Categories
Avondeten Italiaans Lunch Recept Vleesgerecht Voorgerechten

Vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes

Vitello tonnato

Ja wat kan ik over vitello tonnato zeggen? Er zijn natuurlijk al duizenden recepten van online. Maar toch deel ik ook mijn variant. De vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes!

Vitello tonnato is een bekend Italiaans gerecht. De oorsprong ligt in Piëmont, een provincie in het noordwesten van Italië. Meestal wordt het gegeten als voorgerecht. De basis bestaat altijd uit gesneden kalfsvlees, geserveerd met tonijnmayonaise. De aanvullende onderdelen kunnen worden afgewisseld. In dit recept maak ik de vitello tonnato met pesto van basilicum, zongedroogde tomaatjes, kappertjes, slablaadjes en krokantjes van filodeeg. Een vitello met lekker veel smaken en structuur dus!

Vitello tonnato met basilicumpesto en een krokantje van filodeeg
Vitello tonnato met basilicumpesto en een krokantje van filodeeg

Basilicumpesto en filo krokantjes

De twist in dit gerecht is de combinatie van pesto en vitello. Wat mij betreft komen de smaken mooi samen. Daarnaast is het qua structuur heel lekker om een krokantje toe te voegen. In dit recept gebruik ik filodeeg. Hiervan kan je de vormen uitsteken. Ik maakte ze zelf rond. Maar voor kinderen kan je ook andere leuke vormen kiezen. Zo serveerde ik voor onze zoon de krokantjes als dinosaurussen. Maakt het net allemaal wat interessanter voor hem natuurlijk!

Vitello tonnato met basilicumpesto en een krokantje van filodeeg
Vitello tonnato met basilicumpesto en een krokantje van filodeeg

Lees snel hoe je vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes

Vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes

Een super lekkere vitello tonnato met veel smaken en texturen. De toevoeging van pesto met basilicum maakt hem wat spannender dan de originele vitello.

5 from 2 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Totaal

20

minutes

Wat heb ik nodig om Vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes te maken?

 • Voor de vitello
 • 150 gram kalfsfricandeau

 • Voor de tonijnmayonaise (tonnato)
 • 1 blikje tonijnstukken in water

 • 4 ansjovisfilets

 • 3 el mayonaise

 • 1 el kappertjes

 • 3 el kalfsfond (optioneel)

 • Voor de basilicumpesto
 • 1 bosje basilicum

 • 25 gram Parmezaanse kaas

 • 50 ml extra vergine olijfolie

 • 25 gram geroosterde pijnboompitten

 • Peper (naar smaak)

 • Zout (naar smaak)

 • Voor de filo krokantjes
 • 3 blaadjes filodeeg

 • En verder…
 • 2 tl kappertjes

 • 6 zongedroogde tomaatjes

 • 5 blaadjes baby romaine sla

Bereiding

 • Voor de tonijnmayonaise
 • Snijd de anjovisfilets en kappertjes fijn. Voeg samen met de (uitgelekte) tonijn, mayonaise en kalfsfond toe aan een kom. De kalfsfond is optioneel. Maar geeft wel wat extra diepte aan de tonijnmayonaise. Doseer hem voorzichtig. Voorkom dat de tonijnmayonaise te dun wordt. Roer alles door en zet apart.
 • Voor de basilicumpesto
 • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de basilicum in stukjes. Rasp de Parmezaanse kaas. Doe alles samen in de keukenmachine of blender. Mix tot er een mooie pesto is. Is de pesto nog te dik? Voeg dan extra olijfolie toe. Is de pesto juist te dun? Voeg dan wat meer pijnboompitten toe. Proef even goed en maak op smaak met zout en peper. Je kan evt. ook nog exta Parmezaanse kaas toevoegen.
 • Voor de filo krokantjes
 • Verwarm de oven voor op 220 graden. Haal een aantal blaadjes filodeeg uit de verpakking. Zorg dat je iets hebt om mooie rondjes mee uit te steken. Andere vormen kunnen natuurlijk ook als je dat leuk vindt. Zorg dat de krokantjes een diameter krijgen van ongeveer 3 centimeter. Steek er een stuk of 20 uit. Of zoveel als jouw lekker lijkt.
 • Leg de uitgestoken stukjes filodeeg op bakpapier op een bakplaat. Bestrijk ze allemaal met wat water. Plaats ze als de oven warm is in de oven voor ongeveer 5 minuten. Houd ze wel in de gaten. Ze worden snel te donker, maar je wilt ze ook niet te bleek hebben.
 • Serveren
 • Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Haal een aantal blaadjes van de sla af en snijd hier ook kleine stukjes van.
 • Leg op het bord een aantal stukjes kalfsfricandeau. Doe bij ieder stukje een lekkere dot tonijnmayonaise en basilicumpesto. Verdeel over het bord de kappertjes, zongedroogde tomaten en sla. Leg de filo krokantjes mooi op het bord. Nu is je vitello tonnato klaar. Geniet er van!

One reply on “Vitello tonnato met pesto van basilicum en filo krokantjes”

Leave a Reply

Your email address will not be published.