Categories
Avondeten Hoofdgerechten Recept Soep

Spaanse tomatensoep met chorizo en croutons

Personen

4 personen

Voorbereiden

20 minuten

Kooktijd

20 minuten

Wij eten graag lekker brood. Daarbij kiezen we meestal voor zuurdesembrood van kruim natuurbrood. Lekkerder brood is eigenlijk niet te vinden. Soms krijgen we het brood niet helemaal op. Dan wordt het brood oud en ook wat hard. Het goede nieuws is dat oud brood perfect is voor croutons! Dus ik heb de restjes van drie oude broden tot lekkere knapperige croutons gemaakt. Nu alleen nog een spoepje er bij. Dat is de Spaanse tomatensoep met chorizo geworden.

Deze Spaanse tomatensoep maak ik met kidneybonen (want die had ik nog liggen), verse tomaten, ui, wortel, knoflook en een beetje port. Als je geen port hebt werkt rode wijn ook. Ook doe ik er nog lekker wat chorizo in, omdat dat natuurlijk perfect past in een Spaans gerecht. Bovendien had ik nog over van toen ik spaghetti met venkel en chorizo maakte. Mocht je gebruik maken van gedroogde bonen, dan is het belangrijk om ze een dag van te voren te wellen en ook vooraf even te koken (tenzij je de soep heel lang wil laten opstaan).

Spaanse tomatensoep met chorizo en croutons
Spaanse tomatensoep met chorizo en croutons

Wat heb ik nodig om deze Spaanse tomatensoep met chorizo en croutons te maken?

 • Voor de croutons
 • Restjes oud brood

 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie

 • 10 takjes verse tijm

 • 2 teentjes knoflook

 • Voor de soep
 • 6 verse tomaten

 • 200 gram kidneybonen

 • 1 ui

 • 2 teentjes knoflook

 • 4 bosuitjes

 • 1 wortel

 • 150 gram chorizo

 • 50ml port

 • 3 tl paprikapoeder

 • 1 kippenboullionblokje

 • 2 el olijfolie om te bakken

 • Tomatenpuree

 • Zout

 • Peper

Bereiding

 • Voor de croutons
 • Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd het brood in grove blokjes. Meng in een schaal de extra vergine olijfolie, knoflook en tijm en roer even door. Voeg het brood bij de olie en roer goed door, zodat het meeste brood wat olijfolie op zicht heeft.
 • Leg bakpapier op de bakplaat van de oven. Leg de croutons hier op. Doe ze voor 25 minuten in de oven. Keer de croutons wel halverwege zodat ze aan alle kanten dezelfde garing krijgen. Haal de croutons als ze klaar zijn uit de oven en laat uitlekken in en schaal met keukenpapier.
 • Voor de soep
 • Snijd aan de bolle kant van de tomaten een kruisje. Zet een pan met kokend water op het vuur en dompel de tomaten ca. 1 minuut onder in het kokende water. Giet af, laat even afkoelen en ontvel vervolgens de tomaten. Als het goed is gaat dit nu heel gemakkelijk.
 • Snijd de ui, bosui en knoflook fijn. Snijd de wortel in blokjes. Snijd ook de chorizo in partjes. Ik doe partjes altijd nog eens door twee√©n. Dan zijn er meer happen met chorizo. Snij de ontvelde tomaten in grove stukken.
 • Verhit 2 el olijfolie in een pan. Bak de ui, knoflook, 2/3e van de bosui en wortel daarin even aan. Voeg nu wat van de tomatenpuree toe en roer kort door. Voeg vervolgens port toe en laat even meekoken. Doe nu de tomaten, kidneybonen, paprikapoeder, 250ml water en het kippenboullionblokje er bij en laat 5 minuutjes pruttelen.
 • Pureer de soep nu met een staafmixer of in de keukenmachine. Maak op smaak met zout, peper en evt. extra paprikapoeder
 • Bak de chorizo ca. twee minuten aan op hoog vuur in een koekenpan.
 • Schep de soep in een kom. Voeg de gebakken chorizo toe. Doe wat croutons in de kom bij de soep en serveer de rest apart. Garneer de soep met de rest van de bosui. Eet smakelijk!

Was het lekker? Dan hoor ik het graag van je.

Volg me op instagram en pinterest. Of laat hier een berichtje achter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.