amarillo is een gele Peruaanse peper. Als mijn Spaans iets beter was geweest. Dan had ik het kunnen vertalen. Aji betekent chili peper. Amarillo betekent geel. Mariëla stuurde mij een potje van haar eigen aji amarillo pasta. Hiervoor importeert ze de pepers uit Peru. Maar alles wordt hier puur natuur en zonder toevoegingen geproduceerd. De pasta kan je overigens hier aanschaffen.

Peruaanse causa met garnalen en avocado
Peruaanse causa met garnalen en avocado

Hoe smaakt het?

Toen ik hem eenmaal binnen had was ik meteen enthousiast. Om te proberen smeerde ik het op een cracker met kaas. Dat doe ik ook altijd met (zelfgemaakte) sambal. Dus dat leek mij een uitstekende combinatie. En ja, dat smaakte echt top! De aji amarillo pasta is licht pittig. Maar het heeft ook iets zoets. Het heeft een hele frisse smaak. Ergens vond ik het wel wat weg hebben van mango. Maar ook paprika. Jammie! De pasta is dus de basis voor de Peruaanse causa. En overigens ook voor veel andere Peruaanse gerechten.

Peruaanse causa

Causa is een echt traditioneel Peruaans gerecht. Het is aardappelpuree met een lekker vulling. De puree wordt op smaak gebracht met de aji amarillo pasta en limoensap. De causa kan je ook prachtig versieren. Dit levert mooie plaatjes op met een feestelijk tintje. De causa wordt koud geserveerd. Je kan het eten als voorgerecht of hoofdgerecht.

Peruaanse causa met avocado en garnalen
Peruaanse causa met avocado en garnalen

Vulling van de causa

Qua vulling kan je met causa alle kanten op. Bijvoorbeeld causa de atun met tonijn. Dat kan overigens met tonijnsalade of verse tonijn. Causa de pollo met gebraden kip. Ook zie je vaak causa limeña voorbij komen. Dit slaat echter niet op de vulling. Maar op Lima de hoofdstad van Peru. Waar deze variant zijn oorsprong vindt. Ook is er causa rellena. Wat dan weer betekent dat de causa gevuld is. Maar met wat? Nou bijvoorbeeld causa de rellena pollo met kip. Maar het is aan jouw eigen creativiteit. Je kan alle kanten op! Vegetarische causa, vis, schaaldieren, vlees, zeg het maar.

In eerste instantie wilde ik ook voor tonijn gaan. Maar toen bedacht ik dat de combinatie met Hollandse garnalen ook wel erg lekker kon worden. Beetje fusion. Maar toch. En ja hoor! Het werd een heerlijk gerechtje. Ik heb mijn Peruaanse causa Limeña dus gevuld met Hollandse garnalen, cherry tomaatjes, peterselie en avocado. Probeer het ook eens en laat me weten hoe je het vond. ☺️

Lees snel hoe je Peruaanse causa Limeña met garnalen en avocado maakt!

Peruaanse causa Limeña met garnalen en avocado

Peruaanse causa Limeña met garnalen en avocado

Een heerlijk Peruaans gerecht met garnalen, avocado, peterselie, limoen en aji amarillo.

5 from 3 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

20

minutes
Totaal

40

minutes

Wat heb ik nodig om Peruaanse causa Limeña met garnalen en avocado te maken?

 • 150 gram Hollandse garnalen

 • 6 grote kruimige aardappels

 • 3 el aji amarillo pasta

 • 1 avocado

 • 1 ei

 • 1 limoen

 • 10 cherry tomaten

 • 3 el mayonaise

 • 1 el ketchup

 • 1 bosje peterselie

 • 4 el extra vergine olijfolie

 • zout

 • peper

Bereiding

 • Voor de aardappelpuree
 • Kook de aardappels circa 20 minuten in water met zout tot ze zacht zijn. Kook ook meteen het ei 10 minuten mee tot deze hard is. Pureer de aardappels fijn en glad. Er mogen geen stukjes meer in zitten. Voor perfect gladde puree gebruik ik zelf een roerzeef. Bijvoorbeeld deze.
 • Meng de aardappelpuree met de aji amarillo pasta en sap van een halve limoen. Proef even en voeg evt. extra zout, aji amarillo pasta of limoensap toe naar smaak.
 • Voor de garnalen
 • Snij de cherry tomaatjes in kleine stukjes. Zelf gebruikte ik rode, oranje en gele tomaatjes. Dit geeft een extra leuk effect! Snijd ook de peterselie fijn. Houd wat blaadjes apart voor de versiering. Meng de Hollandse garnalen met de cherry tomaatjes, peterselie, mayonaise, ketchup, gemalen peper en 1 el limoensap.
 • Maken en versieren van de Peruaanse causa
 • Plaats een kookring op het bord. Geen kookring? Koop er dan hier één. Doe hierin eerst een mooie laag aardappelpuree. Duw het stevig aan en zorg voor een gladde bovenkant. Snijd de avocado in plakjes. Leg de plakjes avocado op de aardappelpuree.
 • Doe het mengsel van Hollandse garnalen en tomaatjes op de aardappelpuree. Duw ook dit weer goed aan. Doe op de Hollandse garnalen weer een laag aardappelpuree tot de kookring gevuld is. Duw aan en maak de bovenkant mooi glad.
 • Snij voor de versiering een ei in 4e. Snij ook een kwart avocado, een schijfje limoen en een cherry tomaat in tweeën. Leg deze mooi op de causa. De Peruaanse caus is nu klaar. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.