Pulled chicken van de bbq

Dit is toch wel één van mijn favoriete recepten. In dit recept maak ik de pulled chicken op smaak met zelfgemaakte cola bbqsaus. Heb je daar geen zin in? Dan kan je hem vervangen voor je eigen favoriete bbqsaus. Pulled chicken is in principe overal lekker bij. In dit recept maak ik het met Libanees platbrood, tomatensalsa en guacamole. Ik kan dit alleen maar aanraden! Zowel de pulled chicken als het platbrood wordt op de bbq bereid. Ook meer traditioneel is deze pulled chicken top. Bijvoorbeeld met een zacht bolletje en coleslaw. Of iets anders wat jou lekker lijkt. Dit recept voor pulled chicken kan altijd als basis worden gehanteerd.

BBQ pulled chicken 2
Pulled chicken van de bbq met Libanees platbrood, guacamole en tomatensalsa

Is het ingewikkeld?

Nee, helemaal niet! Pulled chicken is best wel makkelijk te maken. Het is wel belangrijk om de juiste balans tussen magere en vette kip te hanteren. Zelf gebruik ik graag (bio) kipfilet en kippenpoten. Maar je zou ook kippendij kunnen overwegen. De kip rook ik op de bbq met hickory hout. Als je geen rookhout hebt kan je hier hickory bestellen. Of andere soorten hier.

Misschien schrik je van het aantal stappen in dit recept. Maar in principe valt het allemaal wel mee. En nogmaals je kan ook componenten apart maken. De pulled chicken met cola bbqsaus is sowieso een goede basis. En het platbrood is ook top van de bbq om te combineren met andere gerechten. Dus gebruik je eigen creativiteit zou ik zeggen. Maar probeer ook zeker eens de combinatie in mijn recept! 😊

Libanees platbrood en kruidenolie

Libanees platbrood is ook al zo’n topgerecht. Super leuk. Je het kan het namelijk perfect bereiden op de bbq. En breed inzetbaar. Alles wat je anders met een wrap zou eten kan je ook hiermee eten. In het recept houd ik rekening met 6 stuks voor 2 personen. Maar dat kan je natuurlijk naar eigen inzicht aanpassen. Het platbrood bereid ik boven direct vuur op de bbq. Eerst aan de ene kant. Na het omdraaien smeer ik hem in met kruidenolie. In deze kruidenolie zit za’atar. Dit is een heerlijke kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het bestaat uit een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano. Jammie! Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar is trouwens niet alleen de naam van de kruidenmix maar ook van het kruid zelf.

BBQ pulled chicken 1
Pulled chicken van de bbq met Libanees platbrood, guacamole en tomatensalsa

Lees snel hoe je bbq pulled chicken maakt!

BBQ pulled chicken

BBQ pulled chicken

Pulled chicken met Libanees platbrood, guacamole en tomatensalsa

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

30

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totaal

1

hour 

30

minutes

Wat heb ik nodig om bbq pulled chicken te maken?

 • Voor de pulled chicken
 • 1 kipfilet

 • 4 kippenpoten

 • 4 el kipkruiden

 • Voor de cola bbq saus
 • 1 blikje van je favoriete colamerk

 • 150 ml ketchup

 • 1 el appelazijn

 • 25 gram bruine basterdsuiker

 • 2 tl sambal

 • 2 teentjes knoflook

 • 1 tl worcestersauce

 • Voor het Libanees platbrood (6 stuks)
 • 150 gram bloem

 • 125 gram Griekse yoghurt

 • 1 el olijfolie

 • 0.5 tl zout

 • Voor de kruidenolie
 • 50 ml olijfolie

 • 1 el za’atar

 • 1 teentje knoflook

 • Voor de tomatensalsa
 • 10 Cherry tomaatjes

 • 1 Spaanse peper (zonder zaadlijsten)

 • 0.5 Citroen

 • 75 gram mais

 • 1 el extra vergine olijfolie

 • 0.5 rode ui

 • Voor de guacamole
 • 1 avocado

 • 2 el Griekse yoghurt

 • 0.5 citroen

Bereiding

 • Voor de cola bbqsaus
 • Bereid eerst de cola bbqsaus. Doe hiervoor de ketchup, appelazijn, bruine basterdsuikerr, sambal, uitgeperste knoflook, worcestersaus en het halve blikje cola in een steelpan. Kook het gedurende ca. 15 minuten in tot de saus een mooie dikte heeft gekregen. Laat vervolgens afkoelen.Cola marinade voor bij de spareribs
 • Voor de pulled chicken
 • Kruid de kipfilet en kippenpoten met kipkruiden. Bereid ondertussen de bbq voor op 180 graden indirecte bereiding.
 • Leg als de bbq warm is de kip indirect op de bbq. Voeg meteen een handje (hickory) rookhout toe aan de kolen. Sluit de deksel en laat lekker 15 minuten roken. Voeg dan nogmaals rookhout toe en wacht weer 15 minuten. Kip voor pulled chicken op bbq
 • Haal als de kip gaar is deze van de bbq. Schat dit zelf in. Na een half uur zal de kip al een heel eind op weg zijn. Maar het hangt ook af van het formaat etc. Nu is het tijd om te gaan “pullen”.kip voor pulled chicken gaar
 • Voor het pullen kan je evt. de kip eerst laten afkoelen. Anders verbrand je vrij snel je vingers! Het maakt ook niet uit als de kip afkoelt. Want we doen hem straks toch nog even op de bbq. Zelf gebruik ik altijd een vorkje om de kip goed te kunnen pullen. Het is een kwestie om kleine stukjes van de kip te trekken. Leg deze in een (aluminium) bakje. Als je alles hebt gepulled kan het worden gemengd met de cola bbqsaus. Plaats het daarna terug op de bbq om weer even te verwarmen.kip voor pulled chicken gemengd met cola bbqsaus
 • Voor de kruidenolie
 • Meng de olijfolie met za’atar en knoflook.
 • Voor het Libanees platbrood
 • Meng zout en komijnzaad door de bloem. Voeg vervolgens yoghurt en olijfolie toe. Kneed dit in een paar minuten tot het deeg zacht en soepel is. Is het deeg nog te droog? Voeg dan wat extra yoghurt toe. Is het juist te nat? Voeg dan nog wat bloem toe.
 • Verdeel het deeg in 6 porties. Bestuif je werkblad met bloem. Rol het deeg zo dun mogelijk uit. Om de broodjes te stapelen is het handig om er even een keukenpapiertje tussen te doen. Anders plakken ze aan elkaar.
 • We gaan nu weer bbqen. Leg het broodje boven direct vuur. Ik doe dit stuk voor stuk. Grill ongeveer 1 minuut aan de ene kant. Je ziet bubbeltjes aan de bovenkant ontstaan als de onderkant goed is. Maar het is ook een kwestie van proberen. Controleer dus af en toe even de onderkant of deze niet (te) zwart wordt. Als de ene kant klaar is draai je het broodje om. Smeer deze met een kwast in met de kruidenolie en grill even lang als de andere kant. Herhaal deze stap 6 keer.
 • Voor de guacamole
 • Doe de avocado, sap van een halve citroen en yoghurt in een keukenmachine of blender en mix tot een gladde saus.
 • Voor de tomatensalsa
 • Snijd de cherry tomaten in tweeën. Verwijder de zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak in stukjes. Hak ook de rode ui. Doe het sap van een halve citroen en de olijfolie in een schaaltje. Meng goed door. Voeg de cherry tomaten, Spaanse peper, rode ui en mais toe en meng door elkaar.
 • Serveer en eet op!
 • Leg op het platbrood wat pulled chicken. Doe daarop de tomatensalsa en guacamole. Rol op en geniet! 😀BBQ pulled chicken 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.