Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept Vegan Vegetarisch

Vegan paella met shiitake en ingelegde jalapeño

Vegan paella is één van mijn favoriete zomer gerechten. Het is relatief makkelijk en oh zo lekker! Bij de eerste zonnestralen in de lente maak ik altijd een grote pan paella voor vrienden en familie. Soms met vlees en vis. Soms vegan of vegetarisch. Deze vegan paella is natuurlijk helemaal plantaardig en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten! De paella zit boordevol groentes. Lekker gezond! 🌱

In veel regio’s in Spanje wordt paella gegeten, maar overal weer een beetje anders. Ik heb het voor het eerst gegeten in Catalonië toen ik daar woonde en werkte. In de smalle straatjes werd er aan lange tafels gegeten en stonden de gigantische pannen paella aan de straatkant. Een prachtig gezicht, en die geur!

Vegan paella met shiitake en ingelegde jalapeño
Vegan paella met shiitake en ingelegde jalapeño

Ingelegde jalapeño

Zo was ik deze week, ondanks het niet zo zomerse weer, toch geïnspireerd om deze vegan paella te maken. De ingelegde jalapeño zorgt voor een fris-zoete en pittige balans bij elk hapje. Dat maakt deze paella extra speciaal. Mocht je echt niet van pittig eten houden dan kun je deze natuurlijk weg laten.

Kurkuma maar liever saffraan

Oh en, mijn vriend is allergisch voor saffraan dus ik gebruik hier kurkuma. Maar voor de traditionele smaak raad ik het aan om wel echte, goede saffraan te gebruiken!

Eet smakelijk!

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe je vegan paella met shiitake en ingelegde jalapeño maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Vegan paella met shiitake en ingelegde jalapeño

Vegan paella met shiitake en ingelegde jalapeño

5 from 3 votes
Aantal

4

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

30

minutes
Totaal

50

minutes

Wat heb ik nodig om deze vegan paella te maken?

 • Voor de ingelegde jalapeño 
 • 4 el appelazijn

 • 1 tl kristalsuiker

 • 1 jalapeño

 • Voor de vegan paella
 • 250 gram Paella/Spaanse rijst (ik gebruik Antonio Sotos J. Sendra)

 • 100 gram shiitake

 • 100 gram aspergetips (evt. te vervangen door bimi of groene asperges)

 • 1 rode paprika

 • 1 medium venkel

 • 100 gram cherry tomaatjes

 • 5 teentjes knoflook

 • 1 tl kurkuma (of een paar draadjes saffraan)

 • 1 tl gerookt paprikapoeder

 • 1 tl gemalen komijn

 • 10 gram bieslook

 • 10 gram dille

 • 0.5 citroen

 • 1 liter water

Bereiding

 • Voor de ingelegde jalapeño
 • Doe dit als eerste, zodat ze zolang mogelijk kunnen “marineren”. Snij de jalapeño doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de helften vervolgens in dunne reepjes. Mix in een kommetje de appelazijn en suiker, roer dit goed door. Het duurt ongeveer een minuut voor de suiker is opgelost. Doe de gesneden jalapeño erin en zet opzij.
 • Voor de vegan paella
 • Snipper de rode uitjes en snijd de paprika in repen van c.a. 1 cm dik. Laat een grote pan met antiaanbaklaag (het liefst gietijzer) heet worden en doe hier een scheut olijfolie in. Fruit de ui en paprika ongeveer 10 minuten.
 • In de tussentijd kun je de venkel alvast in blokjes of reepjes snijden, de aspergetips schoonmaken (kontje eraf), de cherry tomaatjes halveren en de shiitake in dikke plakken snijden. Hak ook de knoflook fijn.
 • Als de paprika en ui gefruit zijn voeg je de droge specerijen (paprika, komijn en kurkuma/saffraan) en knoflook toe. Bak dit een minuutje mee en voeg de rest van de groentes toe. Roer alles door elkaar en giet de rijst in de pan. Breng alvast op smaak met zout. Bak deze kort mee en blus af met 500 ml water. Zet de deksel op de pan en draai het vuur zacht. Laat dit 10-15 minuten pruttelen, niet roeren!
 • Giet vervolgens de rest van het water erbij en doe de deksel er weer op. Wacht nog eens 10-15 minuten. Proef uiteindelijk of de rijst al gaar is, zo niet dan kun je e.v.t. nog een klein beetje water toevoegen.
 • De truc is om het vuur nu iets hoger te draaien en met de deksel erop de rijst eigenlijk een beetje te laten bakken aan de onderkant, dit zorgt voor heel veel smaak en een licht krokante bite.
 • Breng de paella verder op smaak met zout en versgemalen peper. Hak de dille en bieslook fijn en strooi dit eroverheen. Snij de citroen in partjes en serveer deze erop of erbij, het is het lekkerst als je vlak voor je gaat eten het partje uitknijpt.
 • Serveer de vegan paella met de ingelegde jalapeño en geniet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.