Categories
Avondeten Hoofdgerechten Lunch Recept Vegetarisch

Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa

Shakshuka (ook wel Shakshouka) is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui. Het wordt gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Algerije en Tunesië. Maar het wordt ook in veel Levantijnse en Midden-Oosterse keukens gemaakt. Hier wordt het op elk moment van de dag gegeten. Het is een perfect gerecht om als brunch te serveren. Maar als ontbijt of diner kan het ook prima.

Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa
Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa

Handig voor restjes!

Zelf vind ik shakshuka het perfecte gerecht om restjes mee op te maken. Origineel zit er paprika en tomaat in als basis. Maar je kan elk soort groente toevoegen! Ook peulvruchten en bonen kunnen er in. Grappig genoeg betekent shakshuka in Tunesisch-Arabisch “een mengsel”. In ons huishouden is er ondertussen een scala aan shakshuka recepten ontstaan. Vrijwel elke zondag voegen er weer iets nieuws toe.

Vulling van de shakshuka

Dit recept is wat vullender. Dit komt door de krieltjes. Verder heeft een fijne balans tussen vezels, proteïne en vitamines. Het gerecht is goed gekruid en licht pittig door de harissa. Harissa is een pittige rode saus, die bestaat uit onder andere pepers, tomaten, komijn, koriander en knoflook. Het is vergelijkbaar met sambal en chilisaus. Harissa wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. Vlees, couscous, deegwaren, soepen en stoofgerechten worden er mee op smaak gemaakt.

Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa
Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa

Garnering

Ik garneer mijn shakshuka graag met wat feta en (knoflook) labneh of Turkse yoghurt. Dit breekt de warme specerijen en pepers. Je kunt het zo eten maar het is ook heerlijk met bijvoorbeeld pitabrood of platbrood.

Dit is een recept geschreven door gast food ninja Anna Bontekoe.

Lees snel hoe shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa maakt!

Wil je hieronder met de sterren een beoordeling achterlaten? Thanks! 😎

Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa

Shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa

5 from 1 vote
Aantal

2

personen
Voorbereiden

15

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totaal

30

minutes

Wat heb ik nodig om shakshuka met tomaat, aubergine, krieltjes en harissa te maken?

 • 250 gram krieltjes

 • 1 ui

 • 0.5 aubergine

 • 300 gram tomaten

 • 1 tl gemalen komijn

 • 1 tl gemalen koriander

 • 1 tl paprika poeder

 • 2 tl nigellazaad

 • 2 tl za’atar

 • 2 tl harissa

 • 100 ml water

 • 4 eieren

 • milde olijfolie

 • zout

Bereiding

 • Snij de ui in ringen en fruit in een flinke scheut olijfolie. Gebruik een grote koekenpan met opstaande rand, eentje die ook een deksel heeft! Snij de krieltjes en aubergine in blokjes en voeg toe aan de uien.
 • Mix alles en voeg vervolgens alle specerijen toe. Bak het geheel een paar minuten. Snij de tomaten in blokjes en voeg deze samen met het water toe, doe de deksel op de pan en laat alles c.a. 5 minuten gaar stomen.
 • Breng op smaak met zout en breek de eieren in de stoof, doe de deksel er weer op en laat de eieren langzaam garen. Ik hou persoonlijk van een medium eitje maar je kunt hem zo zacht of hard garen als je wilt.
 • Serveer met bijvoorbeeld feta, verse kruiden en wat brood. Ik maak er graag wat knoflooklabneh of hummus bij. Shakshuka kun je op elk moment van de dag eten, voor ontbijt, lunch of diner! Zeker dit recept is erg geschikt als avondeten,. Het vult wat meer dankzij de krieltjes. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published.