Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept Visgerecht

Zalm met sesamkorst, parelcouscous, shiitake en peultjes

Zalm met sesamkorst. Daarbij parelcouscous, shiitake, peultjes, parmezaanse kaas en ook nog Griekse yoghurt. Dit recept is eigenlijk bizar. Maar ook bizar lekker! Om op nieuwe ideeën te komen is het goed om af en toe eens bij anderen te kijken. En er dan uiteraard een eigen twist aan te geven. Zo sprak ik een uitwisseling van recepten af met Harold van hardoldkookt.nl. Ik koos deze teriyaki ‘risotto’ van parelcouscous, shiitake en zalm.

Harold kookt restaurantwaardig. Maar dan thuis. En dat is niet te veel gezegd! De gerechten zien er uit als ware kunstwerken. Ongetwijfeld smaken ze ook fantastisch. Maar dat is door het beeldscherm natuurlijk lastig proeven. 😅

Fusion

Ik zou dit recept toch wel fusion willen noemen. De zalm met sesamkorst is duidelijk geïnspireerd op de Japanse keuken. Gember, sojasaus, panko, sesamzaadjes. Allemaal herleidbaar tot Japan. Zelf voegde ik nog mirin toe. Om het allemaal nog wat Japanser te maken. Parelcouscous is dan natuurlijk weer echt Marokkaans. Of Noord-Afrikaans in ieder geval. Om het te toppen wordt van de parelcouscous een risotto gemaakt met parmezaanse kaas. Meer Italiaans dus. Dit recept is dus een echte Japans-Marokkaanse-Italiaans-fusion recept. En dan heb ik de Griekse yoghurt nog niet eens genoemd. ☺️ Klinkt lekker toch? Is ook lekker! Ik beloof het.

Parelcouscous

Parelcouscous is bijna hetzelfde als gewone couscous. Maar dan iets groter. Het heeft een een stevige en smaakvolle textuur. Op smaak gemaakt met parmezaanse kaas heeft het echt wat weg van risotto.

Panko

Panko is Japans broodkruim. De structuur is knapperig en luchtig. Anders dan normaal paneermeel. Je kent het waarschijnlijk wel van bijvoorbeeld gefrituurde krokante garnalen. Of de ebi furai sushi met gefrituurde garnaal. Daarvoor wordt ook panko gebruikt. Sowieso is panko een mooi ingrediënt om Japans mee te koken. Je kan het bijvoorbeeld ook gebruiken om krokante kip mee te maken. Zoals ik ook deed bij dit recept van poké bowl met krokante kip.

Okay. aan de slag met dit originele recept!

Lees snel hoe je zalm met sesamkorst, parelcouscous, shiitake en peultjes maakt!

Zalm met sesamkorst, parelcouscous, shiitake en peultjes

Zalm met sesamkorst, parelcouscous, shiitake en peultjes

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

40

minutes
Totaal

1

hour 

Wat heb ik nodig om zalm met sesamkorst, parelcouscous, shiitake en peultjes te maken?

 • Voor de zalm
 • 300 gram zalmfilet

 • 50 ml sojasaus

 • 2 tl (riet)suiker

 • 1 teentje verse knoflook

 • 3 cm verse gember

 • 2 tl mirin

 • 1 ei

 • 2 el bloem

 • 1 tl witte sesamzaadjes

 • 1 tl zwarte sesamzaadjes

 • 3 el panko

 • Voor de parelcouscous
 • 0.5 liter kippenbouillon

 • 25 ml sojasaus

 • 2 tl (riet)suiker

 • 1 tl sesamolie

 • 1 sjalot

 • 1 teentje knoflook

 • 0.5 Spaanse peper (zaadlijsten verwijderd)

 • 120 gram parelcouscous

 • 20 gram parmezaanse kaas

 • bosje peterselie

 • 100 gram peultjes

 • En verder…
 • 50 gram shiitake

 • 4 el Griekse yoghurt

 • 1 limoen

Bereiding

 • Voor de zalm
 • Meng de sojasaus, suiker, verse gember, knoflook en mirin door elkaar. Mocht je geen mirin hebben dan kan je dit weglaten. Marineer de zalm minimaal één uur in dit mengsel.
 • Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng ondertussen de panko met de witte en zwarte sesamzaadjes. Kluts het ei. Zet drie bakjes naast elkaar in de volgorde bloem, ei en panko.
 • Paneer de zalm alleen aan de bovenzijde. Dit doe je door hem achtereenvolgens met de bovenkant door de bloem, het ei en de panko te halen. Mocht de korst niet meteen dik genoeg zijn, dan kan je dit nogmaals herhalen.
 • Bak de zalm met de sesamkorst 15 minuten in de oven. Zet de laatste 5 minuten even de grill van bovenaf aan. Mocht je die hebben. Dit zorgt voor een mooie krokante korst.
 • Voor de parelcouscous
 • Verwarm de kippenbouillon. Meng dit met sojasaus, suiker, en sesamolie.
 • Maak de peultjes schoon. Snijd de peterselie fijn. Houd een klein beetje peterselie apart voor de garnering. Bak de peultjes in olijfolie kort aan op hoog vuur. Zet apart. en snijd ieder peultje in drieën. Houd ook een paar hele peultjes apart voor de garnering. Bak ze absoluut niet te lang anders worden ze slap. We voegen ze straks helemaal op het einde pas toe aan de parelcouscous.
 • Fruit het sjalotje, knoflook en de rode peper. Voeg nu de parelcouscous toe en bak kort mee. Schep hierna een beetje bouillon er bij. Herhaal deze stap iedere keer tot het vocht is opgenomen. De parelcouscous is gaar na ongeveer 12 minuten op middelhoog vuur.
 • Voeg als de parelcouscous gaar is de peultjes en fijn gesneden peterselie toe. Verwarm heel kort nog even mee. Haal dan van het vuur. Rasp de parmezaanse kaas en roer door. Laat 2 minuten rusten met de deksel op de pan.
 • En verder…
 • Snijd de shiitake in plakjes en bak ze 5 minuten in olijfolie. Bak ze niet te lang want dan worden ze taai.
 • Meng de Griekse yoghurt met olijfolie en limoensap van een halve limoen.
 • Opmaak
 • Plaats een kookring op het bord. Schep hierin de parelcouscous. Druk goed aan zodat het goed blijft zitten. Til de kookring op. Als het goed is blijft de parelcouscous nu in een mooie vorm staan.
 • Leg de zalm met sesamkorst in het midden op de parelcouscous. Verdeel verder de shiitake, de heel gebleven peultjes en peterselie er over. Plaatjes met een lepel enkele dotjes Griekse yoghurt op de zalm en de parelcouscous. En nu maar genieten van dit wonderlijke en heerlijke gerecht. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.