Categories
Avondeten BBQ Bijgerechten Hoofdgerechten Recept

Hasselback aardappelen van de bbq

Hasselback aardappelen van de bbq. Het ziet er geweldig uit. Smaakt fantastisch. En het is ook nog eens niet heel moeilijk te maken. Kortom een recept waar je snel mee aan de slag moet! Het is een perfect bijgerecht als je ook een lekker stukje vlees en groente op je bbq hebt. Zelf maakte ik het deze keer met varkensfilet en een gegrilde artisjok.

Hasselback aardappelen van de bbq
Hasselback aardappelen van de bbq

Hasselback aardappelen

De oorsprong van de hasselback aardappelen ligt in Zweden. Ze heten eigenlijk Hasselbacks potatis. Het is een recept dat al in 1940 is bedacht door chefkok Rune Erik Lager van Hotel Hasselbacken in Stockholm. Deze mooie aardappelen zijn dus vernoemd naar het hotel!

Zacht van binnen, krokant van buiten

De hasselback aardappelen zijn zacht van binnen en krokant van buiten. Dit komt omdat je allemaal kleine sneden maakt in de aardappel. Alsof je hem wil doorsnijden. Maar de onderkant van de aardappel laat je aan elkaar. Door de aardappelen goed in te smeren met roomboter kunnen ze heerlijk worden gebakken op de bbq. Tijdens het bbq-en smeer je ze nog regelmatig in met roomboter. Uiteindelijk raspen we er wat kaas overheen en garneren de aardappelen met tijm.

Hasselback aardappelen van de bbq
Hasselback aardappelen van de bbq

Variaties

Er zijn natuurlijk veel variaties te bedenken voor deze aardappelen. Origineel moet volgens mij Parmezaanse kaas worden gebruikt. Dit had ik niet. Dus ik gebruikte belegen kaas. Dat smaakt ook perfect. Maar met de kaas kan je dus best variëren. Denk ook eens aan cheddar kaas. Daarnaast kan je in plaats van roomboter ook olijfolie gebruiken. En qua kruiden kan je natuurlijk ook rozemarijn, oregano, peterselie of bieslook eens proberen. Kortom een receptje waar je veel kanten mee op kan!

Hasselback aardappelen bbq
Hasselback aardappelen bbq

Lees snel hoe je hasselback aardappelen van de bbq maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Hasselback aardappelen van de bbq

Hasselback aardappelen van de bbq

4 from 4 votes
Aantal

2

personen
Voorbereiden

20

minutes
Kooktijd

1

hour 
Totaal

1

hour 

20

minutes

Wat heb ik nodig om hasselback aardappelen van de bbq te maken?

 • 500 gram vastkokende aardappelen

 • 100 gram roomboter

 • 1 teentje knoflook

 • 10 takjes tijm

 • 50 gram geraspte kaas

 • Peper

 • Zout

Bereiding

 • Steek de bbq aan en bereid deze voor op een indirecte bereiding op ca. 200 graden. Je kan dit gerecht evt. ook maken in de oven. Verwarm in dat geval de oven voor op 200 graden.
 • Was indien nodig de aardappelen. Snijd ze in kleine schijfjes. Maar snijd de aardappelen niet helemaal door. Zorg dat de onderkant aan elkaar blijft. Je kan evt. de aardappel tussen twee houten pollepels leggen. Dat voorkomt dat je per ongeluk te ver snijdt. Snijd alle aardappels op deze wijze in. Leg de aardappels in een gietijzeren pan of aluminium bakje.
 • Smelt in een pannetje de roomboter. Laat iets afkoelen. Pers dan de knoflook uit boven de gesmolten roomboter. Roer even door. Kwast alle hasselback aardappels in met de gesmolten roomboter. Zorgt dat er ook goed boter komt tussen de insneden. Het kan zijn dat je hiervoor de aardappelen even zelf open moet houden. Dit is even een werkje. Maar je wordt straks beloond met echt overheerlijke aardappelen! 😉 Maakt de aardappels verder op smaak met peper en zout.
 • Plaats de hasselback aardappelen op de bbq. Laat voor ca. 60 minuten garen. Smeer de aardappelen iedere 15 minuten weer even in met het roomboter-knoflook mengsel. Hoe lang ze er precies op moeten hangt ook een beetje af van de grote van de aardappels. Houd dit dus even in de gaten.
 • Als de aardappels bijna klaar zijn rasp je er wat kaas overheen. Je kan hier parmezaanse kaas gebruiken. Maar dat had ik niet dus ik gebruikte gewone kaas. Wat ook super lekker is! Plaats de aardappels nog even terug zodat de kaas smelt. Garneer vervolgens met wat tijm. Serveer de hasselback aardappels en geniet! 🤤

Leave a Reply

Your email address will not be published.